• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Může konzumace kávy ovlivnit riziko rozvoje diabetu 2. typu?
[Can coffee consumption affect the risk of developing type 2 diabetes?]

Martina Maxová

. 2009 ; 23 (2) : 83-84.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc07527005

Kávu lze celosvětově považovat za nejčastěji konzumovaný nápoj s farmakologickým účinkem a kofein, který je v ní obsažený, za nejběžněji konzumovanou psychoaktivní substanci. Výsledky experimentálních i epidemiologických studií, které se zabývají vlivem kávy resp. kofeinu na metabolické poruchy spojené s inzulinovou rezistencí, svědčí o jejím pozitivním účinku, avšak je třeba vždy brát v úvahu množství konzumovaného kofeinového nápoje, způsob jeho přípravy i případná onemocnění u pacienta, jemuž chce lékař dát svá dietní doporučení. Mechanizmy, jimiž káva uplatňuje svůj pozitivní efekt, nejsou dosud zcela přesně objasněny. Z našich experimentálních výsledků vyplývá, že v mechanizmu účinku kávy na snížení rizika rozvoje diabetu se může uplatnit zvýšená senzitivita tukové tkáně k účinku inzulinu, snížená akumulace triglyceridů v játrech a zvýšená aktivita antioxidačních enzymů. Konzumace 3–5 šálků kávy za den není v humánních studiích spojována s negativním účinkem na zdravotní stav, ale naopak výsledky ukazují, že pití filtrované kávy může snižovat riziko rozvoje diabetu 2. typu. Naproti tomu je třeba varovat před konzumací tzv. „soft“ nápojů, které obsahují pouze kofein samotný a navíc mají vysoký obsah cukrů, které mohou negativně ovlivnit krevní tlak i metabolické poruchy provázející metabolický syndrom (MS) a diabetes 2. typu.

Coffee can be considered as the most widely consumed beverage with a pharmacological effect worldwide, and the caffeine contained therein as the most commonly consumed psychoactive substance. The results of experimental as well as epidemiological studies investigating the effect of coffee and/or caffeine on metabolic disorders associated with insulin resistance indicate its positive effect; however, it is always necessary to take into account the amount of the caffeinated drink consumed, the making of the drink, and possible diseases in the patient who is to receive dietary advice from his physician. The mechanisms by which coffee exerts its positive effect are not, as yet, fully understood. Our experimental results suggest that increased fatty tissue sensitivity to insulin effect, decreased build-up of triglycerides in the liver, and increased activity of antioxidant enzymes may play a role in the mechanism of action of coffee on reducing the risk of developing diabetes. Consuming three to five coffee cups a day has not been linked to a negative effect on health in human studies; on the contrary, the results show that drinking filtered coffee may reduce the risk of developing type 2 diabetes. By contrast, what should be discouraged is the consumption of so-called „soft“ drinks that contain caffeine only and also have a high sugar content which may negatively affect blood pressure as well as the metabolic disorders accompanying the metabolic syndrome (MS) and type 2 diabetes.

Can coffee consumption affect the risk of developing type 2 diabetes?

Převzato z Interní medicíny 2008, 10(7 a 8, 361-362.

000      
00000naa 2200000 a 4500
001      
bmc07527005
003      
CZ-PrNML
005      
20111210143528.0
008      
090805s2009 xr e cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $c ABA008 $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Maxová, Martina. $7 _BN003292
245    10
$a Může konzumace kávy ovlivnit riziko rozvoje diabetu 2. typu? / $c Martina Maxová
246    11
$a Can coffee consumption affect the risk of developing type 2 diabetes?
314    __
$a Oddělení metabolismu diabetu, Centrum experimentální medicíny, IKEM, Praha
500    __
$a Převzato z Interní medicíny 2008, 10(7 a 8, 361-362.
520    3_
$a Kávu lze celosvětově považovat za nejčastěji konzumovaný nápoj s farmakologickým účinkem a kofein, který je v ní obsažený, za nejběžněji konzumovanou psychoaktivní substanci. Výsledky experimentálních i epidemiologických studií, které se zabývají vlivem kávy resp. kofeinu na metabolické poruchy spojené s inzulinovou rezistencí, svědčí o jejím pozitivním účinku, avšak je třeba vždy brát v úvahu množství konzumovaného kofeinového nápoje, způsob jeho přípravy i případná onemocnění u pacienta, jemuž chce lékař dát svá dietní doporučení. Mechanizmy, jimiž káva uplatňuje svůj pozitivní efekt, nejsou dosud zcela přesně objasněny. Z našich experimentálních výsledků vyplývá, že v mechanizmu účinku kávy na snížení rizika rozvoje diabetu se může uplatnit zvýšená senzitivita tukové tkáně k účinku inzulinu, snížená akumulace triglyceridů v játrech a zvýšená aktivita antioxidačních enzymů. Konzumace 3–5 šálků kávy za den není v humánních studiích spojována s negativním účinkem na zdravotní stav, ale naopak výsledky ukazují, že pití filtrované kávy může snižovat riziko rozvoje diabetu 2. typu. Naproti tomu je třeba varovat před konzumací tzv. „soft“ nápojů, které obsahují pouze kofein samotný a navíc mají vysoký obsah cukrů, které mohou negativně ovlivnit krevní tlak i metabolické poruchy provázející metabolický syndrom (MS) a diabetes 2. typu.
520    9_
$a Coffee can be considered as the most widely consumed beverage with a pharmacological effect worldwide, and the caffeine contained therein as the most commonly consumed psychoactive substance. The results of experimental as well as epidemiological studies investigating the effect of coffee and/or caffeine on metabolic disorders associated with insulin resistance indicate its positive effect; however, it is always necessary to take into account the amount of the caffeinated drink consumed, the making of the drink, and possible diseases in the patient who is to receive dietary advice from his physician. The mechanisms by which coffee exerts its positive effect are not, as yet, fully understood. Our experimental results suggest that increased fatty tissue sensitivity to insulin effect, decreased build-up of triglycerides in the liver, and increased activity of antioxidant enzymes may play a role in the mechanism of action of coffee on reducing the risk of developing diabetes. Consuming three to five coffee cups a day has not been linked to a negative effect on health in human studies; on the contrary, the results show that drinking filtered coffee may reduce the risk of developing type 2 diabetes. By contrast, what should be discouraged is the consumption of so-called „soft“ drinks that contain caffeine only and also have a high sugar content which may negatively affect blood pressure as well as the metabolic disorders accompanying the metabolic syndrome (MS) and type 2 diabetes.
650    _2
$a káva $x chemie $x škodlivé účinky $7 D003069
650    _2
$a diabetes mellitus 2. typu $x etiologie $x prevence a kontrola $7 D003924
650    _2
$a krevní tlak $7 D001794
650    _2
$a metabolismus $7 D008660
650    _2
$a krysa rodu Rattus $7 D051381
650    _2
$a financování organizované $7 D005381
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a zvířata $7 D000818
773    0_
$w MED00011460 $t Klinická farmakologie a farmacie $g Roč. 23, č. 2 (2009), s. 83-84 $x 1212-7973
856    41
$u http://www.klinickafarmakologie.cz/pdfs/far/2009/02/08.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 1908 $c 220 b $y 8
990    __
$a 20090805113500 $b ABA008
991    __
$a 20100222151233 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 671000 $s 530172
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2009 $b 23 $c 2 $d 83-84 $i 1212-7973 $m Klinická farmakologie a farmacie $x MED00011460
LZP    __
$a 2009-30/dkme

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...