-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Glykemický index sacharidů - vztah k obezitě
[Glycaemic index of carbohydrates - relation to obesity]
Marie Kunešová, P. Hlavatý, M. Lipková
Jazyk čeština, angličtina Země Česko
Typ dokumentu multicentrická studie
- MeSH
- glykemický index MeSH
- lidé MeSH
- obezita epidemiologie patofyziologie MeSH
- redukční dieta metody trendy MeSH
- stravovací zvyklosti MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- Publikační typ
- multicentrická studie MeSH
Složení diety je jedním z faktorů, které se významně uplatňují při vzniku současné epidemie obezity. V posledních letech se diskutuje vliv složení a obsahu sacharidů a proteinů v redukčních dietách. Zvláštní pozornost je věnována glykemickému indexu v sacharidech v potravě. Za obecně známý je považován fakt, že potraviny s vysokým GI navozují vyšší vzestup glykémie a inzulinémie po jídle, a tím způsobují nižší oxidaci lipidů a jejich vyšší ukládání. Tímto mechanismem by potraviny s vysokým GI mohly přispívat k udržování nadměrné hmotnosti u obézních osob. U osob se sklonem k obezitě by jídla s vysokým GI mohla vést k vzestupu hmotnosti. Ve studiích zabývajících se úlohou glykemického indexu potravin v redukčních dietách však tyto výsledky nebyly jednoznačně potvrzeny. V práci jsou diskutovány studie, které se zabývaly srovnáním účinku potravin s vysokým a s nízkým glykemickým indexem. Celoevropská studie DIOGenes (Dieta, Obezita a Geny), která probíhá v současné době, se zabývá úlohou glykemického indexu sacharidů a zastoupení proteinů v dietě při léčbě obezity u obézních rodičů a jejich dětí. Její výsledky by měly napomoci k prohloubení znalostí v této oblasti.
Dietary composition is one of the factors that is influencing the current epidemie of obesity. Carbohydrate composition and protein content in weight reduction diets háve been discussed in recent years. The glycaemic index of carbohydrates is one of the most controversial issues. The effect of glycaemic index (GI) on weight is explained by a higher sérum glucose and insulin response induced by high GI carbohydrates, which promote lower fat oxidation and higher fat storage in comparison with low GI carbohydrates. Therefore foods with a high GI could contribute to the maintenance of excess weight in obese individuals and during weight reducing diets; high GI foods can also predispose obesityprone subjects to weight gain. But in studies using low and high glycaemic index foods equivocal results were shown. In this review, studies comparing the effects of meals with low and high glycaemic index carbohydrates are discussed. The European DIOGenes study (Diet, Obesity and Genes) focuses on the role of glycaemic index and protein proportion in weight management in parents and their children, and should assist in clarifying this issue.
Glycaemic index of carbohydrates - relation to obesity
Glykemický index sacharidů - vztah k obezitě = Glycaemic index of carbohydrates - relation to obesity /
Glycaemic index of carbohydrates - relation to obesity /
Lit. 26
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc07008846
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20130627112809.0
- 008
- 070807s2007 xr u cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $a eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Kunešová, Marie, $d 1951- $4 aut $7 jn19990209456
- 245 10
- $a Glykemický index sacharidů - vztah k obezitě = $b Glycaemic index of carbohydrates - relation to obesity / $c Marie Kunešová, P. Hlavatý, M. Lipková
- 246 11
- $a Glycaemic index of carbohydrates - relation to obesity
- 314 __
- $a Obezitologické centrum, Endokrinologický ústav, Praha 1, CZ
- 504 __
- $a Lit. 26
- 520 3_
- $a Složení diety je jedním z faktorů, které se významně uplatňují při vzniku současné epidemie obezity. V posledních letech se diskutuje vliv složení a obsahu sacharidů a proteinů v redukčních dietách. Zvláštní pozornost je věnována glykemickému indexu v sacharidech v potravě. Za obecně známý je považován fakt, že potraviny s vysokým GI navozují vyšší vzestup glykémie a inzulinémie po jídle, a tím způsobují nižší oxidaci lipidů a jejich vyšší ukládání. Tímto mechanismem by potraviny s vysokým GI mohly přispívat k udržování nadměrné hmotnosti u obézních osob. U osob se sklonem k obezitě by jídla s vysokým GI mohla vést k vzestupu hmotnosti. Ve studiích zabývajících se úlohou glykemického indexu potravin v redukčních dietách však tyto výsledky nebyly jednoznačně potvrzeny. V práci jsou diskutovány studie, které se zabývaly srovnáním účinku potravin s vysokým a s nízkým glykemickým indexem. Celoevropská studie DIOGenes (Dieta, Obezita a Geny), která probíhá v současné době, se zabývá úlohou glykemického indexu sacharidů a zastoupení proteinů v dietě při léčbě obezity u obézních rodičů a jejich dětí. Její výsledky by měly napomoci k prohloubení znalostí v této oblasti.
