Cystická fibróza - Vávrová, Věra; Zemková, Daniela; Bartošová, Jana; Macek, Milan (Postgraduální medicína, 1999)
Cystická fibróza (dále CF) je závažné multisystémové dědičné onemocnění. V některých zemích je CF nazývána též mukoviscidózou (mucus - hlen, viscidus - vazký). Projevuje se opakovanými infekcemi dýchacích cest, neprospíváním, vysokým obsahem solí v potu a u 98 % dospělých mužů i neplodností. Nemoc je provázena řadou komplikací, které mohou její obraz měnit a ovlivňovat její průběh. Někdy mohou být komplikace dokonce prvním projevem choroby. V posledních 10 až 15 letech udělal výzkum CF pokrok, v kterém ho předstihne málokteré onemocnění. Účelem této práce je informovat o některých nových pohledech na CF a sdělit některé vlastní výsledky.
Keywords: Cystic Fibrosis; Digestive System; Age Distribution; genotyp; Respiratory System; věkové rozložení; lidé; cystická fibróza; dýchací soustava; Therapeutics; Genotype; terapie; Humans; trávicí systém