Vliv výběru anticholinergika na účinnost antidotní terapie cholinergních a stresogenních účinků somanu u potkana - Kassa, Jiří (Pracovní lékařství, 1999)
V pokusech na samcích potkana byl sledován vliv vybraných anticholinergik (atropin, benaktyzin, biperiden) na účinek nového asymetrického biskvarterního oximu BI-6 vůči cholinergním a stresogenním účinkům vysoce toxického organofosfátu somanu. Somanem indukovaná inhibice acetylcholinesterázy v krvi, bránici či v CNS, stejně jako somanem vyvolaná hyperkortikosteronemie a zvýšení aktivity tyrozin aminotransferázy v játrech, byly daleko výrazněji ovlivněny oximem BI-6 v kombinaci s benaktyzinem nebo biperidenem než v kombinaci s atropinem. Získané výsledky svědčí o tom, že benaktyzin či biperiden jsou pro terapii akutní intoxikace somanem výhodnějšími anticholiner- giky, než dosud používaný atropin, je-li tato intoxikace léčena oximem BI-6.
Keywords: fyziologický stres; atropin; biperiden; Oximes; krysa rodu Rattus; Stress, Physiological; zvířata; Benactyzine; Acetylcholine; soman; Soman; Animals; Atropine; benaktyzin; Rats; acetylcholin; oximy; Biperiden