• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Diagnostické možnosti alergie na jablko a mrkev u pacientů s projevy orálního alergického syndromu
[Diagnostic options of allergy to apple and carrot in patients with oral allergy syndrome]

Ivana Šetinová, Marie Havranová, Eva Daňková, Stanislava Honzová, Martina Heroldová, Petr Kučera, Milan Houška, Jan Strohalm

. 2007 ; 9 (4) : 307-311.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc07504119

Cílem naší práce bylo srovnat di agnostickou hodnotu kožních prick testů (SPT), testu aktivace basofilů (BAT) a specifického IgE (sIgE) u břízových alergiků s projevy orálního alergického syndromu (OAS) na jablko a mrkev a současně zjistit odpovědné alergeny za projevy zkříž ené alergie. Vysoká senzitivita byla zaznamenána v SPT s čerstvým jablkem a mrkví a v BAT s homogenátem jablka a mrkve (1,0). SPT a BAT s ko merčními extrakty jablka a mrkve prokázaly nízkou senzitivitu (senzitivita pro jablko 0,53, pro mrkev 0,71 v SPT, senzitivita BAT pro ja blko 0,1, pro mrkev 0,71). U obou skupin byla zaznamenána vysoká senzitivita při stanovení sIgE na alergeny jablka (1,0) a mrkve (0,94). Potvrdili jsme vysokou prevalenci zkřížené alergie u břízových alergiků prostřednictvím hl avních alergenů Mal d 1 a Dau c 1 udávanou pro země střední Evropy.

The aim of the study was to examine the di agnostic value of skin prick test (SPT), specific IgE (sIgE) and basophil activation test (BAT) in birch- allergic patients with history of oral allergy syndrome to apple and carrot. The highest senzitivity showed the SPT and the BAT with fresh apple and carrot (1,0 for both). The SPT and the BAT with commercial extracts of apple and carrot showed low sensitivity (sensitivity of SPT for apple was 0,53 and 0,71 for carrot, sensitivity of BAT for apple was 0,1 and 0,71 for carrot). The high sensitivity of sIgE of apple (1,0) and carrot (0,94) showed good diagnostic value in both groups. We determined the high prevalence of cross-reactivity in birch allergic patients t o main allergens Mal d 1 and Dau c 1, which corresponds to results in previous studies for middle Europe.

Diagnostic options of allergy to apple and carrot in patients with oral allergy syndrome

Grant č. 2B06139 výzkumný projekt MŠMT

Bibliografie atd.

Lit.: 17

000      
02346naa 2200493 a 4500
001      
bmc07504119
003      
CZ-PrNML
005      
20150604135539.0
008      
080522s2007 xr e cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Šetinová, Ivana
245    10
$a Diagnostické možnosti alergie na jablko a mrkev u pacientů s projevy orálního alergického syndromu / $c Ivana Šetinová, Marie Havranová, Eva Daňková, Stanislava Honzová, Martina Heroldová, Petr Kučera, Milan Houška, Jan Strohalm
246    11
$a Diagnostic options of allergy to apple and carrot in patients with oral allergy syndrome
314    __
$a Imumed, Imunologické centrum, Synlab.cz s.r.o., Praha
500    __
$a Grant č. 2B06139 výzkumný projekt MŠMT
504    __
$a Lit.: 17
520    3_
$a Cílem naší práce bylo srovnat di agnostickou hodnotu kožních prick testů (SPT), testu aktivace basofilů (BAT) a specifického IgE (sIgE) u břízových alergiků s projevy orálního alergického syndromu (OAS) na jablko a mrkev a současně zjistit odpovědné alergeny za projevy zkříž ené alergie. Vysoká senzitivita byla zaznamenána v SPT s čerstvým jablkem a mrkví a v BAT s homogenátem jablka a mrkve (1,0). SPT a BAT s ko merčními extrakty jablka a mrkve prokázaly nízkou senzitivitu (senzitivita pro jablko 0,53, pro mrkev 0,71 v SPT, senzitivita BAT pro ja blko 0,1, pro mrkev 0,71). U obou skupin byla zaznamenána vysoká senzitivita při stanovení sIgE na alergeny jablka (1,0) a mrkve (0,94). Potvrdili jsme vysokou prevalenci zkřížené alergie u břízových alergiků prostřednictvím hl avních alergenů Mal d 1 a Dau c 1 udávanou pro země střední Evropy.
520    9_
$a The aim of the study was to examine the di agnostic value of skin prick test (SPT), specific IgE (sIgE) and basophil activation test (BAT) in birch- allergic patients with history of oral allergy syndrome to apple and carrot. The highest senzitivity showed the SPT and the BAT with fresh apple and carrot (1,0 for both). The SPT and the BAT with commercial extracts of apple and carrot showed low sensitivity (sensitivity of SPT for apple was 0,53 and 0,71 for carrot, sensitivity of BAT for apple was 0,1 and 0,71 for carrot). The high sensitivity of sIgE of apple (1,0) and carrot (0,94) showed good diagnostic value in both groups. We determined the high prevalence of cross-reactivity in birch allergic patients t o main allergens Mal d 1 and Dau c 1, which corresponds to results in previous studies for middle Europe.
650    _2
$a potravinová alergie $x diagnóza $x imunologie $7 D005512
650    _2
$a Malus $x imunologie $x škodlivé účinky $7 D027845
650    _2
$a mrkev obecná $x imunologie $x škodlivé účinky $7 D018552
650    _2
$a kožní testy $x metody $x využití $7 D012882
650    _2
$a imunoglobulin G $x izolace a purifikace $7 D007074
650    _2
$a bazofily $x imunologie $7 D001491
650    _2
$a alergeny $x imunologie $x izolace a purifikace $7 D000485
650    _2
$a bříza $x imunologie $x škodlivé účinky $7 D029662
650    _2
$a finanční podpora výzkumu jako téma $7 D012109
650    _2
$a lidé $7 D006801
700    1_
$a Havranová, Marie $7 xx0077398
700    1_
$a Daňková, Eva, $d 1953- $7 xx0063661
700    1_
$a Honzová, Stanislava, $d 1953- $7 jn20001103562
700    1_
$a Heroldová, Martina $7 xx0073986
700    1_
$a Kučera, Petr, $d 1957- $7 xx0070805
700    1_
$a Houška, Milan, $d 1952- $7 uzp2006333643
700    1_
$a Strohalm, Jan
773    0_
$w MED00011406 $t Alergie $g Roč. 9, č. 4 (2007), s. 307-311 $x 1212-3536
910    __
$a ABA008 $b B 2139 $c 8 $y 1 $z 0
990    __
$a 20080521094750 $b ABA008
991    __
$a 20150604135920 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 619741 $s 472174
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2007 $b 9 $c 4 $d 307-311 $i 1212-3536 $m Alergie (Praha, Print) $x MED00011406
LZP    __
$b přidání abstraktu $a 2008-6/ipal

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

    Možnosti archivace