Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Klinická výživa v chirurgii – doporučení ESPEN (European Society for Parenteral and Enteral Nutrition) s konsenzuálním hlasováním pracovní skupiny SKVIMP (Společnost klinické výživy a intenzivní metabolické péče)
[Clinical nutrition in surgery – ESPEN guideline with consensual voting of the working group of Society of Clinical Nutrition and Intensive Metabolic Care (SKVIMP)]

I. Satinský, E. Havel, K. Bezděk, I. Hanke, M. Káňová, P. Kohout, J. Maňák, V. Maňásek, J. Matek, F. Novák, I. Novák, M. Oliverius, J. Poledník, M. Šenkyřík, Z. Šerclová, P. Těšínský, L. Urbánek, Z. Zadák

. 2019 ; 30 (2) : 104-110.

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu směrnice pro lékařskou praxi

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc19023139

Digitální knihovna NLK
Zdroj

E-zdroje Online

Malnutrice je u chirurgického pacienta významným negativním faktorem, který má vliv na pooperační morbiditu i letalitu. Navíc hladovění v perioperačním období u velkých operačních výkonů zvyšuje riziko komplikací. Minimalizace periody hladovění a proteinokalorického deficitu v období před operací a po ní vyžaduje pečlivé a trvalé sledování nutriční péče s včasnou reakcí, která spočívá v modifikaci diety, podávání dietních přídavků a sippingu, případně v aplikaci enterální nebo dokonce parenterální výživy. Moderním způsobem perioperační péče je koncept ERAS (Enhanced Recovery After Surgery), kde právě nutriční elementy sehrávají podstatnou roli při minimalizaci operačního traumatu. Výbor Společnosti klinické výživy a intenzivní metabolické péče (SKVIMP) se na svém XXXIII. kongresu v Hradci Králové v březnu 2017 rozhodl vytvořit doporučení pro konkrétní skupiny pacientů. Pracovní skupina vytvářející doporučení pro chirurgického pacienta využila recentního doporučení Výživa v chirurgii – dokumentu ESPEN (European Society for Parenteral and Enteral Nutrition) z roku 2017. Text všech jednotlivých 37 doporučení ESPEN byl beze zbytku převzat. Na pracovním setkání a při několikaměsíční vzájemné elektronické komunikaci byl formulován komentář k některým tezím. Závěrečnou fází tvorby bylo elektronické hlasování všech členů pracovní skupiny, kterým byl vyjádřen konsenzus nad jednotlivými doporučeními. Doporučení je určeno pro klinickou praxi v péči o chirurgického pacienta.

Malnutrition is an important negative factor impacting on postoperative morbidity and mortality in surgical patients. In addition, starvation raises risk of complications in the perioperative period after major surgery. Minimisation of the duration of starvation and protein-caloric deficiency requires careful and permanent monitoring of nutritional care with early response in the perioperative period. It includes modification of diet, sipping and eventually administration of enteral or parenteral nutrition. An up-to-date perioperative care model is the concept of ERAS (Enhanced Recovery After Surgery), where nutritional elements play a fundamental role in the minimisation of operative stress. The committee of Society of Clinical Nutrition and Intensive Metabolic Care (SKVIMP) decided to form the guidelines for particular groups of patients at the XXXIII Congress in Hradec Kralove in March 2017. The working group forming the guidelines for surgical patients used the recent ESPEN document Clinical nutrition in Surgery (2017). The text of all particular 37 guidelines was accepted by and large. The comments on some recommendations were formulated at a working meeting and by electronic communication. The electronic voting by all members of the working group finalised the work and delivered consensus on particular recommendations. The guideline is recommended for clinical practice in surgical patients.

