Pokus o chirurgický standard : Kolorektální nádory - Skřička, Tomáš (Postgraduální medicína, 1999)
Karcinom rekta a tlustého střeva (KRK) začal být díky neustále narůstající incidenci problémem nejen medicínským, ale i společenským. V přehledné práci předkládáme návrhy standardizovaných postupů chirurgické léčby KRK, včetně diagnostiky, indikací a přípravy chirurgické léčby, požadavků na chirurgická pracoviště, zabývající se operacemi KRK, stanovením požadavků na výsledky operací a konečně návrhů na obsah operačních protokolů. Každé z doporučení je označeno stupněm A, B nebo C v závislosti na významnosti a typu literárních odkazů. Styl doporučení odpovídá metodickým materiálům platným v anglicky mluvícím světě.
Keywords: Quality of Health Care; Colorectal Neoplasms; Diagnostic Techniques, Digestive System; kolorektální nádory; diagnostické techniky gastrointestinální; lidé; elektivní chirurgické výkony; Digestive System Surgical Procedures; Elective Surgical Procedures; staging nádorů; Neoplasm Staging; kvalita zdravotní péče; chirurgie trávicího traktu; Humans