Nuchální translucence - analýza metody - Hurt, Karel; Kraus, Ivan; Pokorný, Rajmund; Rakovičová, Ivana; Pipka, Michael; Wiererová, Olga; Halad, Martin (Gynekolog, 1999)
Nuchální translucence je moderní metoda ultrazvukového screeningu vrozených vývojových vad, zvláště aneuploidií a VVV kardiálních na konci 1. trimestru gravidity. Zvětšení translucence nad 2 mediány normální hodnoty či nad 95 percentil derivuje pravděpodobnost výskytu aneuploidie nad hodnotu 1:200.
Keywords: Ultrasonography, Prenatal; Humans; plošný screening; Mass Screening; ženské pohlaví; Adult; ultrasonografie prenatální; těhotenství; Female; Congenital Abnormalities; Pregnancy; dospělí; lidé; vrozené vady