Clinical nutrition in surgery – ESPEN guideline with consensual voting of the working group of Society of Clinical Nutrition and Intensive Metabolic Care (SKVIMP)

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc19023139
003      
CZ-PrNML
005      
20190704154452.0
007      
ta
008      
190617s2019 xr f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Satinský, Igor $u Mezioborová JIP, Nemocnice Havířov; Ústav ošetřovatelství, Fakulta veřejných politik, Slezská univerzita v Opavě $7 jn20010309388
245    10
$a Klinická výživa v chirurgii – doporučení ESPEN (European Society for Parenteral and Enteral Nutrition) s konsenzuálním hlasováním pracovní skupiny SKVIMP (Společnost klinické výživy a intenzivní metabolické péče) / $c I. Satinský, E. Havel, K. Bezděk, I. Hanke, M. Káňová, P. Kohout, J. Maňák, V. Maňásek, J. Matek, F. Novák, I. Novák, M. Oliverius, J. Poledník, M. Šenkyřík, Z. Šerclová, P. Těšínský, L. Urbánek, Z. Zadák
246    31
$a Clinical nutrition in surgery – ESPEN guideline with consensual voting of the working group of Society of Clinical Nutrition and Intensive Metabolic Care (SKVIMP)
520    3_
$a Malnutrice je u chirurgického pacienta významným negativním faktorem, který má vliv na pooperační morbiditu i letalitu. Navíc hladovění v perioperačním období u velkých operačních výkonů zvyšuje riziko komplikací. Minimalizace periody hladovění a proteinokalorického deficitu v období před operací a po ní vyžaduje pečlivé a trvalé sledování nutriční péče s včasnou reakcí, která spočívá v modifikaci diety, podávání dietních přídavků a sippingu, případně v aplikaci enterální nebo dokonce parenterální výživy. Moderním způsobem perioperační péče je koncept ERAS (Enhanced Recovery After Surgery), kde právě nutriční elementy sehrávají podstatnou roli při minimalizaci operačního traumatu. Výbor Společnosti klinické výživy a intenzivní metabolické péče (SKVIMP) se na svém XXXIII. kongresu v Hradci Králové v březnu 2017 rozhodl vytvořit doporučení pro konkrétní skupiny pacientů. Pracovní skupina vytvářející doporučení pro chirurgického pacienta využila recentního doporučení Výživa v chirurgii – dokumentu ESPEN (European Society for Parenteral and Enteral Nutrition) z roku 2017. Text všech jednotlivých 37 doporučení ESPEN byl beze zbytku převzat. Na pracovním setkání a při několikaměsíční vzájemné elektronické komunikaci byl formulován komentář k některým tezím. Závěrečnou fází tvorby bylo elektronické hlasování všech členů pracovní skupiny, kterým byl vyjádřen konsenzus nad jednotlivými doporučeními. Doporučení je určeno pro klinickou praxi v péči o chirurgického pacienta.
520    9_
$a Malnutrition is an important negative factor impacting on postoperative morbidity and mortality in surgical patients. In addition, starvation raises risk of complications in the perioperative period after major surgery. Minimisation of the duration of starvation and protein-caloric deficiency requires careful and permanent monitoring of nutritional care with early response in the perioperative period. It includes modification of diet, sipping and eventually administration of enteral or parenteral nutrition. An up-to-date perioperative care model is the concept of ERAS (Enhanced Recovery After Surgery), where nutritional elements play a fundamental role in the minimisation of operative stress. The committee of Society of Clinical Nutrition and Intensive Metabolic Care (SKVIMP) decided to form the guidelines for particular groups of patients at the XXXIII Congress in Hradec Kralove in March 2017. The working group forming the guidelines for surgical patients used the recent ESPEN document Clinical nutrition in Surgery (2017). The text of all particular 37 guidelines was accepted by and large. The comments on some recommendations were formulated at a working meeting and by electronic communication. The electronic voting by all members of the working group finalised the work and delivered consensus on particular recommendations. The guideline is recommended for clinical practice in surgical patients.
