Sérologický přehled markerů virové hepatitidy typu B v České republice - 1996 - Helcl, Jaroslav; Němeček, Vratislav; Fritz, Pavel; König, J; Toulcová, A; Beneš, Čestmír; Švandová, Eva (Praktický lékař, 1999)
V roce 1996 byl jako součást víceúčelových sérologických přehledů proveden i sérologický přehled markerů virové hepatitidy B. Vyšetřena byla séra od 1547 osob, sebraná v hlavním městě Praze, ve Východočeském, Severočeském a Západočeském kraji. Celková zjištěná preva- lence HBsAg byla 0,66% (2,6krát nižší než v roce 1975), anti-HBs 6,63% (2,2krát nižší než v roce 1975) a anti-HBc 6,95% (v roce 1975 nebyla vyšetřována). Poměrně nízká prevalence markerů VHB a její věkové rozložení odpovídají hlášenému výskytu tohoto onemocnění v České republice a jeho klesajícímu trendu v posledních 12 letech, kdy od roku 1985 do roku 1996 poklesl celkový výskyt VHB 3,6krát.
Keywords: Antigens, Viral; antigeny virové; Hepatitis, Viral, Human; virová hepatitida u lidí; Age Groups; sérologie; Disease Notification; Humans; SÉROEPIDEMIOLOGICKÉ METODY; hlášení nemocí; Česká republika; Serology; lidé; věkové skupiny; Czech Republic