-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Klinická výživa v chirurgii – doporučení ESPEN (European Society for Parenteral and Enteral Nutrition) s konsenzuálním hlasováním pracovní skupiny SKVIMP (Společnost klinické výživy a intenzivní metabolické péče)
[Clinical nutrition in surgery – ESPEN guideline with consensual voting of the working group of Society of Clinical Nutrition and Intensive Metabolic Care (SKVIMP)]
I. Satinský, E. Havel, K. Bezděk, I. Hanke, M. Káňová, P. Kohout, J. Maňák, V. Maňásek, J. Matek, F. Novák, I. Novák, M. Oliverius, J. Poledník, M. Šenkyřík, Z. Šerclová, P. Těšínský, L. Urbánek, Z. Zadák
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu směrnice pro lékařskou praxi
- Klíčová slova
- chirurgický pacient, perioperační výživa, ERAS,
- MeSH
- fyziologie výživy MeSH
- lidé MeSH
- nutriční terapie metody MeSH
- perioperační období MeSH
- perioperační péče * metody MeSH
- podvýživa prevence a kontrola MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- Publikační typ
- směrnice pro lékařskou praxi MeSH
Malnutrice je u chirurgického pacienta významným negativním faktorem, který má vliv na pooperační morbiditu i letalitu. Navíc hladovění v perioperačním období u velkých operačních výkonů zvyšuje riziko komplikací. Minimalizace periody hladovění a proteinokalorického deficitu v období před operací a po ní vyžaduje pečlivé a trvalé sledování nutriční péče s včasnou reakcí, která spočívá v modifikaci diety, podávání dietních přídavků a sippingu, případně v aplikaci enterální nebo dokonce parenterální výživy. Moderním způsobem perioperační péče je koncept ERAS (Enhanced Recovery After Surgery), kde právě nutriční elementy sehrávají podstatnou roli při minimalizaci operačního traumatu. Výbor Společnosti klinické výživy a intenzivní metabolické péče (SKVIMP) se na svém XXXIII. kongresu v Hradci Králové v březnu 2017 rozhodl vytvořit doporučení pro konkrétní skupiny pacientů. Pracovní skupina vytvářející doporučení pro chirurgického pacienta využila recentního doporučení Výživa v chirurgii – dokumentu ESPEN (European Society for Parenteral and Enteral Nutrition) z roku 2017. Text všech jednotlivých 37 doporučení ESPEN byl beze zbytku převzat. Na pracovním setkání a při několikaměsíční vzájemné elektronické komunikaci byl formulován komentář k některým tezím. Závěrečnou fází tvorby bylo elektronické hlasování všech členů pracovní skupiny, kterým byl vyjádřen konsenzus nad jednotlivými doporučeními. Doporučení je určeno pro klinickou praxi v péči o chirurgického pacienta.
Malnutrition is an important negative factor impacting on postoperative morbidity and mortality in surgical patients. In addition, starvation raises risk of complications in the perioperative period after major surgery. Minimisation of the duration of starvation and protein-caloric deficiency requires careful and permanent monitoring of nutritional care with early response in the perioperative period. It includes modification of diet, sipping and eventually administration of enteral or parenteral nutrition. An up-to-date perioperative care model is the concept of ERAS (Enhanced Recovery After Surgery), where nutritional elements play a fundamental role in the minimisation of operative stress. The committee of Society of Clinical Nutrition and Intensive Metabolic Care (SKVIMP) decided to form the guidelines for particular groups of patients at the XXXIII Congress in Hradec Kralove in March 2017. The working group forming the guidelines for surgical patients used the recent ESPEN document Clinical nutrition in Surgery (2017). The text of all particular 37 guidelines was accepted by and large. The comments on some recommendations were formulated at a working meeting and by electronic communication. The electronic voting by all members of the working group finalised the work and delivered consensus on particular recommendations. The guideline is recommended for clinical practice in surgical patients.
