Informovaný souhlas - Ptáček, Radek; Bartůněk, Petr; Mach, Jan (Galén, 2017)
Informovaný souhlas pacienta je v současné době nezbytnou součástí jakéhokoliv poskytování zdravotních služeb. Je to úkon, který má velmi široký kontext, a to nejen právní, tak jak je v současné době převážně vnímán. Přestože k tématu existuje poměrně rozsáhlá literatura, problémy spojené s uplatňováním informovaného souhlasu v lékařské praxi jsou značné. Způsob realizace informovaného souhlasu se v řadě případů stal pouhým administrativním úkonem, který se zcela vzdálil svému původnímu účelu a významu. Publikace shrnuje problematiku informovaného souhlasu v nejširších kontextech - etických, právních, psychologických a klinických. Zaměřuje se nejen na obecná etická a právní témata, ale rozebírá rovněž oborová specifika informovaného souhlasu v řadě oborů medicíny, nebo se věnuje konkrétním tématům v praktické rovině - např. informovaný souhlas u dětí, seniorů, osob s poruchami smyslů atp. Předkládaná publikace představuje v současné době nejucelenější dílo k tomuto závažnému tématu a je určena nejen pro lékaře a zdravotníky, ale též představitele dalších příbuzných oborů.
Keywords: Lékařské obory; právo, zákonodárství; Informed Consent; etika, bioetika, lékařská etika; veřejné zdravotnictví; informovaný souhlas pacienta; Patient Rights; sdělení pravdy; formuláře souhlasu; vztahy mezi zdravotnickým pracovníkem a pacientem; práva pacientů; Professional-Patient Relations; Truth Disclosure; Consent Forms