Klinická dietologie - Svačina, Štěpán (Grada, 2008)
Kolektiv autorů je složen jak z lékařů, tak sester - známých dietetologů. Publikace podává komplexní pohled na tu oblast medicíny, která je nedílnou součástí léčby, ale která bývá často přecházena či opomíjena.Kniha je rozčleněna do téměř 40 kapitol, ve kterých jsou řešeny problémy jak obecného charakteru (složení stravy, hygiena výživy atd.), tak speciální problémy (dieta při obezitě, dieta při diabetu, dieta při alergiích...). Velmi důležitá je výživa u nemocných na jednotkách intenzivní péče, která představuje zcela speciální problematiku.Návody k dietologické léčbě u jednotlivých chorob či skupin onemocnění jsou u každé dílčí kapitoly uváděny v didakticky přehledné struktuře. V knize tak najdete stručnou patofyziologii a kliniku onemocnění, základní principy diety, technologii přípravy jídla, dietologické tabulky, příklady receptů.Kniha která v současné podobě na našem knižním trhu chybí, je určena pro pre- i postgraduální vzdělávání jak lékařů, tak sester a nutričních terapeutů.
Keywords: dietoterapie; klinické lékařství; Clinical Medicine; Diet Surveys; patologické procesy; Pathologic Processes; Nutriční terapeut; Diet Therapy; Interna; dieta - přehledy; dietetika; Dietetics; metody výživy; nutriční terapie, dietoterapie a výživa; Metabolizmus, imunita; Feeding Methods