Diagnostické možnosti pri zobrazení portálnej vény - Szántová, Mária (Česká radiologie, 1999)
Trombóza portálnej vény (TPV) je najčastejšou príčinou prehepatálneho typu portálnej hypertenzie. Súbor 22 pacientov s trombózou portálnej vény vo veku do 18 do 68 rokov sme vyšetrili farebnou dopplerovskou ultrasonografiou (FDU) na prístroji TOSHIBA SSA 270 s 3,75 MHz lineárnou sondou pulznou dopplerovskou metódou. U každého pacienta bola diagnóza TPV potvrdená aspoň jednou ďalšou diagnostickou metódou (CT, MR, angiografia, laparotomia). Zistili sme v 12 prípadoch inkompletnú TPV, u troch pacientov kompletnú TPV a u 7 pacientov kavemóznu transformáciu portálnej vény. U všetkých pacientov sme zistili ezofageálne varixy III. - IV. stupňa, 10 pacientov malo anamnézu jednej alebo viacerých epizód krvácania z ezofageálnych varixov. Častý bol vývoj kolaterálnej cirkulácie cez portosystémové skraty. FDU vykázala najvyššiu senzitivitu aj specificitu spomedzi uvedených metód.
Keywords: senioři; Esophageal and Gastric Varices; vena portae; Magnetic Resonance Spectroscopy; magnetická rezonanční spektroskopie; Middle Aged; Sensitivity and Specificity; mužské pohlaví; ezofageální a žaludeční varixy; Thrombophlebitis; Adult; Portal Vein; tromboflebitida; ultrasonografie dopplerovská barevná; ženské pohlaví; Humans; lidé středního věku; senzitivita a specificita; Ultrasonography, Doppler, Color; dospělí; Female; Aged; lidé; Male