Detail
Article
Online article
FT
Medvik - BMC
  • Something wrong with this record ?

Umělé nosy při detekci plísní a mykotoxinů
[Artificial noses in detection of moulds and mycotoxins]

Vlastimil Dohnal, Andrea Sládková, Kamil Kuča, Daniel Jun

. 2008 ; 77 (2) : 66-70.

Language Czech Country Czech Republic

Digital library NLK
Source

E-resources Online

V soucasné dobe patrí produkce zdravotne nezávadných potravin mezi priority každého vyspelého státu. Odhaduje se, že více než 25 % celosvetové produkce potravinárských plodin je zlikvidováno v dusledku napadení fusáriovými plísnemi. Kontaminace rostlinného materiálu (krmiv, potravin) toxinogenními houbami je nebezpecná z nekolika hledisek. Jednak mohou houby vytváret dráždivé tekavé metabolity, toxické látky nebo spóry vyvolávající u nekterých citlivejších jedincu alergii. Napadené potraviny ci krmiva mívají zpravidla nižší nutricní hodnotu a dochází u nich napríklad ke snižování obsahu využitelných bílkovin a sacharidu. Produkce mykotoxinu však patrí mezi nejzávažnejší dusledky fungálního znecištení. Jednou z možností rychlé detekce fungální kontaminace potravin jsou i umelé nosy.

The production of safety food is the priority of developed countries. More than 25 % of worldwide production of cereals is contaminated with Fusarium fungi. Spoiled food/feed has a lower nutritional quality and also negative health effects. Fungi produce irritating volatile compounds, toxic compounds (mycotoxins) and allergizing spores. The most important metabolites from the toxicological point of view are mycotoxins. Several analytical methods are used for the detection of moulds in food/feed, urban dust or environmental samples. One of the most perspective methods is artificial nose which combines measurement using sensor array and signal evaluation using chemometrical methods, for example artificial neural networks.

Artificial noses in detection of moulds and mycotoxins

Bibliography, etc.

Lit.: 27

000      
03500naa 2200457 a 4500
001      
bmc07507127
003      
CZ-PrNML
005      
20111210122821.0
008      
080729s2008 xr e cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Dohnal, Vlastimil. $7 pna2015873045
245    10
$a Umělé nosy při detekci plísní a mykotoxinů / $c Vlastimil Dohnal, Andrea Sládková, Kamil Kuča, Daniel Jun
246    11
$a Artificial noses in detection of moulds and mycotoxins
314    __
$a Mendelova zemědělská a lesnická univerzita, Brno
504    __
$a Lit.: 27
520    3_
$a V soucasné dobe patrí produkce zdravotne nezávadných potravin mezi priority každého vyspelého státu. Odhaduje se, že více než 25 % celosvetové produkce potravinárských plodin je zlikvidováno v dusledku napadení fusáriovými plísnemi. Kontaminace rostlinného materiálu (krmiv, potravin) toxinogenními houbami je nebezpecná z nekolika hledisek. Jednak mohou houby vytváret dráždivé tekavé metabolity, toxické látky nebo spóry vyvolávající u nekterých citlivejších jedincu alergii. Napadené potraviny ci krmiva mívají zpravidla nižší nutricní hodnotu a dochází u nich napríklad ke snižování obsahu využitelných bílkovin a sacharidu. Produkce mykotoxinu však patrí mezi nejzávažnejší dusledky fungálního znecištení. Jednou z možností rychlé detekce fungální kontaminace potravin jsou i umelé nosy.
520    9_
$a The production of safety food is the priority of developed countries. More than 25 % of worldwide production of cereals is contaminated with Fusarium fungi. Spoiled food/feed has a lower nutritional quality and also negative health effects. Fungi produce irritating volatile compounds, toxic compounds (mycotoxins) and allergizing spores. The most important metabolites from the toxicological point of view are mycotoxins. Several analytical methods are used for the detection of moulds in food/feed, urban dust or environmental samples. One of the most perspective methods is artificial nose which combines measurement using sensor array and signal evaluation using chemometrical methods, for example artificial neural networks.
650    _2
$a umělé orgány $x trendy $x využití $7 D001187
650    _2
$a neuronové sítě $7 D016571
650    _2
$a nos $x fyziologie $7 D009666
650    _2
$a jazyk $x fyziologie $7 D014059
650    _2
$a čichové buňky $x fyziologie $7 D018034
650    _2
$a expertní systémy $7 D005103
650    _2
$a houby $x izolace a purifikace $7 D005658
650    _2
$a mykotoxiny $x izolace a purifikace $7 D009183
650    _2
$a financování organizované $x využití $7 D005381
700    1_
$a Lolková, Andrea $7 xx0138243
700    1_
$a Kuča, Kamil, $d 1978- $7 xx0041831
700    1_
$a Jun, Daniel, $d 1976- $7 xx0040498
773    0_
$w MED00011116 $t Vojenské zdravotnické listy $g Roč. 77, č. 2 (2008), s. 66-70 $x 0372-7025
856    41
$u https://www.mmsl.cz/pdfs/mms/2008/02/06.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b A 3 $c 1073 $y 1
990    __
$a 20080729130040 $b ABA008
991    __
$a 20080729154013 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 622735 $s 475168
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2008 $b 77 $c 2 $d 66-70 $i 0372-7025 $m Vojenské zdravotnické listy $x MED00011116
LZP    __
$a 2008-11/mkal

Find record

Citation metrics

Loading data ...

Archiving options

Loading data ...