-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Stanovení glykemického indexu vybraných potravin u zdravých osob a u diabetiků 1. a 2. typu [Determination of glycemic index of selected foods in healthy persons and in persons with type 1 or type 2 diabetes mellitus]
řešitelé Rudolf Chlup, Jiří Luža, Vilím Šimánek, Josef Bartek, Pavla Kudlová ; nositel grantu Lékařská fakulta Univerzity Palackého v Olomouci
- Publikováno
- Praha : Iga MZ ČR, 2007
- Edice
- Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
- Stránkování
- Přeruš. str. : tab., il. ; 30 cm
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu závěrečné zprávy o řešení grantu IGA MZ ČR
Grantová podpora
NR7825
MZ0 - CZ
CEP - Centrální evidence projektů
Digitální knihovna NLK
Neveřejné AZ-IP
Plný text - Kniha
- MeSH
- diabetes mellitus 1. typu MeSH
- diabetes mellitus 2. typu MeSH
- diabetická dieta MeSH
- glykemický index MeSH
- hypolipoproteinemie MeSH
- inzulinové infuzní systémy MeSH
- krevní glukóza analýza MeSH
- nutriční stav MeSH
- Konspekt
- Patologie. Klinická medicína
- NLK Obory
- diabetologie
- vnitřní lékařství
- NLK Publikační typ
- závěrečné zprávy o řešení grantu IGA MZ ČR
Studie se soustřeďuje na stanovení glykemického indexu (GI) potravin u zdravých osob a u diabetiků 1. a 2. typu. Glykemický index srovnává hyperglykemizující schopnost určité potraviny se standardem (bílý chléb)a je důležitou charakteristikou potraviny.Pro stanovení GI bude použito nové metody pomocí kontinuálního měření koncentrace glukózy v intersticiální tekutině senzorem CGMS, jejíž výsledky budou srovnány s klasickou metodou využívající 7 hodnot P-glukózy v době do 120 min po jídle. Ve skupině 20nediabetiků, 20 diabetiků 1. typu léčených inzulínovou pumpou a 20 diabetiků 2. typu bez významných komplikací bude testováno 5 vybraných potravin (chléb-stand.,jogurt,musli,směs jogurt/musli,sušenky), každá 3x během 7 dnů (snídaně,večeře). Vedle zjištění GI nových potravin bude možno posoudit spolehlivost nové metody GI, inter- a intraindividuální variabilitu GI a porovnat GI při snídani a při večeři a hodnoty GI u zdravých a diabetiků.Výsledky upřesní názor na optimální stravu.; The study concentrates on defining the food glycacaemic index (GI) by healthy person, type 1 and 2 diabetics. The GI compares the hyperglycaemic ability of certain food and the standard,which is an important characteristic of food. For defining GI we will use sensor continual glucose concentration measurement in the intersticious fluid. The results will be compared with the old method using the 7 values of P-glucose within 120 minutes after food intake. 5 selected foods (bread, yogurt,granola,a mixtureof yogurt and biscuits) will be tested in the group of 20 non diabetic,20 type 1 diabetics,20 type 2 diabetics.Each food will be tested 3 times within 7 days - breakfast, dinner. We will define the GI and it's reliability, GI inter and intraindividual variability. We can compare the GI with the values by the non diabetics and the diabetics. The results will influence the opinion about the optimal diet.
Determination of glycemic index of selected foods in healthy persons and in persons with type 1 or type 2 diabetes mellitus
Stanovení glykemického indexu vybraných potravin u zdravých osob a u diabetiků 1. a 2. typu = Determination of glycemic index of selected foods in healthy persons and in persons with type 1 or type 2 diabetes mellitus /
Determination of glycemic index of selected foods in healthy persons and in persons with type 1 or type 2 diabetes mellitus /
Stanovení glykemického indexu potravin u zdravých osob a u diabetiků 1. a 2. typu
Doba řešení: 2004-2006
Bibliografie atd.Obsahuje literaturu
Vlastník | Detaily | Služby | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
NLK | NLK Signatura G 3737 [1] | ||||||
Nahrávání dat ...
