• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Glykemický index sacharidů - vztah k obezitě
[Glycaemic index of carbohydrates - relation to obesity]

Marie Kunešová, P. Hlavatý, M. Lipková

. 2007 ; Roč. 87 (č. 3) : s. 150-152.

Jazyk čeština, angličtina Země Česko

Typ dokumentu multicentrická studie

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc07008846

Složení diety je jedním z faktorů, které se významně uplatňují při vzniku současné epidemie obezity. V posledních letech se diskutuje vliv složení a obsahu sacharidů a proteinů v redukčních dietách. Zvláštní pozornost je věnována glykemickému indexu v sacharidech v potravě. Za obecně známý je považován fakt, že potraviny s vysokým GI navozují vyšší vzestup glykémie a inzulinémie po jídle, a tím způsobují nižší oxidaci lipidů a jejich vyšší ukládání. Tímto mechanismem by potraviny s vysokým GI mohly přispívat k udržování nadměrné hmotnosti u obézních osob. U osob se sklonem k obezitě by jídla s vysokým GI mohla vést k vzestupu hmotnosti. Ve studiích zabývajících se úlohou glykemického indexu potravin v redukčních dietách však tyto výsledky nebyly jednoznačně potvrzeny. V práci jsou diskutovány studie, které se zabývaly srovnáním účinku potravin s vysokým a s nízkým glykemickým indexem. Celoevropská studie DIOGenes (Dieta, Obezita a Geny), která probíhá v současné době, se zabývá úlohou glykemického indexu sacharidů a zastoupení proteinů v dietě při léčbě obezity u obézních rodičů a jejich dětí. Její výsledky by měly napomoci k prohloubení znalostí v této oblasti.

Dietary composition is one of the factors that is influencing the current epidemie of obesity. Carbohydrate composition and protein content in weight reduction diets háve been discussed in recent years. The glycaemic index of carbohydrates is one of the most controversial issues. The effect of glycaemic index (GI) on weight is explained by a higher sérum glucose and insulin response induced by high GI carbohydrates, which promote lower fat oxidation and higher fat storage in comparison with low GI carbohydrates. Therefore foods with a high GI could contribute to the maintenance of excess weight in obese individuals and during weight reducing diets; high GI foods can also predispose obesityprone subjects to weight gain. But in studies using low and high glycaemic index foods equivocal results were shown. In this review, studies comparing the effects of meals with low and high glycaemic index carbohydrates are discussed. The European DIOGenes study (Diet, Obesity and Genes) focuses on the role of glycaemic index and protein proportion in weight management in parents and their children, and should assist in clarifying this issue.

Glycaemic index of carbohydrates - relation to obesity

Glykemický index sacharidů - vztah k obezitě = Glycaemic index of carbohydrates - relation to obesity /

Glycaemic index of carbohydrates - relation to obesity /

Bibliografie atd.

Lit. 26

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc07008846
003      
CZ-PrNML
005      
20130627112809.0
008      
070807s2007 xr u cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $a eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Kunešová, Marie, $d 1951- $4 aut $7 jn19990209456
245    10
$a Glykemický index sacharidů - vztah k obezitě = $b Glycaemic index of carbohydrates - relation to obesity / $c Marie Kunešová, P. Hlavatý, M. Lipková
246    11
$a Glycaemic index of carbohydrates - relation to obesity
314    __
$a Obezitologické centrum, Endokrinologický ústav, Praha 1, CZ
504    __
$a Lit. 26
520    3_
$a Složení diety je jedním z faktorů, které se významně uplatňují při vzniku současné epidemie obezity. V posledních letech se diskutuje vliv složení a obsahu sacharidů a proteinů v redukčních dietách. Zvláštní pozornost je věnována glykemickému indexu v sacharidech v potravě. Za obecně známý je považován fakt, že potraviny s vysokým GI navozují vyšší vzestup glykémie a inzulinémie po jídle, a tím způsobují nižší oxidaci lipidů a jejich vyšší ukládání. Tímto mechanismem by potraviny s vysokým GI mohly přispívat k udržování nadměrné hmotnosti u obézních osob. U osob se sklonem k obezitě by jídla s vysokým GI mohla vést k vzestupu hmotnosti. Ve studiích zabývajících se úlohou glykemického indexu potravin v redukčních dietách však tyto výsledky nebyly jednoznačně potvrzeny. V práci jsou diskutovány studie, které se zabývaly srovnáním účinku potravin s vysokým a s nízkým glykemickým indexem. Celoevropská studie DIOGenes (Dieta, Obezita a Geny), která probíhá v současné době, se zabývá úlohou glykemického indexu sacharidů a zastoupení proteinů v dietě při léčbě obezity u obézních rodičů a jejich dětí. Její výsledky by měly napomoci k prohloubení znalostí v této oblasti.
520    9_
$a Dietary composition is one of the factors that is influencing the current epidemie of obesity. Carbohydrate composition and protein content in weight reduction diets háve been discussed in recent years. The glycaemic index of carbohydrates is one of the most controversial issues. The effect of glycaemic index (GI) on weight is explained by a higher sérum glucose and insulin response induced by high GI carbohydrates, which promote lower fat oxidation and higher fat storage in comparison with low GI carbohydrates. Therefore foods with a high GI could contribute to the maintenance of excess weight in obese individuals and during weight reducing diets; high GI foods can also predispose obesityprone subjects to weight gain. But in studies using low and high glycaemic index foods equivocal results were shown. In this review, studies comparing the effects of meals with low and high glycaemic index carbohydrates are discussed. The European DIOGenes study (Diet, Obesity and Genes) focuses on the role of glycaemic index and protein proportion in weight management in parents and their children, and should assist in clarifying this issue.
650    _2
$a glykemický index $7 D038321
650    _2
$a obezita $x epidemiologie $x patofyziologie $7 D009765
650    _2
$a redukční dieta $x metody $x trendy $7 D004038
650    _2
$a stravovací zvyklosti $7 D005247
650    _2
$a lidé $7 D006801
655    _2
$a multicentrická studie $7 D016448
700    1_
$a Hlavatý, Petr $4 aut $7 xx0104570
700    1_
$a Lipková, M. $4 aut
700    1_
$a Hlavatá, Karolína, $d 1978- $4 aut $7 xx0059763
700    1_
$a Bajzová, Magda, $d 1981- $4 aut $7 xx0065865
700    1_
$a Kunová, Václava, $d 1966- $4 aut $7 mzk2004233872
700    1_
$a Málková, Iva, $d 1955- $4 aut $7 nlk20020105662
700    1_
$a Lajka, J. $4 aut
700    1_
$a Štich, V. $4 aut
700    1_
$a Hainer, Vojtěch, $d 1944- $4 aut $7 jn19990209207
700    1_
$a Wagenknecht, M. $4 aut
700    1_
$a Kalousková, M. $4 aut
773    0_
$w MED00011074 $t Praktický lékař $g Roč. 87, č. 3 (2007), s. 150-152 $x 0032-6739
856    41
$y plný text volně přístupný $u https://www.prolekare.cz/casopisy/prakticky-lekar/2007-3/glykemicky-index-sacharidu-vztah-k-obezite-3572
910    __
$a ABA008 $b B 3 $c 1070 $y 0
990    __
$a 20070810 $b ABA008
991    __
$a 20130627113222 $b ABA008
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2007 $b Roč. 87 $c č. 3 $d s. 150-152 $i 0032-6739 $m Praktický lékař $x MED00011074
LZP    __
$b přidání abstraktu

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

    Možnosti archivace