Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Zdravotní účinky kávy
[Health effects of coffee]

K. Bezděk

. 2023 ; 103 (5) : 219-224.

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu přehledy

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc24002718

Digitální knihovna NLK
Zdroj
Zdroj

E-zdroje Online

Káva je velmi oblíbený nápoj užívaný jako povzbuzující prostředek, ale také společensky při setkávání lidí či tradičně na závěr jídelního menu. Jedná se o vařený nápoj připravený z pražených semen kávovníku (Coffea). Kromě alkaloidu kofeinu obsahuje celou řadu jedinečných složek, které zodpovídají za rozličné zdravotní účinky. V sedmdesátých letech 20. století se začínala objevovat data o zvýšeném riziku onkologických a kardiovaskulárních onemocnění v souvislosti s konzumací kávy. Jedná se však o populační studie, v nichž pití kávy bylo spojováno s dalšími společenskými zvyklostmi (zejména kouření cigaret), a kauzalitu nebylo možno prokázat. Kvalitnější studie nového tisíciletí naopak ukazují na možné četné zdravotní benefity pití kávy. Zřejmě nejvyššího předpokladu zdravotní prospěšnosti lze dosáhnout konzumací tří až čtyř šálků tohoto nápoje. Takové množství kávy navíc neobsahuje dostatečné množství kofeinu na to, aby se mohl projevit signifikantní diuretický efekt.

Coffee is a very popular drink used as a stimulant, but also socially when meeting people or traditionally at the end of the eating menu. It is a brewed drink prepared from roasted seeds of a bush of the genus Coffea. In addition to the alkaloid caffeine, it contains a number of unique components that are responsible for various health effects. In the 1970s, data began to emerge on the increased risk of cancer and cardiovascular disease associated with coffee consumption. However, these were population-based studies in which coffee drinking was associated with other social behaviours (notably cigarette smoking) and causality could not be proven. In contrast, the better quality studies of the new millennium point to possible multiple health benefits of coffee drinking. Probably the highest assumption of health benefits can be achieved by consuming 3–4 cups of this beverage. Such a quantity of coffee does not contain sufficient caffeine to cause a significant diuretic effect.

Health effects of coffee

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc24002718
003      
CZ-PrNML
005      
20240304104051.0
007      
ta
008      
240213s2023 xr f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Bezděk, Kamil $7 xx0202716 $u Nemocnice Agel Nový Jičín, a. s., Anesteziologicko-resuscitační oddělení
245    10
$a Zdravotní účinky kávy / $c K. Bezděk
246    31
$a Health effects of coffee
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Káva je velmi oblíbený nápoj užívaný jako povzbuzující prostředek, ale také společensky při setkávání lidí či tradičně na závěr jídelního menu. Jedná se o vařený nápoj připravený z pražených semen kávovníku (Coffea). Kromě alkaloidu kofeinu obsahuje celou řadu jedinečných složek, které zodpovídají za rozličné zdravotní účinky. V sedmdesátých letech 20. století se začínala objevovat data o zvýšeném riziku onkologických a kardiovaskulárních onemocnění v souvislosti s konzumací kávy. Jedná se však o populační studie, v nichž pití kávy bylo spojováno s dalšími společenskými zvyklostmi (zejména kouření cigaret), a kauzalitu nebylo možno prokázat. Kvalitnější studie nového tisíciletí naopak ukazují na možné četné zdravotní benefity pití kávy. Zřejmě nejvyššího předpokladu zdravotní prospěšnosti lze dosáhnout konzumací tří až čtyř šálků tohoto nápoje. Takové množství kávy navíc neobsahuje dostatečné množství kofeinu na to, aby se mohl projevit signifikantní diuretický efekt.
520    9_
$a Coffee is a very popular drink used as a stimulant, but also socially when meeting people or traditionally at the end of the eating menu. It is a brewed drink prepared from roasted seeds of a bush of the genus Coffea. In addition to the alkaloid caffeine, it contains a number of unique components that are responsible for various health effects. In the 1970s, data began to emerge on the increased risk of cancer and cardiovascular disease associated with coffee consumption. However, these were population-based studies in which coffee drinking was associated with other social behaviours (notably cigarette smoking) and causality could not be proven. In contrast, the better quality studies of the new millennium point to possible multiple health benefits of coffee drinking. Probably the highest assumption of health benefits can be achieved by consuming 3–4 cups of this beverage. Such a quantity of coffee does not contain sufficient caffeine to cause a significant diuretic effect.
650    17
$a káva $x chemie $7 D003069 $2 czmesh
650    _7
$a kofein $x farmakologie $7 D002110 $2 czmesh
650    _7
$a kardiovaskulární nemoci $x prevence a kontrola $7 D002318 $2 czmesh
650    _7
$a diabetes mellitus $x prevence a kontrola $7 D003920 $2 czmesh
650    _7
$a lidé $7 D006801 $2 czmesh
655    _7
$a přehledy $7 D016454 $2 czmesh
773    0_
$w MED00011074 $t Praktický lékař $x 0032-6739 $g Roč. 103, č. 5 (2023), s. 219-224
856    41
$u https://www.prolekare.cz/casopisy/prakticky-lekar/2023-5-11/zdravotni-ucinky-kavy-136464 $y plný text volně dostupný
910    __
$a ABA008 $b B 3 $c 1070 $y p $z 0
990    __
$a 20240213 $b ABA008
991    __
$a 20240304104050 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 2054554 $s 1212452
BAS    __
$a 3
BAS    __
$a PreBMC
BMC    __
$a 2023 $b 103 $c 5 $d 219-224 $i 0032-6739 $m Praktický lékař $x MED00011074 $y 136464
LZP    __
$c NLK182 $d 20240304 $b NLK111 $a Meditorial-20240213

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...