-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Imunomodulační efekt oligosacharidů mateřského mléka a potenciál v prevenci alergických onemocnění
[Immunomodulatory effect of human milk oligosaccharides and their potential role in allergic disease prevention]
Jakub Pecl, Matěj Hrunka, Tereza Pinkasová
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu přehledy, práce podpořená grantem
- MeSH
- alergie prevence a kontrola MeSH
- kojenec MeSH
- lidé MeSH
- mateřské mléko imunologie MeSH
- mikrobiota imunologie MeSH
- oligosacharidy * imunologie terapeutické užití MeSH
- primární prevence metody MeSH
- Check Tag
- kojenec MeSH
- lidé MeSH
- Publikační typ
- práce podpořená grantem MeSH
- přehledy MeSH
Prevalence alergických onemocnění v současné době dosahuje epidemických rozměrů. Odhaduje se, že některým z těchto onemocnění trpí celosvětově téměř 1 miliarda jedinců z celosvětové populace, přičemž ve vyspělých zemích patří alergická onemocnění mezi nejčastější chronická onemocnění. Po nárůstu respiračních alergických onemocnění jsou potravinové alergie označovány jako druhá vlna tohoto epidemického nárůstu. Vzhledem k dosavadní praktické absenci možnosti kauzální léčby je kladen důraz na možnosti primární a sekundární prevence zejména potravinových alergií. Využití specifických složek stravy v raném dětství, které by mohly pomoci předcházet či snížit závažnost alergických onemocnění, je slibnou možností dlouhodobého ovlivnění vyvíjejícího se imunitního systému dětí. Mateřské mléko je unikátní tělesná tekutina obsahující komplexní směs oligosacharidů poskytující vše potřebné pro optimální růst a vývoj dítěte a tento fakt ilustruje i doporučení Evropské akademie alergologie a klinické imunologie (EAACI) výlučného kojení v prvních 4-6 měsících v rámci primární prevence alergických onemocnění. Oligosacharidy mateřského mléka jsou považovány za jednu z jeho klíčových složek mající komplexní biologické účinky, a přesto nejsou obsaženy ve většině v současné době dostupných kojeneckých formulích. Předkládáme souhrn poznatků o oligosacharidech mateřského mléka, které jsou nově dostupné pro výživu uměle živených kojenců jako součást některých mléčných formulí ve snaze zpřístupnit četné benefity i dětem, které kojeny být nemohou.
The prevalence of allergic diseases is currently reaching epidemic proportions. It is estimated that nearly 1 billion of the global population suffer from some of these diseases worldwide, with allergic diseases being among the most common chronic diseases in developed countries. After the increase in respiratory allergic diseases, food allergies are referred to as the second wave of this epidemic increase. Given the practical absence of the possibility of causal treatment to date, emphasis is placed on the possibilities of primary and secondary prevention especially of food allergies. The use of specific dietary components in early childhood, which could help prevent or reduce the severity of allergic diseases, is a promising option for long-term influence on the developing immune system of children. Breast milk is a unique body fluid containing a complex mixture of oligosaccharides providing everything necessary for the optimal growth and development of the child, and this fact is also illustrated by the recommendation of the European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI) of exclusive breastfeeding in the first 4-6 months as part of the primary prevention of allergic diseases. Oligosaccharides of breast milk are considered one of its key components having complex biological effects, and yet they are not included in the majority of currently available infant formulas. We present a summary of knowledge about the oligosaccharides of human milk, which are newly available for the nutrition of artificially fed infants as part of some milk formulas in an effort to make numerous benefits available even to children who cannot be breastfed.