|
- 000
- 00000nam 2200000 a 4500
- 001
- MED00159954
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20141229114613.0
- 008
- 080624s2007 xr e cze||
- 009
- ND
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr $c CZ
- 072 _7
- $x Patologie. Klinická medicína $a 616 $2 Konspekt $7 sk136316
- 080 __
- $a 616.379-008.64 $2 h
- 080 __
- $a 612.39 $2 h
- 080 __
- $a 616-008 $2 h
- 080 __
- $a 616.379-008.64 $2 h
- 086 __
- $a NR7825 $p MZ0 $2 CZ
- 100 1_
- $a Chlup, Rudolf, $d 1947- $4 aut $7 jn20001031001
- 245 10
- $a Stanovení glykemického indexu vybraných potravin u zdravých osob a u diabetiků 1. a 2. typu = $b Determination of glycemic index of selected foods in healthy persons and in persons with type 1 or type 2 diabetes mellitus / $c řešitelé Rudolf Chlup, Jiří Luža, Vilím Šimánek, Josef Bartek, Pavla Kudlová ; nositel grantu Lékařská fakulta Univerzity Palackého v Olomouci
- 246 11
- $a Determination of glycemic index of selected foods in healthy persons and in persons with type 1 or type 2 diabetes mellitus
- 246 13
- $a Stanovení glykemického indexu potravin u zdravých osob a u diabetiků 1. a 2. typu
- 260 __
- $a Praha : $b Iga MZ ČR, $c 2007
- 300 __
- $a Přeruš. str. : $b tab., il. ; $c 30 cm
- 490 1_
- $a Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
- 500 __
- $a Doba řešení: 2004-2006
- 504 __
- $a Obsahuje literaturu
- 520 0_
- $a Studie se soustřeďuje na stanovení glykemického indexu (GI) potravin u zdravých osob a u diabetiků 1. a 2. typu. Glykemický index srovnává hyperglykemizující schopnost určité potraviny se standardem (bílý chléb)a je důležitou charakteristikou potraviny.Pro stanovení GI bude použito nové metody pomocí kontinuálního měření koncentrace glukózy v intersticiální tekutině senzorem CGMS, jejíž výsledky budou srovnány s klasickou metodou využívající 7 hodnot P-glukózy v době do 120 min po jídle. Ve skupině 20nediabetiků, 20 diabetiků 1. typu léčených inzulínovou pumpou a 20 diabetiků 2. typu bez významných komplikací bude testováno 5 vybraných potravin (chléb-stand.,jogurt,musli,směs jogurt/musli,sušenky), každá 3x během 7 dnů (snídaně,večeře). Vedle zjištění GI nových potravin bude možno posoudit spolehlivost nové metody GI, inter- a intraindividuální variabilitu GI a porovnat GI při snídani a při večeři a hodnoty GI u zdravých a diabetiků.Výsledky upřesní názor na optimální stravu.
- 520 9_
- $a The study concentrates on defining the food glycacaemic index (GI) by healthy person, type 1 and 2 diabetics. The GI compares the hyperglycaemic ability of certain food and the standard,which is an important characteristic of food. For defining GI we will use sensor continual glucose concentration measurement in the intersticious fluid. The results will be compared with the old method using the 7 values of P-glucose within 120 minutes after food intake. 5 selected foods (bread, yogurt,granola,a mixtureof yogurt and biscuits) will be tested in the group of 20 non diabetic,20 type 1 diabetics,20 type 2 diabetics.Each food will be tested 3 times within 7 days - breakfast, dinner. We will define the GI and it's reliability, GI inter and intraindividual variability. We can compare the GI with the values by the non diabetics and the diabetics. The results will influence the opinion about the optimal diet.
- 650 07
- $a diabetologie $2 mednas $7 nlk20040151698
- 650 07
- $a vnitřní lékařství $2 mednas $7 nlk20040147916
- 650 07
- $a krevní glukóza $x analýza $2 czmesh $7 D001786
- 650 07
- $a glykemický index $2 czmesh $7 D038321
- 650 07
- $a nutriční stav $2 czmesh $7 D009752
- 650 07
- $a diabetická dieta $2 czmesh $7 D003927
- 650 07
- $a hypolipoproteinemie $2 czmesh $7 D007009
- 650 07
- $a inzulinové infuzní systémy $2 czmesh $7 D007332
- 650 07
- $a diabetes mellitus 1. typu $2 czmesh $7 D003922
- 650 07
- $a diabetes mellitus 2. typu $2 czmesh $7 D003924
- 655 _4
- $a závěrečné zprávy o řešení grantu IGA MZ ČR $7 nlk-pt176
- 700 1_
- $a Luža, Jiří $4 clb $7 xx0078691
- 700 1_
- $a Šimánek, Vilím, $d 1942-2023 $4 clb $7 ola200208149
- 700 1_
- $a Bartek, Josef, $d 1951- $4 clb $7 nlk20000083871
- 700 1_
- $a Kudlová, Pavla, $d 1973- $4 clb $7 mzk2006363617
- 710 2_
- $a Univerzita Palackého. $b Lékařská fakulta $7 kn20010709374
- 830 _0
- $a Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
- 856 4_
- $u http://kramerius.medvik.cz/search/handle/uuid:MED00159954 $y Digitální knihovna
- 910 __
- $a ABA008 $b G 3737 $y f
- 990 __
- $a 20080605112627 $b ABA008
- 991 __
- $a 20141229114643 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b medvik21 $g 142890 $s 163890
- BAS __
- $a 01 $a 05 $a 30
- LZP __
- $b Granty 11/4.6.2008