Pohlavní rozdíly v sérových hladinách homocysteinu a asociovaných faktorech - Mayer, Otto; Šimon, Jaroslav; Rosolová, Hana (Časopis lékařů českých, 1999)
Východisko. Homocystein (Hcy) je významným nezávislým rizikovým faktorem pro vaskulární choroby. Jeho hladina je určována jednak genetickým polymorfismem enzymů, jednak nutričními faktory. Opakovaně byly prokázány vyšší hladiny Hcy u mužů než u žen. Klinický význam těchto rozdílů však nebyl dosud objasněn. Cílem této studie bylo analyzovat pohlavní rozdíly v hladinách Hcy a asociovaných faktorů, dále pak stanovit při jakých hladinách Hcy se především manifestují. Metody a výsledky. Studovaný soubor zahrnoval 257 mužů a 239 žen, prům. věku 52,9 a 52,3 roků, resp., selektovaný z populační studie PILS II. Všechny osoby byly vyšetřeny podle standardních protokolů ke zjištění klinických, antropometrických a laboratorních parametrů. Hladiny Hcy byly stanovovány pomocí iontově výměnné chromatografie, metodika byla validizována referenčním centrem. Ostatní laboratorní ukazatele byly stanovovány za použití komerčních kitů. Statisticky byla data analyzována pomocí Wilcoxonova nepárového testu a mnohočetné lineární regrese. Významně vyšší hladiny Hcy u mužů jsme zjistili pouze v rozmezí normálních hodnot Hcy, tj. I. -IV. kvintilu distribuce (> 15 mmol/l), a nikoliv již v rozmezí nejvyššího kvintilu (tj. mírné hyperhomocysteinémie). Muži vykazovali v rozmezí normálních hodnot významně vyšší hladiny methioninu, kreatininu a naopak nižší hodnoty poměru methionin: kreatinin. Hladiny folátů a B 12 byly u mužů také snížené, rozdíl však nedosáhl statistické signifikance. V oblasti V. kvintilu nebyly nalezeny žádné pohlavní rozdíly s výjimkou kreatininu. Závěry. Vyšší hladiny Hcy u mužů nelze vysvětlit pouze rozdíly v hladinách folátů či B 12. Uvažujeme, že se zde uplatňují další faktory, jako vyšší remetylace methioinu a syntéza kreatininu u mužů, ovlivněná pravděpodobně pohlavními hormony.
Keywords: kreatinin; homocystein; methionin; Methionine; Women; mužské pohlaví; muži; Creatinine; ženské pohlaví; Humans; ženy; Female; Homocysteine; Men; Folic Acid; kyselina listová; lidé; Male