Challenges of mass methanol poisoning outbreaks: Diagnosis, treatment and prognosis in long term health sequelae - Zacharov, Sergej (Karolinum, 2019)
Tato monografie shrnuje poučení z české hromadné otravy metanolem se 137 případy a více než 50 úmrtími, což představuje jednu z největších metanolových "epidemií" v XXI. století v celém světě. Specifická oblast studie je definována řadou výzev, jimž čelí zdravotní systémy během vypuknutí hromadných otrav: zpožděný kontakt pacienta s lékařem a nevčasná diagnostika, nespecifické klinické příznaky a symptomy při přijetí, potřeba využití plynové chromatografie pro detekci metanolu, omezená dostupnost některých léčebných metod v menších nemocnicích, nedostatečné důkazy klinické účinnosti a bezpečnosti řady přednemocničních a nemocničních terapeutických opatření, vysoká míra úmrtnosti a podhodnocená prevalence dlouhodobých zdravotních následků u osob, které otravu přežily.
Keywords: Disease Outbreaks; Ostatní lékařské obory; Methanol; methanol; toxikologie; epidemický výskyt choroby