- 520 9_
- $a Dietary composition is one of the factors that is influencing the current epidemie of obesity. Carbohydrate composition and protein content in weight reduction diets háve been discussed in recent years. The glycaemic index of carbohydrates is one of the most controversial issues. The effect of glycaemic index (GI) on weight is explained by a higher sérum glucose and insulin response induced by high GI carbohydrates, which promote lower fat oxidation and higher fat storage in comparison with low GI carbohydrates. Therefore foods with a high GI could contribute to the maintenance of excess weight in obese individuals and during weight reducing diets; high GI foods can also predispose obesityprone subjects to weight gain. But in studies using low and high glycaemic index foods equivocal results were shown. In this review, studies comparing the effects of meals with low and high glycaemic index carbohydrates are discussed. The European DIOGenes study (Diet, Obesity and Genes) focuses on the role of glycaemic index and protein proportion in weight management in parents and their children, and should assist in clarifying this issue.
- 650 _2
- $a glykemický index $7 D038321
- 650 _2
- $a obezita $x epidemiologie $x patofyziologie $7 D009765
- 650 _2
- $a redukční dieta $x metody $x trendy $7 D004038
- 650 _2
- $a stravovací zvyklosti $7 D005247
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 655 _2
- $a multicentrická studie $7 D016448
- 700 1_
- $a Hlavatý, Petr $4 aut $7 xx0104570
- 700 1_
- $a Lipková, M. $4 aut
- 700 1_
- $a Hlavatá, Karolína, $d 1978- $4 aut $7 xx0059763
- 700 1_
- $a Bajzová, Magda, $d 1981- $4 aut $7 xx0065865
- 700 1_
- $a Kunová, Václava, $d 1966- $4 aut $7 mzk2004233872
- 700 1_
- $a Málková, Iva, $d 1955- $4 aut $7 nlk20020105662
- 700 1_
- $a Lajka, J. $4 aut
- 700 1_
- $a Štich, V. $4 aut
- 700 1_
- $a Hainer, Vojtěch, $d 1944- $4 aut $7 jn19990209207
- 700 1_
- $a Wagenknecht, M. $4 aut
- 700 1_
- $a Kalousková, M. $4 aut
- 773 0_
- $w MED00011074 $t Praktický lékař $g Roč. 87, č. 3 (2007), s. 150-152 $x 0032-6739
- 856 41
- $y plný text volně přístupný $u https://www.prolekare.cz/casopisy/prakticky-lekar/2007-3/glykemicky-index-sacharidu-vztah-k-obezite-3572
- 910 __
- $a ABA008 $b B 3 $c 1070 $y 0
- 990 __
- $a 20070810 $b ABA008
- 991 __
- $a 20130627113222 $b ABA008
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2007 $b Roč. 87 $c č. 3 $d s. 150-152 $i 0032-6739 $m Praktický lékař $x MED00011074
- LZP __
- $b přidání abstraktu