Povrchové napětí tělesných tekutin v patofyziologii a diagnóze - Kratochvíl, Antonín (Praktický lékař, 1999)
Termín „povrchové napětí“ je v současnosti v odborné literatuře stále častěji uváděn, a to především v souvislosti s problematikou fyziologie a patofyziologie plicního surfaktantu. Povr- chové napětí tělesných tekutin však hraje významnou roli také v rozvoji onemocnění vyvolaných prací ve stlačeném vzduchu, při vzniku žaludečního vředu, rozvoji plynových embolií i v jiných situacích. Nověji se povrchové napětí jako snadno stanovitelná veličina začíná užívat jako diagnostický parametr u onemocnění spojených s jeho změnami. V praxi jde především o stanovování povrchového napětí tracheálního aspirátu v rámci včasné diagnostiky respiratory distress syndromu.
Keywords: Body Fluids; Surface Tension; plicní surfaktanty; lidé; tělesné tekutiny; Respiratory Distress Syndrome, Newborn; Pulmonary Surfactants; Humans; syndrom respirační tísně novorozenců; povrchové napětí