Detail
Výzkumná zpráva
FT
Medvik - Katalogy
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Stanovení glykemického indexu vybraných potravin u zdravých osob a u diabetiků 1. a 2. typu [Determination of glycemic index of selected foods in healthy persons and in persons with type 1 or type 2 diabetes mellitus]

řešitelé Rudolf Chlup, Jiří Luža, Vilím Šimánek, Josef Bartek, Pavla Kudlová ; nositel grantu Lékařská fakulta Univerzity Palackého v Olomouci

Publikováno
Praha : Iga MZ ČR, 2007
Edice
Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
Stránkování
Přeruš. str. : tab., il. ; 30 cm

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu závěrečné zprávy o řešení grantu IGA MZ ČR

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/MED00159954

Grantová podpora
NR7825 MZ0 - CZ CEP - Centrální evidence projektů

Digitální knihovna NLK
Neveřejné AZ-IP
Plný text - Kniha

Studie se soustřeďuje na stanovení glykemického indexu (GI) potravin u zdravých osob a u diabetiků 1. a 2. typu. Glykemický index srovnává hyperglykemizující schopnost určité potraviny se standardem (bílý chléb)a je důležitou charakteristikou potraviny.Pro stanovení GI bude použito nové metody pomocí kontinuálního měření koncentrace glukózy v intersticiální tekutině senzorem CGMS, jejíž výsledky budou srovnány s klasickou metodou využívající 7 hodnot P-glukózy v době do 120 min po jídle. Ve skupině 20nediabetiků, 20 diabetiků 1. typu léčených inzulínovou pumpou a 20 diabetiků 2. typu bez významných komplikací bude testováno 5 vybraných potravin (chléb-stand.,jogurt,musli,směs jogurt/musli,sušenky), každá 3x během 7 dnů (snídaně,večeře). Vedle zjištění GI nových potravin bude možno posoudit spolehlivost nové metody GI, inter- a intraindividuální variabilitu GI a porovnat GI při snídani a při večeři a hodnoty GI u zdravých a diabetiků.Výsledky upřesní názor na optimální stravu.; The study concentrates on defining the food glycacaemic index (GI) by healthy person, type 1 and 2 diabetics. The GI compares the hyperglycaemic ability of certain food and the standard,which is an important characteristic of food. For defining GI we will use sensor continual glucose concentration measurement in the intersticious fluid. The results will be compared with the old method using the 7 values of P-glucose within 120 minutes after food intake. 5 selected foods (bread, yogurt,granola,a mixtureof yogurt and biscuits) will be tested in the group of 20 non diabetic,20 type 1 diabetics,20 type 2 diabetics.Each food will be tested 3 times within 7 days - breakfast, dinner. We will define the GI and it's reliability, GI inter and intraindividual variability. We can compare the GI with the values by the non diabetics and the diabetics. The results will influence the opinion about the optimal diet.

Determination of glycemic index of selected foods in healthy persons and in persons with type 1 or type 2 diabetes mellitus

Stanovení glykemického indexu vybraných potravin u zdravých osob a u diabetiků 1. a 2. typu = Determination of glycemic index of selected foods in healthy persons and in persons with type 1 or type 2 diabetes mellitus /

Determination of glycemic index of selected foods in healthy persons and in persons with type 1 or type 2 diabetes mellitus /

Stanovení glykemického indexu potravin u zdravých osob a u diabetiků 1. a 2. typu

Doba řešení: 2004-2006

Bibliografie atd.

