-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Struktura stravy 11letých dětí – studie ELSPAC
[Diet structure of 11-years old children – the ELSPAC study]
Fiala Jindřich, Kukla L., Poslušná K.
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu grafy a diagramy
- MeSH
- dítě MeSH
- financování organizované MeSH
- fyziologie výživy dětí MeSH
- hodnocení stavu výživy MeSH
- lidé MeSH
- longitudinální studie MeSH
- potraviny statistika a číselné údaje MeSH
- průzkumy a dotazníky MeSH
- statistika jako téma MeSH
- Check Tag
- dítě MeSH
- lidé MeSH
- Publikační typ
- grafy a diagramy MeSH
Účel studie: Popisovaný výzkum byl realizován v rámci studie ELSPAC, zabývající se longitudinálním sledováním širokého spektra determinant vývoje dětí, zejména faktorů prostředí, rodiny, životního stylu a faktorů sociálních. Cílem této části je základní deskriptivní charakteristika výživy, zejména co se týče struktury stravy, na základě dat získaných o souboru ELSPAC v 11 letech věku. Metody: Data byla získaná distribucí standardních dotazníků ELSPAC do rodin účastníků v Brně. Výživy se týkala určitá část dotazníku, který celkově vyplňovaly matky o dětech. Bylo zpracováno celkem 2151 kompletních záznamů. Výsledky: Hodnocení konzumace hlavních potravinových skupin na základě průměrné frekvence ukázalo nízkou frekvenci konzumace obilovin, dále zeleniny a ovoce, a naopak vysokou u skupiny mléka,masa a skupiny „ostatní“. Pohled do struktury skupin ukázal v některých případech velmi nepříznivé zastoupení, například dominantní podíl uzenin ve skupině masa, či obdobně podíl sušenek a oplatků ve skupině obilovin. Rozložení frekvencí konzumací v souboru potom ukázalo další významné nedostatky, když např. pouze 24 % dětí má denně čerstvou zeleninu a 34 % maximálně 1–2krát týdně. Denní konzumaci ovoce vykazuje pouze 50 % dětí.Mléko a mléčné výrobky (bez tvarohu a sýrů) má denně 58 %, navíc tvaroh a sýry 39 %, ale 14 % má mléko a mléčné výrobky maximálně 1–2krát týdně a tvaroh a sýry 19 % maximálně 1–2krát týdně. Závěry: Výsledky ukázaly na významné nedostatky v zastoupení hlavních potravinových skupin, kdy u některých je konzumace nedostatečná, u jiných příliš vysoká. Je zdůrazněn význam výživy v dětství pro zdraví v dospělosti. Současně studie ukázala na význam typu hodnocení, například průměrné frekvence versus jejich rozložení v souboru.
The study objective: The described research was performed within the ELSPAC project, which aims to study in a longitudinal manner a wide variety of child growth determinants, mainly environmental, family, life-style and social factors. The goal of this part is to give basic descriptive nutritional characteristics, especially which concern the nutrition structure based on data acquired from the ELSPAC study sample at the age of eleven. Methods: The data was acquired by administering standard ELSPAC questionnaires to participating families in Brno. The nutrition information was obtained from a questionnaire about the child filled by the mother. Altogether 2151 complete reports were elaborated. Results: The main foodstuff groups consumption assessment based on average frequency has shown a low frequency of cereals, vegetables and fruits while consumption was high in the milk, meat and „other“ groups. A closer look on the group inner structure has shown in some cases very unfavorable representation, for example a dominant ratio of smoked and processed meats in the meat group or similarly the ratio of biscuits and wafers in the cereal group. The consumption frequency distribution in the sample has then shown further significant shortcomings, for example only 24% of children have fresh vegetables daily and 34% 1–2 times a week at a maximum. Daily fruit consumption is reported only in 50% of children. 58% take milk and dairy products (not including curds and cheeses) daily, and curd and cheeses 39%. But 14% take milk and dairy products 1–2 times a week at amaximumand 19% curd and cheeses 1–2 times a week at a maximum. Conclusions: The results have pointed out significant shortcomings in the main foodstuff group representation when some report insufficient consumption while others too high. The importance of nutrition in childhood for health in adulthood is emphasized. The study has also shown the importance of evaluation type, for example average frequencies versus their distribution in the study sample.
Diet structure of 11-years old children – the ELSPAC study
Lit.: 15
- 000
- 00000naa 2200000 a 4500
- 001
- bmc07514560
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20111210124930.0
- 008
- 081231s2008 xr e cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Fiala, Jindřich, $d 1959- $7 nlk20010099061
- 245 10
- $a Struktura stravy 11letých dětí – studie ELSPAC / $c Fiala Jindřich, Kukla L., Poslušná K.