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a perioperační období $7 D059035
650    _2
$a nutriční terapie $x metody $7 D044623
650    _2
$a podvýživa $x prevence a kontrola $7 D044342
650    12
$a perioperační péče $x metody $7 D019990
650    _2
$a fyziologie výživy $7 D009747
653    00
$a chirurgický pacient
653    10
$a perioperační výživa
653    00
$a ERAS
655    _2
$a směrnice pro lékařskou praxi $7 D017065
700    1_
$a Havel, Eduard, $u Chirurgická klinika, Fakultní nemocnice Hradec Králové $d 1962- $7 xx0065539
700    1_
$a Bezděk, Kamil $u Anesteziologicko-resuscitační oddělení a Komplexní onkologické centrum, Nemocnice Nový Jičín $7 xx0202716
700    1_
$a Hanke, Ivo $u Kardiochirurgická klinika, Fakultní nemocnice Hradec Králové $7 xx0064291
700    1_
$a Káňová, Marcela $u Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, Fakultní nemocnice Ostrava $7 xx0224702
700    1_
$a Kohout, Pavel, $u Interní oddělení, Thomayerova nemocnice $d 1962- $7 xx0000566
700    1_
$a Maňák, Jan $u III. interní gerontometabolická klinika, Fakultní nemocnice Hradec Králové $7 xx0108025
700    1_
$a Maňásek, Viktor $u Onkologické oddělení, Komplexní onkologické centrum, Nemocnice Nový Jičín $7 xx0159397
700    1_
$a Matek, Jan $u I. chirurgická klinika, 1. lékařská fakulta, Univerzita Karlova $7 xx0229752
700    1_
$a Novák, František, $u IV. interní klinika, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze; I. interní klinika, Fakultní nemocnice Plzeň $d 1971- $7 mzk2006324218
700    1_
$a Novák, Ivan, $u I. interní klinika, Fakultní nemocnice Plzeň $d 1953- $7 mzk2002148285
700    1_
$a Oliverius, Martin $u Chirurgická klinika, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, 3. lékařská fakulta, Univerzita Karlova; Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno $7 xx0106430
700    1_
$a Polednik, Jiří. $u Chirurgické oddělení, Nemocnice Vyškov $7 xx0231370
700    1_
$a Šenkyřík, Michal $u Interní gastroenterologická klinika, Fakultní nemocnice Brno $7 xx0106448
700    1_
$a Šerclová, Zuzana $u Chirurgické oddělení, Nemocnice Hořovice $7 nlk20050170311
700    1_
$a Těšínský, Pavel, $u II. interní klinika, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady $d 1958- $7 jn20000402434
700    1_
$a Urbánek, Libor, $u I. chirurgická klinika, Fakultní nemocnice U svaté Anny v Brně $d 1973- $7 mzk2008453453
700    1_
$a Zadák, Zdeněk, $u Centrum pro výzkum a vývoj, Fakultní nemocnice Hradec Králové $d 1937- $7 nlk19990074064
773    0_
$w MED00012131 $t Anesteziologie a intenzivní medicína $x 1214-2158 $g Roč. 30, č. 2 (2019), s. 104-110
856    41
$u https://www.prolekare.cz/casopisy/anesteziologie-intenzivni-medicina/2019-2-11/klinicka-vyziva-v-chirurgii-doporuceni-espen-european-society-for-parenteral-and-enteral-nutrition-s-konsenzualnim-hlasovanim-pracovni-skupiny-skvimp-spolecnost-klinicke-vyzivy-a-intenzivni-metabolicke-pece-112718 $y plný text volně dostupný
910    __
$a ABA008 $b B 1737 $c 25 a $y 4 $z 0
990    __
$a 20190617 $b ABA008
991    __
$a 20190704154656 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1419327 $s 1061524
BAS    __
$a 3
BAS    __
$a PreBMC
BMC    __
$a 2019 $b 30 $c 2 $d 104-110 $i 1214-2158 $m Anesteziologie a intenzivní medicína $x MED00012131 $y 112718
LZP    __
$c NLK109 $d 20190704 $b NLK111 $a Meditorial-20190617

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...