Detail
Článek
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Kvalita biopotravin
[Quality of organic foods]

Markéta Kastnerová, Kvetoslava Kotrbová

. 2007 ; 9 (2) : 407-415.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc07502976

Biopotraviny, produkty ekologického zemědělství, nabízejí hodnoty a kvality, které nebyly dosud spotřebitelům dostatečně vysvětleny. Slovní známky „bio“ a „eko“ stejně jako použití přídavného jména „biologický“ a „ekologický“ v souvislosti s potravinami je legislativně chráněno nařízením Rady EU (nařízení EHS č. 2092/91). Podle nařízení Rady EU musí být každý ekologicky vyrobený produkt označen razítkem s kódem kontrolní organizace. V České republice se rozšířilo používání české státní bio značky „Bio-Produkt ekologického zemědělství“. Dle platného zákona č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství, je použití značky na českých výrobcích povinné. Biopotravina je potravinářský výrobek získaný z bioproduktů a omezeného množství povolených přísad vymezeným technologickým postupem podle zvláštního předpisu a pod kontrolním režimem. V posledních deseti letech rostl v Evropě trh s bioprodukty v průměru o 25 % ročně. V ČR se od roku 1993 zvýšily tržby téměř desetinásobně. Všeobecně se k biopotravinám vztahují výrazy zdravější, výživnější, chutnější. Zdraví jako motiv ke koupi biopotravin stojí podle výsledků šetření u spotřebitelů na prvním místě. Ochrana životního prostředí jako motiv naproti tomu značně ustupuje do pozadí. Často se hovoří o souvislosti mezi „bio“ a zdravím. Objevují se ale také zprávy, v nichž je zdravotní hodnota biopotravin zpochybňována nebo dokonce zásadně odmítána. Lze slyšet názory, že bez průmyslových hnojiv pěstované plodiny trpí podvýživou či jednostrannou výživou a nemají tedy žádoucí chemické složení nebo že bez ošetření pesticidy mohou obsahovat zdraví škodlivé mykotoxiny či jiné metabolity. Jaká je tedy vlastně kvalita biopotravin? Jisté je, že biopotraviny jsou zdravější díky tomu, že byly vyprodukovány bez vstupů rizikových látek a že obsahují výrazně více vlákniny, méně přidaných cukrů, tuků a aditiv, což má nesporně pozitivní vliv na jejich kvalitu, na lidské zdraví i na životní prostředí.

Organic foods, products of ecological agriculture (organic farming) offer values and qualities, which have not yet been sufficiently explained to the consumers. Word marks “bio” and “eco”, similarly as the use of adjectives “biological” and “ecological” in association with foods is protected by legislation in a decision of the EU Council (Decision of the European Economic Community No. 2092/91). In accordance with the decision of the EU Council, each ecologically manufactured product should be marked with a stamp including a code of the control organization. In the Czech Republic, the use of the Czech national mark bio became usual: “Bio-product: Product of organic farming”. In accordance with valid Law No. 242/2000 Sb on ecological farming, the use of the mark on Czech products is obligatory. Organic food is a foodstuff industry product acquired from bioproducts and restricted amounts of approved admixtures delimited by a technology procedure in accordance with special directions and under a control regimen. Over the last ten years, the European bio-product market increased on average by 25% annually. Since 1993, the receipts in the Czech Republic were increased by a factor of nearly ten. Expressions healthier, more nutrient or more tasteful are related to organic foods in general. The health takes the first position as a motivation for purchasing organic foods according to results of examination in consumers. In contrast, the environmental protection as a motivation takes a back seat. There is also a frequent discussion about the association between “bio” and a health. There are also reports, in which the value of organic foods for the health is considered doubtful or even principally refused. It is possible to hear opinions that plants grown without industrial fertilizers suffer from malnutrition or unvaried nutrition and thus, they do not exert the desirable chemical composition or that without treatment with pesticides, they can comprise harmful mycotoxins or other metabolites. What is the actual quality of organic foods? Organic foods are certainly healthier due to the fact that they were produced without inputs of risk substances and that they contain considerably more fibrous material, less added sugars, fats and additives, which undoubtedly positively affects their quality, human health and environment.

Quality of organic foods

Bibliografie atd.

