Cytokiny - struktura a funkce 2 - Šterzl, Ivan (Alergie (Praha, Print), 1999)
Úvod prvé části „Cytokiny I" jsme věnovali přehledu obecných vlastností a funkcí cytokinů, především jedné skupině cytokinů - interleukinů. v této části jsou shrnuty jak cytokiny prorůstové, tak zánětotvomé, ale pro obě skupiny nejprve vytkneme společné vlastnosti: Je to společný buněčný zdroj cytokinů, společný charakter vazby a přenosu signálu, je to synergický nebo antagonistický efekt vzájemného působeni cytokinové sítě. Konečně jsou to protichůdné funkční důsledKy poammené icvantitativnimi i mterakčnimi vztahy Je to buď růstové a morfogenetické působení nebo vyvolání obranného zánětu, který se za určitých podmínek může změnit na zánět patogenetický.
Keywords: imunita; neuroimunomodulace; Immunity; Growth Substances; cytokiny; Neuroimmunomodulation; Endocrine System; Inflammation; antigen prezentující buňky; Antigen-Presenting Cells; růstové látky; endokrinní systém; zánět; Cytokines