3D CT dysplazie kyčelního kloubu, využití v předoperačním plánování aloplastiky - Ferda, Jiří; Koudela, K (Česká radiologie, 1999)
Autoři hodnotí svoje zkušenosti s CT vyšetřením kyčelního kloubu před rekonstrukcí acetabula, jehož součástí je trojrozměrná rekonstrukce kloubu. Úloha předoperačního vyšetření kyčelního kloubu při plánování operace spočívá v přesném proměření velikosti acetabula a posouzení kvality kosti kyčelní, coz pomáhá operatérovi při výběru typu a velikosti endoprotézy a umožní zvolit bezpečný operační postup. Práce je zaměřena na vyšetřování stavu po dysplazii kyčelního kloubu před rekonstrukční operací, hodnotí parametry důležité pro výběr typu a velikosti protézy a prezentuje nejvhodnější vyšetřovací protokol a algoritmus. Vyšetřené patologické klouby byly rozdeleny na v poloze in situ, subluxované a luxované, naměřené hodnoty byly porovnány s normálními vyšetřenými klouby, kontrolní skupinou anatomických preparátů a s literárními normáhiími hodnotami. Jako kontrolní soubor byla proměřena skupina 47 anatomických preparátů kostí kyčelních.
Keywords: počítačová rentgenová tomografie; Acetabulum; Humans; vývojová kyčelní dysplazie; lidé středního věku; Arthroplasty, Replacement, Hip; Female; Aged; dospělí; Hip Joint; náhrada kyčelního kloubu; senioři; lidé; počítačové zpracování obrazu; Image Processing, Computer-Assisted; Adult; ženské pohlaví; Male; Middle Aged; Tomography, X-Ray Computed; Hip Dislocation, Congenital; acetabulum; mužské pohlaví; kyčelní kloub