Základy lékařské fyziky - Beneš, Jiří; Jirák, Daniel; Vítek, František (Karolinum, 2022)
Učebnice Základy lékařské fyziky srozumitelně popisuje základní fyzikální vztahy a metody, se kterými se student může nejčastěji setkat v klinické nebo experimentální medicíně. Lékařská fyzika je specifická tím, že se zabývá aplikací fyzikálních metod na živý organismus. Je tedy interdisciplinárním vědním oborem, který spojuje fyziku a biologické vědy. Věříme, že páté, aktualizované vydání této knihy, které je rozšířené o nové kapitoly a doplněné novými obrázky, si opět najde své čtenáře nejen z lékařských, ale i dalších oborů, např. z biomedicínského inženýrství.Metody, které jsou v učebnici vysvětleny, se zakládají na různých fyzikálních principech. Některé z nich, např. používání optických zvětšovacích čoček nebo rentgenového záření, jsou známé více než 100 let, jiné nacházejí díky technologickému pokroku uplatnění až v poslední době: z diagnostických nástrojů můžeme zmínit např. zobrazování magnetickou rezonancí nebo pozitronovou emisní tomografií, z terapeutických použití Leksellova gama nože.Čtenář by měl po prostudování této knihy získat ucelený přehled o možnostech využití různých fyzikálních metod v medicíně. Měl by být schopen fyzikální vztahy uvedené v učebnici chápat v širších souvislostech a popsané metody aplikovat v jednotlivých lékařských oborech.
Keywords: Physics; Biophysics; Medicine; Lékařské obory; fyzika, biofyzika; biofyzika; lékařství; fyzika