Skrytá produkce fibrinu při operacích cyanotických vrozených srdečních vad v mimotělním oběhu - Kučera, Vladimír; Hadačová, Ivana; Šprongl, L; Černá, I; Kuzinová, J; Gabriel, O; Tláskal, Tomáš; Kostelka, M; Hučín, Bohumil (Rozhledy v chirurgii, 1999)
U 10 pacientů s komplexními cyanotickými vrozenými vadami bylo provedeno podrobné koagulační vyšetření na začátku a na konci mimotělního oběhu po neutralizaci heparinu protaminem, a výsledky byly porovnány s kontrolním vyšetřením, provedeným před celkovou heparinizací, po úvodu do celkové anestezie. Vyšetřovali jsme aktivovanou dobu srážení krve (ACľlT) pomocí testovacích zkumavek s celitovým aktivátorem (Hemochron), a dále HR-ACT test s kaolinovým aktivátorem (Medtronic) pro porovnání výsledků. Měřili jsme kvantitativně v plazmě hladinu heparinu, antitrombinu III a fibrinopeptidu A, který je citíivým indikátorem intravaskulární koagulace. Sledovali jsme též hladinu fibrinogenu a celkový počet trombocytů v krvi. Byl zaznamenáván stupeň hemodiluce a teplota v obdobích měření. Hodnoty obou ACT testů byly v rozmezí hodnot nad 420 sek., posuzovaných podle našeho protokolu jako adekvátní pro celkovou heparinizaci pri operaci v mimotělním oběhu. Přesto byly zjištěny hladiny heparinu na nižším stupni doporučovaných koncentrací podle literatury, snížené hodnoty antitrombinu III v průběhu mimotělního oběhu a zvýšení hodnot fibrinopeptidu A na konci mimotělního oběhu, které svědčí pro skrytou produkci fibrínu u našich pacientů. Laboratorní výsledky byly porovnány s klinickými příznaky krvácení po operaci. U 50 % pacientů došlo po operaci ke zvýšeným znáirďcám krvácení v operačním poli a z hrudních drénů, u 2 pacientů musela být provedena revize operační rány. V laboratorních testech byla zjištěna u 2 pacientů trombocytopenie po operaci, 1 pacient měl snížený protrombinový test pod 45 % a u jednoho pacienta byla významně snížená hladina fibrinogenu, vyžadující suplementaci tohoto faktoru. Po úpravě laboratorních výsledků a chirurgickém ošetření se hemostáza upravila. Všichni pacienti přežili operaci a byli propuštěni z nemocnice do domácího ošetřování.
Keywords: mimotělní oběh; fibrin; Fibrin; cyanóza; Child; Humans; Blood Coagulation Tests; Extracorporeal Circulation; vrozené srdeční vady; vyšetření krevní srážlivosti; Cyanosis; dítě; lidé; Heart Defects, Congenital