Diagnostika a léčba poruch plodnosti - Mardešić, Tonko (Grada, 2013)
V červenci roku 2013 jsme si připomněli 35 let od narození Lousie Brownové - prvního dítěte po oplození vajíčka v laboratorních podmínkách a následném přenosu embrya zpět do dělohy. Tato publikace je dokladem, jakým mimořádným rozvojem reprodukční medicína a asistovaná reprodukce během této relativně krátké doby prošla a kam se posunula. Uvádí současné znalosti o vlivu pokročilého reprodukčního věku na plodnost a úspěšnost léčby, současné diagnostické a terapeutické možnosti u žen s poruchou ovulace, význam endoskopie (hysteroskopie, laparoskopie) v diagnostice a léčbě párů s poruchou plodnosti, možnosti asistované reprodukce u jednotlivých příčin poruch plodnosti a význam a možnosti reprodukční genetiky jako nedílné součásti moderní asistované reprodukce.
Keywords: reprodukční lékařství; Reproductive Techniques, Assisted; infertilita; zachování plodnosti; asistovaná reprodukce; Fertility Preservation; Anovulation; anovulace; Gynekologie a porodnictví; Infertility