Pitná léčba přírodními minerálními vodami v lázních (historie, principy, problémy, předpisování a provádění) - Benda, Jaroslav (Rehabilitace a fyzikální lékařství, 1999)
Dlouhodobé empirické zkušenosti s pitnou léčbou přírodními léčivými minerálními vodami v lázních a při domácích pitných léčbách umožnily – při rozvoji postupujících medicínských znalostí na základě nejnovějších experimentálních a klinických studií – zařadit pitnou léčbu jako hlavní léčebnou metodu komplexního lázeňského léčení u chorob gastrointestinálního ústrojí, u některých metabolických chorob a u nemocí ledvin a vývodných cest močových a jako substituční terapii u stavů z nedostatku některých mikroelementů v lidském organismu. V článku je zhodnocen současný stav pitné léčby, její principy a výběr přírodních minerálních vod k pitné léčbě. Podrobně je pojednáno o velikosti a časovém rozdělení pitných dávek a o dalších podmínkách pro úspěšné předpisování pitné léčby.
Keywords: balneologie; Fluid Therapy; Balneology; minerální vody; Mineral Waters; tekutinová terapie; dějiny; History