Analýza farmakoterapie nemocných s depresivní poruchou v psychiatrických ambulancích - Müllerová, Hana; Vlček, Jiří; Tůma, Ivan; Hosák, Ladislav (Psychiatrie (Praha, Print), 1999)
Úvod a cíl: Deprese je závažné onemocnění postihující přibližně 8 % populace. Analýzy farmakoterapie depresivní poruchy byly doposud prováděny v omezeném rozsahu, obvykle jsou redukovány na informace o spotřebě antidepresiv v celé populaci. Proto jsme se zaměřili na depresivní poruchu jako terapeutickou jednotku a pokusili se analyzovat její farmakoterapii v psychiatrických ambulancích. Metodika a popis souboru: Průzkum byl proveden metodou dotazníku. Ambulantní psychiatři vybírali 10 pacientů s diagnózou depresivní poruchy (F32, F33 a F31.3 podle MKN-10). U těchto pacientů byly retrospektivně odebrány údaje o změnách zdravotního stavu a farmakoterapie v průběhu jednoho roku. Analyzována byla data 489 nemocných. Vzorek tvořilo 32 % mužů a 68 % žen, medián věku činil 49 let a medián délky léčby 5 let. Výsledky: Pacienti byli léčeni antidepresivy ze skupin SSRI (47,4 %), TCA (54,4 %) a IMAO (6,3 %), ale i pouze antipsychotiky (3,3 %), anxiolytiky (1,2 %) nebo psychoterapií (2,4 %). Mezi nejčastěji předepisované zástupce jednotlivých skupin antidepresiv patří fluoxetin, amitriptylin a moclobemid. S vysokou frekvencí se vyskytovaly kombinace antidepresiv a další terapie (antipsychotika, anxiolytika, tymoprofylaktika). Závěr: Depresivní porucha je v ambulantní praxi v ČR léčena TCA nebo SSRI bez výrazné převahy ve využití jedné z těchto skupin léků. U více než poloviny pacientů je využívána polyterapie psychofarmaky.
Keywords: interpretace statistických dat; depresivní poruchy; lidé; průzkumy a dotazníky; antidepresiva; ambulantní péče; Humans; Depressive Disorder; Ambulatory Care; Surveys and Questionnaires; Data Interpretation, Statistical; Antidepressive Agents; Pharmacoepidemiology; farmakoepidemiologie