Ovlivňuje insuflace břicha při laparoskopické operaci acidobazické a ventilační parametry? - Kantorová, Ilona; Svoboda, P; Ochmann, J; Peštál, M; Kozumplík, Ladislav; Doležalová, Lenka; Hude, Pavel (Rozhledy v chirurgii, 1999)
Oběhové, plicní a metabolické změny v průběhu laparoskopické cholecystektomie za použití CO2 pneumoperitonea jsou sice popsány, ale stále ne objasněny. Účelem této studie je zjistit a ověrit změny základních parametrů, k nimž během laparoskopie dochází, a posoudit jejich prognostický význam pro pacienty. Do studie jsme zařadili 100 pacientů (26 obézm'ch, 39 starších než 60 let, a 7 obézm'ch starších 60 let), kteri podstoupili laparoskopickou cholecystektomii pro nekomplikovanou cholecystolitiázu. Na počátku operace, na jejím vrcholu a po vypuštění pneumoperitonea před extubací jsme vyšetřovali acidobazickou rovnováhu včetně krevníchí plinů, respirační a ventilační parametry, srdeční frekvenci a krevní tlak. Výsledky jsme zhodnotili statisticky. Pneutnoperitoneum vyvolalo statisticky významné zvýšení koncentrace pC02 doprovázené signifikantním poklesem pH a zvýšením koncentrace CO2 ve vydechovaném vzduchu, které přetrvávalo i po exsuflaci (p < 0,001). Tyto změny byly více vyznačeny v rizikových skupinách starších i obézních nemocných a byly pouze respiračního typu. Žádné významné změny nebyly pozorovány v srdeční frekvenci, tlaku krve, minutové ventilaci, Pa02, Sa02 či BE. Přestože tyto změny byly vysoce signifikantní, neměli žádný vliv na klinický stav - všichni pacienti přežili bez problémů. Autoři uzavírají, že pozorovaný vzestup krevní hladiny oxidu uhličitého a pokles pH neměl žádný vliv na přežití pacientů. Změny byly způsobeny převážně absorpcí CO2 z brišní dutiny. Laparoskopická cholecystektomie je bezpečný výkon i u starších a obézních pacientů, zejména pokud je u nich použito co nejmenšího možného insuflačního tlaku.
Keywords: acidobazická rovnováha; lidé; Middle Aged; Adult; cholecystektomie laparoskopická; insuflace; Female; Respiration; Humans; Insufflation; břicho; dýchání; Abdomen; lidé středního věku; Acid-Base Equilibrium; mužské pohlaví; Cholecystectomy, Laparoscopic; ženské pohlaví; Male; Aged; pneumoperitoneum umělé; Pneumoperitoneum, Artificial; dospělí; senioři