-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Zdravotní účinky kávy
[Health effects of coffee]
K. Bezděk
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu přehledy
- MeSH
- diabetes mellitus prevence a kontrola MeSH
- kardiovaskulární nemoci prevence a kontrola MeSH
- káva * chemie MeSH
- kofein farmakologie MeSH
- lidé MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- Publikační typ
- přehledy MeSH
Káva je velmi oblíbený nápoj užívaný jako povzbuzující prostředek, ale také společensky při setkávání lidí či tradičně na závěr jídelního menu. Jedná se o vařený nápoj připravený z pražených semen kávovníku (Coffea). Kromě alkaloidu kofeinu obsahuje celou řadu jedinečných složek, které zodpovídají za rozličné zdravotní účinky. V sedmdesátých letech 20. století se začínala objevovat data o zvýšeném riziku onkologických a kardiovaskulárních onemocnění v souvislosti s konzumací kávy. Jedná se však o populační studie, v nichž pití kávy bylo spojováno s dalšími společenskými zvyklostmi (zejména kouření cigaret), a kauzalitu nebylo možno prokázat. Kvalitnější studie nového tisíciletí naopak ukazují na možné četné zdravotní benefity pití kávy. Zřejmě nejvyššího předpokladu zdravotní prospěšnosti lze dosáhnout konzumací tří až čtyř šálků tohoto nápoje. Takové množství kávy navíc neobsahuje dostatečné množství kofeinu na to, aby se mohl projevit signifikantní diuretický efekt.
Coffee is a very popular drink used as a stimulant, but also socially when meeting people or traditionally at the end of the eating menu. It is a brewed drink prepared from roasted seeds of a bush of the genus Coffea. In addition to the alkaloid caffeine, it contains a number of unique components that are responsible for various health effects. In the 1970s, data began to emerge on the increased risk of cancer and cardiovascular disease associated with coffee consumption. However, these were population-based studies in which coffee drinking was associated with other social behaviours (notably cigarette smoking) and causality could not be proven. In contrast, the better quality studies of the new millennium point to possible multiple health benefits of coffee drinking. Probably the highest assumption of health benefits can be achieved by consuming 3–4 cups of this beverage. Such a quantity of coffee does not contain sufficient caffeine to cause a significant diuretic effect.
Health effects of coffee
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc24002718
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20240304104051.0
- 007
- ta
- 008
- 240213s2023 xr f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Bezděk, Kamil $7 xx0202716 $u Nemocnice Agel Nový Jičín, a. s., Anesteziologicko-resuscitační oddělení
- 245 10
- $a Zdravotní účinky kávy / $c K. Bezděk
- 246 31
- $a Health effects of coffee
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Káva je velmi oblíbený nápoj užívaný jako povzbuzující prostředek, ale také společensky při setkávání lidí či tradičně na závěr jídelního menu. Jedná se o vařený nápoj připravený z pražených semen kávovníku (Coffea). Kromě alkaloidu kofeinu obsahuje celou řadu jedinečných složek, které zodpovídají za rozličné zdravotní účinky. V sedmdesátých letech 20. století se začínala objevovat data o zvýšeném riziku onkologických a kardiovaskulárních onemocnění v souvislosti s konzumací kávy. Jedná se však o populační studie, v nichž pití kávy bylo spojováno s dalšími společenskými zvyklostmi (zejména kouření cigaret), a kauzalitu nebylo možno prokázat. Kvalitnější studie nového tisíciletí naopak ukazují na možné četné zdravotní benefity pití kávy. Zřejmě nejvyššího předpokladu zdravotní prospěšnosti lze dosáhnout konzumací tří až čtyř šálků tohoto nápoje. Takové množství kávy navíc neobsahuje dostatečné množství kofeinu na to, aby se mohl projevit signifikantní diuretický efekt.
- 520 9_
- $a Coffee is a very popular drink used as a stimulant, but also socially when meeting people or traditionally at the end of the eating menu. It is a brewed drink prepared from roasted seeds of a bush of the genus Coffea. In addition to the alkaloid caffeine, it contains a number of unique components that are responsible for various health effects. In the 1970s, data began to emerge on the increased risk of cancer and cardiovascular disease associated with coffee consumption. However, these were population-based studies in which coffee drinking was associated with other social behaviours (notably cigarette smoking) and causality could not be proven. In contrast, the better quality studies of the new millennium point to possible multiple health benefits of coffee drinking. Probably the highest assumption of health benefits can be achieved by consuming 3–4 cups of this beverage. Such a quantity of coffee does not contain sufficient caffeine to cause a significant diuretic effect.
- 650 17
- $a káva $x chemie $7 D003069 $2 czmesh
- 650 _7
- $a kofein $x farmakologie $7 D002110 $2 czmesh
- 650 _7
- $a kardiovaskulární nemoci $x prevence a kontrola $7 D002318 $2 czmesh
- 650 _7
- $a diabetes mellitus $x prevence a kontrola $7 D003920 $2 czmesh
- 650 _7
- $a lidé $7 D006801 $2 czmesh
- 655 _7
- $a přehledy $7 D016454 $2 czmesh
- 773 0_
- $w MED00011074 $t Praktický lékař $x 0032-6739 $g Roč. 103, č. 5 (2023), s. 219-224
- 856 41
- $u https://www.prolekare.cz/casopisy/prakticky-lekar/2023-5-11/zdravotni-ucinky-kavy-136464 $y plný text volně dostupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 3 $c 1070 $y p $z 0
- 990 __
- $a 20240213 $b ABA008
- 991 __
- $a 20240304104050 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 2054554 $s 1212452
- BAS __
- $a 3
- BAS __
- $a PreBMC
- BMC __
- $a 2023 $b 103 $c 5 $d 219-224 $i 0032-6739 $m Praktický lékař $x MED00011074 $y 136464
- LZP __
- $c NLK182 $d 20240304 $b NLK111 $a Meditorial-20240213