1 chirurgická klinika 1 lékařská fakulta Univerzita Karlova
1 chirurgická klinika Fakultní nemocnice U svaté Anny v Brně
1 interní klinika Fakultní nemocnice Plzeň
2 interní klinika Fakultní nemocnice Královské Vinohrady
3 interní gerontometabolická klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové
4 interní klinika Všeobecná fakultní nemocnice Praha
Anesteziologicko resuscitační oddělení a Komplexní onkologické centrum Nemocnice Nový Jičín
Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno
Centrum pro výzkum a vývoj Fakultní nemocnice Hradec Králové
Chirurgická klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové
Chirurgická klinika Fakultní nemocnice Královské Vinohrady 3 lékařská fakulta Univerzita Karlova
Chirurgické oddělení Nemocnice Hořovice
Chirurgické oddělení Nemocnice Vyškov
Interní gastroenterologická klinika Fakultní nemocnice Brno
Interní oddělení Thomayerova nemocnice
Kardiochirurgická klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové
Klinika anesteziologie resuscitace a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice Ostrava
Mezioborová JIP Nemocnice Havířov
Onkologické oddělení Komplexní onkologické centrum Nemocnice Nový Jičín
Ústav ošetřovatelství Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě
Clinical nutrition in surgery – ESPEN guideline with consensual voting of the working group of Society of Clinical Nutrition and Intensive Metabolic Care (SKVIMP)
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc19023139
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20190704154452.0
- 007
- ta
- 008
- 190617s2019 xr f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Satinský, Igor $u Mezioborová JIP, Nemocnice Havířov; Ústav ošetřovatelství, Fakulta veřejných politik, Slezská univerzita v Opavě $7 jn20010309388
- 245 10
- $a Klinická výživa v chirurgii – doporučení ESPEN (European Society for Parenteral and Enteral Nutrition) s konsenzuálním hlasováním pracovní skupiny SKVIMP (Společnost klinické výživy a intenzivní metabolické péče) / $c I. Satinský, E. Havel, K. Bezděk, I. Hanke, M. Káňová, P. Kohout, J. Maňák, V. Maňásek, J. Matek, F. Novák, I. Novák, M. Oliverius, J. Poledník, M. Šenkyřík, Z. Šerclová, P. Těšínský, L. Urbánek, Z. Zadák
- 246 31
- $a Clinical nutrition in surgery – ESPEN guideline with consensual voting of the working group of Society of Clinical Nutrition and Intensive Metabolic Care (SKVIMP)
- 520 3_
- $a Malnutrice je u chirurgického pacienta významným negativním faktorem, který má vliv na pooperační morbiditu i letalitu. Navíc hladovění v perioperačním období u velkých operačních výkonů zvyšuje riziko komplikací. Minimalizace periody hladovění a proteinokalorického deficitu v období před operací a po ní vyžaduje pečlivé a trvalé sledování nutriční péče s včasnou reakcí, která spočívá v modifikaci diety, podávání dietních přídavků a sippingu, případně v aplikaci enterální nebo dokonce parenterální výživy. Moderním způsobem perioperační péče je koncept ERAS (Enhanced Recovery After Surgery), kde právě nutriční elementy sehrávají podstatnou roli při minimalizaci operačního traumatu. Výbor Společnosti klinické výživy a intenzivní metabolické péče (SKVIMP) se na svém XXXIII. kongresu v Hradci Králové v březnu 2017 rozhodl vytvořit doporučení pro konkrétní skupiny pacientů. Pracovní skupina vytvářející doporučení pro chirurgického pacienta využila recentního doporučení Výživa v chirurgii – dokumentu ESPEN (European Society for Parenteral and Enteral Nutrition) z roku 2017. Text všech jednotlivých 37 doporučení ESPEN byl beze zbytku převzat. Na pracovním setkání a při několikaměsíční vzájemné elektronické komunikaci byl formulován komentář k některým tezím. Závěrečnou fází tvorby bylo elektronické hlasování všech členů pracovní skupiny, kterým byl vyjádřen konsenzus nad jednotlivými doporučeními. Doporučení je určeno pro klinickou praxi v péči o chirurgického pacienta.
- 520 9_
- $a Malnutrition is an important negative factor impacting on postoperative morbidity and mortality in surgical patients. In addition, starvation raises risk of complications in the perioperative period after major surgery. Minimisation of the duration of starvation and protein-caloric deficiency requires careful and permanent monitoring of nutritional care with early response in the perioperative period. It includes modification of diet, sipping and eventually administration of enteral or parenteral nutrition. An up-to-date perioperative care model is the concept of ERAS (Enhanced Recovery After Surgery), where nutritional elements play a fundamental role in the minimisation of operative stress. The committee of Society of Clinical Nutrition and Intensive Metabolic Care (SKVIMP) decided to form the guidelines for particular groups of patients at the XXXIII Congress in Hradec Kralove in March 2017. The working group forming the guidelines for surgical patients used the recent ESPEN document Clinical nutrition in Surgery (2017). The text of all particular 37 guidelines was accepted by and large. The comments on some recommendations were formulated at a working meeting and by electronic communication. The electronic voting by all members of the working group finalised the work and delivered consensus on particular recommendations. The guideline is recommended for clinical practice in surgical patients.
