Vitrektomie u jamky terče zrakového nervu s makulopatií - Kalvodová, Bohdana; Říčařová, Renata; Kuthan, Pavel; Karel, Ivan (Česká a slovenská oftalmologie, 1999)
V práci je popsán vzácný obraz kongenitální jamky terče (JT) zrakového nervu komplikované serózním makulárním odchlípením. Zhoršená centrální zraková ostrost pravého oka 20letého muže byla léčena vitrektomií, separací zadní hyaloidní membrány a plynovou vnitřní tamponádou. Po přechodném pneuma- tickém přemístění makulárního odchlípení pod dolní temporální cévní arkády se korigovaná zraková ostrost zlepšila na 6/9. Cystoidní změny v makule přetrváva- jí. Výsledky této studie podporují názory o bilaminární struktuře makulopatie u JT a o důležité roli tangenciální sklivcové trakce v patogenezi serózního maku- lárního odchlípení.
Keywords: Vitrectomy; Optic Disk; Retinal Detachment; Adult; discus nervi optici; makulární degenerace; dospělí; Macular Degeneration; odchlípení sítnice; Humans; mužské pohlaví; Male; lidé; vitrektomie