Problematika disekcí intrakraniálních tepen z pohledu MR angiografie - Fendrych, Pavel; Rolencová, E (Česká radiologie, 1999)
Autoři demonstrují pozorování tří nemocných s disekcemi dvou nebo více intrakraniálních tepen. Kromě vertebrobazilámího řečiště byla u dvou nemocných postižena jedna či obě vnitřní karotidy nebo až jejich větve. Kombinace MR tomografie (MRT) s MR angiografií (MRA) přispívá k podrobnejší diagnostice disekcí a jejich komplikací a je vhodná i pro sledování jejich vývoje. Od širšího využití těchto technik lze perspektivně očekávat přiblížení úspěšné diagnostiky intrakraniálních disekcí jejich skutečnému výskytu.
Keywords: Subarachnoid Hemorrhage; Diagnostic Imaging; Male; Carotid Artery, Internal; magnetická rezonanční angiografie; mozková angiografie; mužské pohlaví; Cerebral Angiography; Magnetic Resonance Angiography; subarachnoidální krvácení; arteria carotis interna; Intracranial Aneurysm; disekce aorty; lidé; ženské pohlaví; Humans; Aortic Dissection; Female; intrakraniální aneurysma; diagnostické zobrazování