Craving (bažení) a emoce při léčbě návykových poruch - Nešpor, Karel; Csémy, Ladislav (Psychiatrie (Praha, Print), 1999)
Tělesný a zvláště psychologický craving (bažení) představuje závažný problém při léčení návykových nemocí. Svojí povahou má psychologický craving blízko k emocím a právě emoce craving často vyvolávají. Autoři se zmiňují o některých emocích (hněv, úzkost, smutek, nuda a radost) ve vztahu ke cravingu. Komplikovaným problémem v klinické práci je nedostatečně uvědomovaný craving a alexitymie. Četné postupy používané ke zvládání cravingu jsou užitečné i ke zvládání rizikových emocí (např. vyhýbání se spouštěčům, odložení, kognitivně-behaviorální techniky, posilování motivace, tělesné cvičení, využívání relaxačních technik).
Keywords: Affective Symptoms; psychoterapie; lidé; Compulsive Personality Disorder; riziko; afektivní symptomy; Risk; Humans; Behavior, Addictive; Emotions; kompulzivní porucha osobnosti; návykové chování; Psychotherapy; emoce