-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Může konzumace kávy ovlivnit riziko rozvoje diabetu 2. typu?
[Can coffee consumption affect the risk of developing type 2 diabetes?]
Martina Maxová
Jazyk čeština Země Česko
- MeSH
- diabetes mellitus 2. typu etiologie prevence a kontrola MeSH
- financování organizované MeSH
- káva chemie škodlivé účinky MeSH
- krevní tlak MeSH
- krysa rodu rattus MeSH
- lidé MeSH
- metabolismus MeSH
- zvířata MeSH
- Check Tag
- krysa rodu rattus MeSH
- lidé MeSH
- zvířata MeSH
Kávu lze celosvětově považovat za nejčastěji konzumovaný nápoj s farmakologickým účinkem a kofein, který je v ní obsažený, za nejběžněji konzumovanou psychoaktivní substanci. Výsledky experimentálních i epidemiologických studií, které se zabývají vlivem kávy resp. kofeinu na metabolické poruchy spojené s inzulinovou rezistencí, svědčí o jejím pozitivním účinku, avšak je třeba vždy brát v úvahu množství konzumovaného kofeinového nápoje, způsob jeho přípravy i případná onemocnění u pacienta, jemuž chce lékař dát svá dietní doporučení. Mechanizmy, jimiž káva uplatňuje svůj pozitivní efekt, nejsou dosud zcela přesně objasněny. Z našich experimentálních výsledků vyplývá, že v mechanizmu účinku kávy na snížení rizika rozvoje diabetu se může uplatnit zvýšená senzitivita tukové tkáně k účinku inzulinu, snížená akumulace triglyceridů v játrech a zvýšená aktivita antioxidačních enzymů. Konzumace 3–5 šálků kávy za den není v humánních studiích spojována s negativním účinkem na zdravotní stav, ale naopak výsledky ukazují, že pití filtrované kávy může snižovat riziko rozvoje diabetu 2. typu. Naproti tomu je třeba varovat před konzumací tzv. „soft“ nápojů, které obsahují pouze kofein samotný a navíc mají vysoký obsah cukrů, které mohou negativně ovlivnit krevní tlak i metabolické poruchy provázející metabolický syndrom (MS) a diabetes 2. typu.
Coffee can be considered as the most widely consumed beverage with a pharmacological effect worldwide, and the caffeine contained therein as the most commonly consumed psychoactive substance. The results of experimental as well as epidemiological studies investigating the effect of coffee and/or caffeine on metabolic disorders associated with insulin resistance indicate its positive effect; however, it is always necessary to take into account the amount of the caffeinated drink consumed, the making of the drink, and possible diseases in the patient who is to receive dietary advice from his physician. The mechanisms by which coffee exerts its positive effect are not, as yet, fully understood. Our experimental results suggest that increased fatty tissue sensitivity to insulin effect, decreased build-up of triglycerides in the liver, and increased activity of antioxidant enzymes may play a role in the mechanism of action of coffee on reducing the risk of developing diabetes. Consuming three to five coffee cups a day has not been linked to a negative effect on health in human studies; on the contrary, the results show that drinking filtered coffee may reduce the risk of developing type 2 diabetes. By contrast, what should be discouraged is the consumption of so-called „soft“ drinks that contain caffeine only and also have a high sugar content which may negatively affect blood pressure as well as the metabolic disorders accompanying the metabolic syndrome (MS) and type 2 diabetes.
Can coffee consumption affect the risk of developing type 2 diabetes?
Převzato z Interní medicíny 2008, 10(7 a 8, 361-362.
- 000
- 00000naa 2200000 a 4500
- 001
- bmc07527005
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20111210143528.0
- 008
- 090805s2009 xr e cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Maxová, Martina. $7 _BN003292
- 245 10
- $a Může konzumace kávy ovlivnit riziko rozvoje diabetu 2. typu? / $c Martina Maxová
- 246 11
- $a Can coffee consumption affect the risk of developing type 2 diabetes?