- 246 11
- $a Diet structure of 11-years old children – the ELSPAC study
- 314 __
- $a Ústav preventivního lékařství, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita, Brno
- 504 __
- $a Lit.: 15
- 520 3_
- $a Účel studie: Popisovaný výzkum byl realizován v rámci studie ELSPAC, zabývající se longitudinálním sledováním širokého spektra determinant vývoje dětí, zejména faktorů prostředí, rodiny, životního stylu a faktorů sociálních. Cílem této části je základní deskriptivní charakteristika výživy, zejména co se týče struktury stravy, na základě dat získaných o souboru ELSPAC v 11 letech věku. Metody: Data byla získaná distribucí standardních dotazníků ELSPAC do rodin účastníků v Brně. Výživy se týkala určitá část dotazníku, který celkově vyplňovaly matky o dětech. Bylo zpracováno celkem 2151 kompletních záznamů. Výsledky: Hodnocení konzumace hlavních potravinových skupin na základě průměrné frekvence ukázalo nízkou frekvenci konzumace obilovin, dále zeleniny a ovoce, a naopak vysokou u skupiny mléka,masa a skupiny „ostatní“. Pohled do struktury skupin ukázal v některých případech velmi nepříznivé zastoupení, například dominantní podíl uzenin ve skupině masa, či obdobně podíl sušenek a oplatků ve skupině obilovin. Rozložení frekvencí konzumací v souboru potom ukázalo další významné nedostatky, když např. pouze 24 % dětí má denně čerstvou zeleninu a 34 % maximálně 1–2krát týdně. Denní konzumaci ovoce vykazuje pouze 50 % dětí.Mléko a mléčné výrobky (bez tvarohu a sýrů) má denně 58 %, navíc tvaroh a sýry 39 %, ale 14 % má mléko a mléčné výrobky maximálně 1–2krát týdně a tvaroh a sýry 19 % maximálně 1–2krát týdně. Závěry: Výsledky ukázaly na významné nedostatky v zastoupení hlavních potravinových skupin, kdy u některých je konzumace nedostatečná, u jiných příliš vysoká. Je zdůrazněn význam výživy v dětství pro zdraví v dospělosti. Současně studie ukázala na význam typu hodnocení, například průměrné frekvence versus jejich rozložení v souboru.
- 520 9_
- $a The study objective: The described research was performed within the ELSPAC project, which aims to study in a longitudinal manner a wide variety of child growth determinants, mainly environmental, family, life-style and social factors. The goal of this part is to give basic descriptive nutritional characteristics, especially which concern the nutrition structure based on data acquired from the ELSPAC study sample at the age of eleven. Methods: The data was acquired by administering standard ELSPAC questionnaires to participating families in Brno. The nutrition information was obtained from a questionnaire about the child filled by the mother. Altogether 2151 complete reports were elaborated. Results: The main foodstuff groups consumption assessment based on average frequency has shown a low frequency of cereals, vegetables and fruits while consumption was high in the milk, meat and „other“ groups. A closer look on the group inner structure has shown in some cases very unfavorable representation, for example a dominant ratio of smoked and processed meats in the meat group or similarly the ratio of biscuits and wafers in the cereal group. The consumption frequency distribution in the sample has then shown further significant shortcomings, for example only 24% of children have fresh vegetables daily and 34% 1–2 times a week at a maximum. Daily fruit consumption is reported only in 50% of children. 58% take milk and dairy products (not including curds and cheeses) daily, and curd and cheeses 39%. But 14% take milk and dairy products 1–2 times a week at amaximumand 19% curd and cheeses 1–2 times a week at a maximum. Conclusions: The results have pointed out significant shortcomings in the main foodstuff group representation when some report insufficient consumption while others too high. The importance of nutrition in childhood for health in adulthood is emphasized. The study has also shown the importance of evaluation type, for example average frequencies versus their distribution in the study sample.
- 650 _2
- $a fyziologie výživy dětí $7 D002664
- 650 _2
- $a potraviny $x statistika a číselné údaje $7 D005502
- 650 _2
- $a statistika jako téma $7 D013223
- 650 _2
- $a hodnocení stavu výživy $7 D015596
- 650 _2
- $a financování organizované $7 D005381
- 650 _2
- $a průzkumy a dotazníky $7 D011795
- 650 _2
- $a dítě $7 D002648
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a longitudinální studie $7 D008137
- 655 _2
- $a grafy a diagramy $7 D020468
- 700 1_
- $a Kukla, Lubomír, $d 1955- $7 skuk0003566
- 700 1_
- $a Jančeková, Kamila $7 xx0120283
- 773 0_
- $w MED00010991 $t Československá pediatrie $g Roč. 63, č. 9 (2008), s. 481-490 $x 0069-2328
- 856 41
- $u https://www.prolekare.cz/casopisy/cesko-slovenska-pediatrie/2008-9/struktura-stravy-11letych-deti-studie-elspac-609 $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 39 $c 731 $y 9
- 990 __
- $a 20081231064413 $b ABA008
- 991 __
- $a 20081231083535 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 630157 $s 482612
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2008 $b 63 $c 9 $d 481-490 $m Československá pediatrie $x MED00010991 $y 55423
- LZP __
- $a 2008-42/iprk