Chlamydie - stále nová překvapení - Pospíšil, Leopold (Časopis lékařů českých, 1999)
Článek se zabývá pravděpodobnou účastí chlamydií při vzniku infekce HIV, karcinomu a aterosklerózy. U HIV séropozitivních pacientů se vyskytují protilátky proti nově objevenému proteinu pgp3 C. trachomatis ve 83 - 87 %. Spoluúčast C. trachomatis v etiologii karcinomu čípku a ovarií je obsahem řady prací. Šetření prováděná paralelně v několika směrech umožňují vyslovit domněnku, že C. trachomatis hraje při vzniku karcinomu čípku a ovarií roli kofaktoru. Chronická infekce C. pneumoniae se zdá být jedním z rizikových faktorů plicního karcinomu. Existuje množství literárních odkazů o vztahu chlamydií k ateroskleróze cév. Vztah mezi infekcí C. pneumoniae a ateroskle- rózou v těchto pracech byl vyhodnocován sérologicky a přímou detekcí chlamydiového agens v ateromatických placích.
Keywords: Genital Neoplasms, Female; Chlamydophila pneumoniae; nádory ženských pohlavních orgánů; nádory plic; Chlamydia trachomatis; Atherosclerosis; Chlamydia Infections; Lung Neoplasms; veterinární lékařství; Veterinary Medicine; chlamydiové infekce; ateroskleróza