Molekulární mechanizmy neurodegenerativních procesů v CNS. Vývoj neuroprotektivních látek 2. Antagonisté excitačních aminokyselin - Dobrovský, Karel (Psychiatrie (Praha, Print), 1999)
Excitační aminokyseliny se za fyziologických podmínek podílejí na řadě důležitých procesů v CNS, včetně vlivu na paměť a učení. Svůj účinek vykazují prostřednictvím mnohočetných receptorů lokalizovaných v synaptické membráně. Za patofyziologických podmínek vyvolaných např. mozkovou ischemií nebo různými neurodegenerativními procesy dochází ke zvýšenému uvolnění excitačních aminokyselin a iniciaci kaskády reakcí, které vedou k poškození, eventuálně zániku neuronálních buněk. Článek podává přehled jednotlivých podtypů receptorů pro excitační aminokyseliny a zvažuje možné terapeutické zásahy.
Keywords: Animals; synapse; receptory neurotransmiterů; Humans; Central Nervous System; lidé; zvířata; centrální nervový systém; Synapses; Receptors, Neurotransmitter; Neuroprotective Agents; Excitatory Amino Acid Antagonists; antagonisté excitačních aminokyselin; neuroprotektivní látky