Patofyziologie diabetické nefropatie - Čertíková-Chábová, Věra (Časopis lékařů českých, 1999)
Epidemie diabetické nefropatie vyvolala velký zájem o patofyziologické mechanismy, které k tomuto onemocnění vedou. Předmětem zájmu jsou především glykace proteinů a lipidů, aktivace intracelulárních enzymových kaskád (proteinkináza C, aldozoreduktáza) a působení vazoaktivních látek (NO, prostanoidy, angiotenzin II) a růstových faktorů. Velký význam se v poslední době přičítá i cytokinům. Každý z nových poznatků vede k pokusům o nalezení dosud neznámých léčebných postupů, většina z nich je však ve stadiu experimentu.
Keywords: Humans; hyperglykemie; Cytokines; proteinkinasa C; Protein Kinase C; Diabetic Nephropathies; Hyperglycemia; diabetické nefropatie; oxid dusný; Nitrous Oxide; lidé; cytokiny