Alternativní schémata imunoterapie alergenem - Kučera, Petr; Antošová, Eva (Alergie (Praha, Print), 1999)
Alergenová imunoterapie je pričinná léčba alergických chorob. Kromě klasického aplikačního schématu můžeme užít schémata zrychlená - rush nebo cluster. Vysoké riziko nežádoucích účinků je spojeno s anamnézou astmatu, počáteční fází imunoterapie (frekvence 17 % ve srovnání s frekvencí 7,2 % ve fázi udržovací) a vysokým stupněm senzibilizace. Zrychlená schén émata mohou přinést záhy efekt, doprovázený typickými změnami imunity, ale nežádoucí účinky nacházíme častěji. Frekvenci nežádoucích účinků lze pravděpodobně snížit užitím premedikace antihistaminiky. Jsou diskutovány tři pripady alergie najed Hymenopter léčených imunoterapií.
Keywords: kombinovaná terapie; Histamine Antagonists; Bites and Stings; Hypersensitivity; Humans; Combined Modality Therapy; kousnutí a bodnutí; antihistaminika; alergeny; lidé; imunoterapie; Allergens; Immunotherapy; alergie