Cytokiny - struktura a funkce 1 - Šterzl, Ivan (Alergie (Praha, Print), 1999)
Cytokiny jsou řazeny do skupin převážně podle jejich buněčného původu a funkce, jak napovídají například názvy růstových faktorů (epidermální, fibroblastové, nervové), faktorů stimulující kolonie krevních buněk nebo nádory nekrotizujících faktorů. Heterogenita je charakteristická i pro skupinu interleukinů, kterou spojují nikoliv obdobné funce, ale identifikace jejich primárních struktur a izolace cDNA. Mezi interleukiny jsou řazeny jak cytokiny růstového a diferenciačního charakteru nezbytné pro vývoj hemopoetických tkání (IL-3, IL-7), tak faktory regulační (IL-4, IL-10), ale také faktory zánětu účastnící se patogeneze (IL-8 - chemokiny). Dalším kritériem řazení cytokinů je jejich buněčný původ. Jsou to buňky prezentující antigen (APC), převážně však T lymfocyty, jejich subpopulace pomocná Th a cytotoxická Tc. Th1 a Tc1 buňky charakterizuje tvorba IL-2, IFNg a lymfotoxinu TNFa, převážně regulující buněčnou imunitu. Th2 a Tc2 působí převážně na tvorbu protilátek, sekretují IL-4, IL-5, IL-10. Některé cytokiny, jako IL-4, IL-12, mediují vztahy mezi uvedenými subpopulacemi a diferen-ciačně působí na nediferencované prekurzory Th0.
Keywords: fyzikální chemie; molekulární biologie; Interleukins; Immune System; Molecular Biology; interleukiny; imunitní systém; Chemistry, Physical