Immunomodulatory effect of human milk oligosaccharides and their potential role in allergic disease prevention
Citace poskytuje Crossref.org
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc23020490
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20240119190915.0
- 007
- ta
- 008
- 240103s2023 xr c f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 024 7_
- $a 10.36290/ped.2023.080 $2 doi
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Pecl, Jakub, $d 1987- $7 xx0237777 $u Pediatrická klinika, Fakultní nemocnice Brno $u Lékařská fakulta Masarykovy univerzity v Brně
- 245 10
- $a Imunomodulační efekt oligosacharidů mateřského mléka a potenciál v prevenci alergických onemocnění / $c Jakub Pecl, Matěj Hrunka, Tereza Pinkasová
- 246 31
- $a Immunomodulatory effect of human milk oligosaccharides and their potential role in allergic disease prevention
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Prevalence alergických onemocnění v současné době dosahuje epidemických rozměrů. Odhaduje se, že některým z těchto onemocnění trpí celosvětově téměř 1 miliarda jedinců z celosvětové populace, přičemž ve vyspělých zemích patří alergická onemocnění mezi nejčastější chronická onemocnění. Po nárůstu respiračních alergických onemocnění jsou potravinové alergie označovány jako druhá vlna tohoto epidemického nárůstu. Vzhledem k dosavadní praktické absenci možnosti kauzální léčby je kladen důraz na možnosti primární a sekundární prevence zejména potravinových alergií. Využití specifických složek stravy v raném dětství, které by mohly pomoci předcházet či snížit závažnost alergických onemocnění, je slibnou možností dlouhodobého ovlivnění vyvíjejícího se imunitního systému dětí. Mateřské mléko je unikátní tělesná tekutina obsahující komplexní směs oligosacharidů poskytující vše potřebné pro optimální růst a vývoj dítěte a tento fakt ilustruje i doporučení Evropské akademie alergologie a klinické imunologie (EAACI) výlučného kojení v prvních 4-6 měsících v rámci primární prevence alergických onemocnění. Oligosacharidy mateřského mléka jsou považovány za jednu z jeho klíčových složek mající komplexní biologické účinky, a přesto nejsou obsaženy ve většině v současné době dostupných kojeneckých formulích. Předkládáme souhrn poznatků o oligosacharidech mateřského mléka, které jsou nově dostupné pro výživu uměle živených kojenců jako součást některých mléčných formulí ve snaze zpřístupnit četné benefity i dětem, které kojeny být nemohou.
- 520 9_
- $a The prevalence of allergic diseases is currently reaching epidemic proportions. It is estimated that nearly 1 billion of the global population suffer from some of these diseases worldwide, with allergic diseases being among the most common chronic diseases in developed countries. After the increase in respiratory allergic diseases, food allergies are referred to as the second wave of this epidemic increase. Given the practical absence of the possibility of causal treatment to date, emphasis is placed on the possibilities of primary and secondary prevention especially of food allergies. The use of specific dietary components in early childhood, which could help prevent or reduce the severity of allergic diseases, is a promising option for long-term influence on the developing immune system of children. Breast milk is a unique body fluid containing a complex mixture of oligosaccharides providing everything necessary for the optimal growth and development of the child, and this fact is also illustrated by the recommendation of the European Academy of Allergy and Clinical Immunology (EAACI) of exclusive breastfeeding in the first 4-6 months as part of the primary prevention of allergic diseases. Oligosaccharides of breast milk are considered one of its key components having complex biological effects, and yet they are not included in the majority of currently available infant formulas. We present a summary of knowledge about the oligosaccharides of human milk, which are newly available for the nutrition of artificially fed infants as part of some milk formulas in an effort to make numerous benefits available even to children who cannot be breastfed.
- 650 17
- $a oligosacharidy $x imunologie $x terapeutické užití $7 D009844 $2 czmesh
- 650 _7
- $a mateřské mléko $x imunologie $7 D008895 $2 czmesh
- 650 _7
- $a alergie $x prevence a kontrola $7 D006967 $2 czmesh
- 650 _7
- $a primární prevence $x metody $7 D011322 $2 czmesh
- 650 _7
- $a mikrobiota $x imunologie $7 D064307 $2 czmesh
- 650 _7
- $a kojenec $7 D007223 $2 czmesh
- 650 _7
- $a lidé $7 D006801 $2 czmesh
- 655 _7
- $a přehledy $7 D016454 $2 czmesh
- 655 _7
- $a práce podpořená grantem $7 D013485 $2 czmesh
- 700 1_
- $a Hrunka, Matěj $7 pna20221137418 $u Pediatrická klinika, Fakultní nemocnice Brno $u Lékařská fakulta Masarykovy univerzity v Brně
- 700 1_
- $a Pinkasová, Tereza $u Pediatrická klinika, Fakultní nemocnice Brno $u Lékařská fakulta Masarykovy univerzity v Brně $7 xx0170222
- 773 0_
- $t Pediatrie pro praxi $x 1213-0494 $g Roč. 24, č. 5 (2023), s. 316-320 $w MED00011583
- 856 41
- $u https://www.pediatriepropraxi.cz/artkey/ped-202305-0007_imunomodulacni_efekt_oligosacharidu_materskeho_mleka_a_potencial_v_prevenci_alergickych_onemocneni.php $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2226 $c 729 $y p $z 0
- 990 __
- $a 20231214 $b ABA008
- 991 __
- $a 20240119190911 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 2032067 $s 1206928
- BAS __
- $a 3
- BAS __
- $a PreBMC
- BMC __
- $a 2023 $b 24 $c 5 $d 316-320 $e 20231013 $i 1213-0494 $m Pediatrie pro praxi $x MED00011583
- LZP __
- $c NLK193 $d 20240119 $b NLK111 $a Actavia-MED00011583-20231214