- 314 __
- $a Oddělení metabolismu diabetu, Centrum experimentální medicíny, IKEM, Praha
- 500 __
- $a Převzato z Interní medicíny 2008, 10(7 a 8, 361-362.
- 520 3_
- $a Kávu lze celosvětově považovat za nejčastěji konzumovaný nápoj s farmakologickým účinkem a kofein, který je v ní obsažený, za nejběžněji konzumovanou psychoaktivní substanci. Výsledky experimentálních i epidemiologických studií, které se zabývají vlivem kávy resp. kofeinu na metabolické poruchy spojené s inzulinovou rezistencí, svědčí o jejím pozitivním účinku, avšak je třeba vždy brát v úvahu množství konzumovaného kofeinového nápoje, způsob jeho přípravy i případná onemocnění u pacienta, jemuž chce lékař dát svá dietní doporučení. Mechanizmy, jimiž káva uplatňuje svůj pozitivní efekt, nejsou dosud zcela přesně objasněny. Z našich experimentálních výsledků vyplývá, že v mechanizmu účinku kávy na snížení rizika rozvoje diabetu se může uplatnit zvýšená senzitivita tukové tkáně k účinku inzulinu, snížená akumulace triglyceridů v játrech a zvýšená aktivita antioxidačních enzymů. Konzumace 3–5 šálků kávy za den není v humánních studiích spojována s negativním účinkem na zdravotní stav, ale naopak výsledky ukazují, že pití filtrované kávy může snižovat riziko rozvoje diabetu 2. typu. Naproti tomu je třeba varovat před konzumací tzv. „soft“ nápojů, které obsahují pouze kofein samotný a navíc mají vysoký obsah cukrů, které mohou negativně ovlivnit krevní tlak i metabolické poruchy provázející metabolický syndrom (MS) a diabetes 2. typu.
- 520 9_
- $a Coffee can be considered as the most widely consumed beverage with a pharmacological effect worldwide, and the caffeine contained therein as the most commonly consumed psychoactive substance. The results of experimental as well as epidemiological studies investigating the effect of coffee and/or caffeine on metabolic disorders associated with insulin resistance indicate its positive effect; however, it is always necessary to take into account the amount of the caffeinated drink consumed, the making of the drink, and possible diseases in the patient who is to receive dietary advice from his physician. The mechanisms by which coffee exerts its positive effect are not, as yet, fully understood. Our experimental results suggest that increased fatty tissue sensitivity to insulin effect, decreased build-up of triglycerides in the liver, and increased activity of antioxidant enzymes may play a role in the mechanism of action of coffee on reducing the risk of developing diabetes. Consuming three to five coffee cups a day has not been linked to a negative effect on health in human studies; on the contrary, the results show that drinking filtered coffee may reduce the risk of developing type 2 diabetes. By contrast, what should be discouraged is the consumption of so-called „soft“ drinks that contain caffeine only and also have a high sugar content which may negatively affect blood pressure as well as the metabolic disorders accompanying the metabolic syndrome (MS) and type 2 diabetes.
- 650 _2
- $a káva $x chemie $x škodlivé účinky $7 D003069
- 650 _2
- $a diabetes mellitus 2. typu $x etiologie $x prevence a kontrola $7 D003924
- 650 _2
- $a krevní tlak $7 D001794
- 650 _2
- $a metabolismus $7 D008660
- 650 _2
- $a krysa rodu Rattus $7 D051381
- 650 _2
- $a financování organizované $7 D005381
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a zvířata $7 D000818
- 773 0_
- $w MED00011460 $t Klinická farmakologie a farmacie $g Roč. 23, č. 2 (2009), s. 83-84 $x 1212-7973
- 856 41
- $u http://www.klinickafarmakologie.cz/pdfs/far/2009/02/08.pdf $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 1908 $c 220 b $y 8
- 990 __
- $a 20090805113500 $b ABA008
- 991 __
- $a 20100222151233 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 671000 $s 530172
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2009 $b 23 $c 2 $d 83-84 $i 1212-7973 $m Klinická farmakologie a farmacie $x MED00011460
- LZP __
- $a 2009-30/dkme