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a perioperační období $7 D059035
- 650 _2
- $a nutriční terapie $x metody $7 D044623
- 650 _2
- $a podvýživa $x prevence a kontrola $7 D044342
- 650 12
- $a perioperační péče $x metody $7 D019990
- 650 _2
- $a fyziologie výživy $7 D009747
- 653 00
- $a chirurgický pacient
- 653 10
- $a perioperační výživa
- 653 00
- $a ERAS
- 655 _2
- $a směrnice pro lékařskou praxi $7 D017065
- 700 1_
- $a Havel, Eduard, $u Chirurgická klinika, Fakultní nemocnice Hradec Králové $d 1962- $7 xx0065539
- 700 1_
- $a Bezděk, Kamil $u Anesteziologicko-resuscitační oddělení a Komplexní onkologické centrum, Nemocnice Nový Jičín $7 xx0202716
- 700 1_
- $a Hanke, Ivo $u Kardiochirurgická klinika, Fakultní nemocnice Hradec Králové $7 xx0064291
- 700 1_
- $a Káňová, Marcela $u Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, Fakultní nemocnice Ostrava $7 xx0224702
- 700 1_
- $a Kohout, Pavel, $u Interní oddělení, Thomayerova nemocnice $d 1962- $7 xx0000566
- 700 1_
- $a Maňák, Jan $u III. interní gerontometabolická klinika, Fakultní nemocnice Hradec Králové $7 xx0108025
- 700 1_
- $a Maňásek, Viktor $u Onkologické oddělení, Komplexní onkologické centrum, Nemocnice Nový Jičín $7 xx0159397
- 700 1_
- $a Matek, Jan $u I. chirurgická klinika, 1. lékařská fakulta, Univerzita Karlova $7 xx0229752
- 700 1_
- $a Novák, František, $u IV. interní klinika, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze; I. interní klinika, Fakultní nemocnice Plzeň $d 1971- $7 mzk2006324218
- 700 1_
- $a Novák, Ivan, $u I. interní klinika, Fakultní nemocnice Plzeň $d 1953- $7 mzk2002148285
- 700 1_
- $a Oliverius, Martin $u Chirurgická klinika, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, 3. lékařská fakulta, Univerzita Karlova; Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno $7 xx0106430
- 700 1_
- $a Polednik, Jiří. $u Chirurgické oddělení, Nemocnice Vyškov $7 xx0231370
- 700 1_
- $a Šenkyřík, Michal $u Interní gastroenterologická klinika, Fakultní nemocnice Brno $7 xx0106448
- 700 1_
- $a Šerclová, Zuzana $u Chirurgické oddělení, Nemocnice Hořovice $7 nlk20050170311
- 700 1_
- $a Těšínský, Pavel, $u II. interní klinika, Fakultní nemocnice Královské Vinohrady $d 1958- $7 jn20000402434
- 700 1_
- $a Urbánek, Libor, $u I. chirurgická klinika, Fakultní nemocnice U svaté Anny v Brně $d 1973- $7 mzk2008453453
- 700 1_
- $a Zadák, Zdeněk, $u Centrum pro výzkum a vývoj, Fakultní nemocnice Hradec Králové $d 1937- $7 nlk19990074064
- 773 0_
- $w MED00012131 $t Anesteziologie a intenzivní medicína $x 1214-2158 $g Roč. 30, č. 2 (2019), s. 104-110
- 856 41
- $u https://www.prolekare.cz/casopisy/anesteziologie-intenzivni-medicina/2019-2-11/klinicka-vyziva-v-chirurgii-doporuceni-espen-european-society-for-parenteral-and-enteral-nutrition-s-konsenzualnim-hlasovanim-pracovni-skupiny-skvimp-spolecnost-klinicke-vyzivy-a-intenzivni-metabolicke-pece-112718 $y plný text volně dostupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 1737 $c 25 a $y 4 $z 0
- 990 __
- $a 20190617 $b ABA008
- 991 __
- $a 20190704154656 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1419327 $s 1061524
- BAS __
- $a 3
- BAS __
- $a PreBMC
- BMC __
- $a 2019 $b 30 $c 2 $d 104-110 $i 1214-2158 $m Anesteziologie a intenzivní medicína $x MED00012131 $y 112718
- LZP __
- $c NLK109 $d 20190704 $b NLK111 $a Meditorial-20190617