Lit.: 7

000      
06104naa 2200373 a 4500
001      
bmc07502976
003      
CZ-PrNML
005      
20111210121605.0
008      
080422s2007 xr e cze||
009      
AR
024    7_
$a 10.32725/kont.2007.062 $2 doi
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Kastnerová, Markéta
245    10
$a Kvalita biopotravin / $c Markéta Kastnerová, Kvetoslava Kotrbová
246    11
$a Quality of organic foods
314    __
$a Jihočeská univerzita, Zdravotně sociální fakulta, katedra veřejného a sociálního zdravotnictví, České Budějovice
504    __
$a Lit.: 7
520    3_
$a Biopotraviny, produkty ekologického zemědělství, nabízejí hodnoty a kvality, které nebyly dosud spotřebitelům dostatečně vysvětleny. Slovní známky „bio“ a „eko“ stejně jako použití přídavného jména „biologický“ a „ekologický“ v souvislosti s potravinami je legislativně chráněno nařízením Rady EU (nařízení EHS č. 2092/91). Podle nařízení Rady EU musí být každý ekologicky vyrobený produkt označen razítkem s kódem kontrolní organizace. V České republice se rozšířilo používání české státní bio značky „Bio-Produkt ekologického zemědělství“. Dle platného zákona č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství, je použití značky na českých výrobcích povinné. Biopotravina je potravinářský výrobek získaný z bioproduktů a omezeného množství povolených přísad vymezeným technologickým postupem podle zvláštního předpisu a pod kontrolním režimem. V posledních deseti letech rostl v Evropě trh s bioprodukty v průměru o 25 % ročně. V ČR se od roku 1993 zvýšily tržby téměř desetinásobně. Všeobecně se k biopotravinám vztahují výrazy zdravější, výživnější, chutnější. Zdraví jako motiv ke koupi biopotravin stojí podle výsledků šetření u spotřebitelů na prvním místě. Ochrana životního prostředí jako motiv naproti tomu značně ustupuje do pozadí. Často se hovoří o souvislosti mezi „bio“ a zdravím. Objevují se ale také zprávy, v nichž je zdravotní hodnota biopotravin zpochybňována nebo dokonce zásadně odmítána. Lze slyšet názory, že bez průmyslových hnojiv pěstované plodiny trpí podvýživou či jednostrannou výživou a nemají tedy žádoucí chemické složení nebo že bez ošetření pesticidy mohou obsahovat zdraví škodlivé mykotoxiny či jiné metabolity. Jaká je tedy vlastně kvalita biopotravin? Jisté je, že biopotraviny jsou zdravější díky tomu, že byly vyprodukovány bez vstupů rizikových látek a že obsahují výrazně více vlákniny, méně přidaných cukrů, tuků a aditiv, což má nesporně pozitivní vliv na jejich kvalitu, na lidské zdraví i na životní prostředí.
520    9_
$a Organic foods, products of ecological agriculture (organic farming) offer values and qualities, which have not yet been sufficiently explained to the consumers. Word marks “bio” and “eco”, similarly as the use of adjectives “biological” and “ecological” in association with foods is protected by legislation in a decision of the EU Council (Decision of the European Economic Community No. 2092/91). In accordance with the decision of the EU Council, each ecologically manufactured product should be marked with a stamp including a code of the control organization. In the Czech Republic, the use of the Czech national mark bio became usual: “Bio-product: Product of organic farming”. In accordance with valid Law No. 242/2000 Sb on ecological farming, the use of the mark on Czech products is obligatory. Organic food is a foodstuff industry product acquired from bioproducts and restricted amounts of approved admixtures delimited by a technology procedure in accordance with special directions and under a control regimen. Over the last ten years, the European bio-product market increased on average by 25% annually. Since 1993, the receipts in the Czech Republic were increased by a factor of nearly ten. Expressions healthier, more nutrient or more tasteful are related to organic foods in general. The health takes the first position as a motivation for purchasing organic foods according to results of examination in consumers. In contrast, the environmental protection as a motivation takes a back seat. There is also a frequent discussion about the association between “bio” and a health. There are also reports, in which the value of organic foods for the health is considered doubtful or even principally refused. It is possible to hear opinions that plants grown without industrial fertilizers suffer from malnutrition or unvaried nutrition and thus, they do not exert the desirable chemical composition or that without treatment with pesticides, they can comprise harmful mycotoxins or other metabolites. What is the actual quality of organic foods? Organic foods are certainly healthier due to the fact that they were produced without inputs of risk substances and that they contain considerably more fibrous material, less added sugars, fats and additives, which undoubtedly positively affects their quality, human health and environment.
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a biopotraviny $x analýza $7 D058870
650    _2
$a označování výrobků $x normy $7 D011356
650    _2
$a řízení kvality $7 D011786
700    1_
$a Kotrbová, Kvetoslava. $7 xx0224764
773    0_
$w MED00011467 $t Kontakt $g Roč. 9, č. 2 (2007), s. 407-415 $x 1212-4117
910    __
$a ABA008 $b B 2178 $c 1249 a $y 1
990    __
$a 20080420065338 $b ABA008
991    __
$a 20080423143311 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 618595 $s 471028
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2007 $b 9 $c 2 $d 407-415 $i 1212-4117 $m Kontakt (České Budějovice) $x MED00011467
LZP    __
$a 2008-2/vtas

Citační ukazatele

Nahrávání dat...

Možnosti archivace

Nahrávání dat...