Angiosarkom jater jako příčina masivního hemoperitonea - Slováček, R; Mičulka, P (Rozhledy v chirurgii, 1999)
Autoři v tomto sdělení prezentují vzácnou pričinu hemoperitonea - spontánní ruptúru jater pri angiosarkomu jater. Pri urgentní operaci byly činěny pokusy o zástavu krvácení opichy, částečnou devaskularizací jater a tamponádou. Po operaci pacient zemřel na protrahovaný hemoragický šok a rozvíjející se multiorgánové selhám. V diskusi jsou zmíněny možné metody zástavy krvácení z jater s důrazem na perihepatickou tamponádu a příčiny neúspěchu v případě referovaného pacienta.
Keywords: chirurgie trávicího traktu; nádory jater; multiorgánové selhání; Humans; sarkom; hemoperitoneum; dospělí; lidé; Liver Neoplasms; Adult; Sarcoma; Male; hemangiom; Multiple Organ Failure; Cause of Death; příčina smrti; mužské pohlaví; Hemoperitoneum; Digestive System Surgical Procedures; Hemangioma