Obsahuje literaturu

Vlastník Detaily Služby
NLK NLK Signatura G 3737 [1]
Ročník/svazek Lokace Signatura Stav Objednat
Nahrávání dat ...
000      
00000nam 2200000 a 4500
001      
MED00159954
003      
CZ-PrNML
005      
20141229114613.0
008      
080624s2007 xr e cze||
009      
ND
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr $c CZ
072    _7
$x Patologie. Klinická medicína $a 616 $2 Konspekt $7 sk136316
080    __
$a 616.379-008.64 $2 h
080    __
$a 612.39 $2 h
080    __
$a 616-008 $2 h
080    __
$a 616.379-008.64 $2 h
086    __
$a NR7825 $p MZ0 $2 CZ
100    1_
$a Chlup, Rudolf, $d 1947- $4 aut $7 jn20001031001
245    10
$a Stanovení glykemického indexu vybraných potravin u zdravých osob a u diabetiků 1. a 2. typu = $b Determination of glycemic index of selected foods in healthy persons and in persons with type 1 or type 2 diabetes mellitus / $c řešitelé Rudolf Chlup, Jiří Luža, Vilím Šimánek, Josef Bartek, Pavla Kudlová ; nositel grantu Lékařská fakulta Univerzity Palackého v Olomouci
246    11
$a Determination of glycemic index of selected foods in healthy persons and in persons with type 1 or type 2 diabetes mellitus
246    13
$a Stanovení glykemického indexu potravin u zdravých osob a u diabetiků 1. a 2. typu
260    __
$a Praha : $b Iga MZ ČR, $c 2007
300    __
$a Přeruš. str. : $b tab., il. ; $c 30 cm
490    1_
$a Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
500    __
$a Doba řešení: 2004-2006
504    __
$a Obsahuje literaturu
520    0_
$a Studie se soustřeďuje na stanovení glykemického indexu (GI) potravin u zdravých osob a u diabetiků 1. a 2. typu. Glykemický index srovnává hyperglykemizující schopnost určité potraviny se standardem (bílý chléb)a je důležitou charakteristikou potraviny.Pro stanovení GI bude použito nové metody pomocí kontinuálního měření koncentrace glukózy v intersticiální tekutině senzorem CGMS, jejíž výsledky budou srovnány s klasickou metodou využívající 7 hodnot P-glukózy v době do 120 min po jídle. Ve skupině 20nediabetiků, 20 diabetiků 1. typu léčených inzulínovou pumpou a 20 diabetiků 2. typu bez významných komplikací bude testováno 5 vybraných potravin (chléb-stand.,jogurt,musli,směs jogurt/musli,sušenky), každá 3x během 7 dnů (snídaně,večeře). Vedle zjištění GI nových potravin bude možno posoudit spolehlivost nové metody GI, inter- a intraindividuální variabilitu GI a porovnat GI při snídani a při večeři a hodnoty GI u zdravých a diabetiků.Výsledky upřesní názor na optimální stravu.
520    9_
$a The study concentrates on defining the food glycacaemic index (GI) by healthy person, type 1 and 2 diabetics. The GI compares the hyperglycaemic ability of certain food and the standard,which is an important characteristic of food. For defining GI we will use sensor continual glucose concentration measurement in the intersticious fluid. The results will be compared with the old method using the 7 values of P-glucose within 120 minutes after food intake. 5 selected foods (bread, yogurt,granola,a mixtureof yogurt and biscuits) will be tested in the group of 20 non diabetic,20 type 1 diabetics,20 type 2 diabetics.Each food will be tested 3 times within 7 days - breakfast, dinner. We will define the GI and it's reliability, GI inter and intraindividual variability. We can compare the GI with the values by the non diabetics and the diabetics. The results will influence the opinion about the optimal diet.
650    07
$a diabetologie $2 mednas $7 nlk20040151698
650    07
$a vnitřní lékařství $2 mednas $7 nlk20040147916
650    07
$a krevní glukóza $x analýza $2 czmesh $7 D001786
650    07
$a glykemický index $2 czmesh $7 D038321
650    07
$a nutriční stav $2 czmesh $7 D009752
650    07
$a diabetická dieta $2 czmesh $7 D003927
650    07
$a hypolipoproteinemie $2 czmesh $7 D007009
650    07
$a inzulinové infuzní systémy $2 czmesh $7 D007332
650    07
$a diabetes mellitus 1. typu $2 czmesh $7 D003922
650    07
$a diabetes mellitus 2. typu $2 czmesh $7 D003924
655    _4
$a závěrečné zprávy o řešení grantu IGA MZ ČR $7 nlk-pt176
700    1_
$a Luža, Jiří $4 clb $7 xx0078691
700    1_
$a Šimánek, Vilím, $d 1942-2023 $4 clb $7 ola200208149
700    1_
$a Bartek, Josef, $d 1951- $4 clb $7 nlk20000083871
700    1_
$a Kudlová, Pavla, $d 1973- $4 clb $7 mzk2006363617
710    2_
$a Univerzita Palackého. $b Lékařská fakulta $7 kn20010709374
830    _0
$a Závěrečná zpráva o řešení grantu Interní grantové agentury MZ ČR
856    4_
$u http://kramerius.medvik.cz/search/handle/uuid:MED00159954 $y Digitální knihovna
910    __
$a ABA008 $b G 3737 $y f
990    __
$a 20080605112627 $b ABA008
991    __
$a 20141229114643 $b ABA008
999    __
$a ok $b medvik21 $g 142890 $s 163890
BAS    __
$a 01 $a 05 $a 30
LZP    __
$b Granty 11/4.6.2008