Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Dietologické vyšetření pacientů s ledvinnými kameny
[Dietary assessment of patients who form kidney stones]

Penniston K. L.

. 2015 ; 13 (2) : 5-10.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc15028443

Hlavní body: 1. Hodnocení obvyklých stravovacích návyků pacienta nebo hodnocení příjmu konkrétních potravin a nápojů pomůže objasnit, zda strava přispívá k riziku vzniku litiázy, nebo nikoli. 2. Dietologické vyšetření by měl provádět zkušený dietolog; lékaři, kteří se nespecializují na tuto problematiku, by se měli vyvarovat častých chyb, kterých se obvykle dopouští lékaři bez kvalifikace v dietologii. 3. 24hod sběr moči a rozbor složení litiázy nejsou ekvivalentní alternativou dietologickému hodnocení, neboť látky (ze stravy) obsažené v moči nebo ledvinných kamenech podléhají po konzumaci mnohačetným metabolickým procesům. 4. Dietetická doporučení by měla být stanovena konkrétně pro předpokládaný dietetický rizikový faktor. 5. V případě, že se strava nepodílí na vzniku litiázy nebo pacient již dodržuje dietetická doporučení zaměřená na kontrolu konkrétních rizikových faktorů, pravděpodobně pak jakákoli další změna stravovacích návyků nepovede ke snížení rizika vzniku litiázy. 6. Poskytnutí dietetických doporučení, která nesouvisejí s rizikem vzniku litiázy, může (a.) pacienta zahltit zbytečnými informacemi, (b.) zmást priority jednotlivých doporučení a/nebo (c.) poskytnout pacientovi plané naděje s ohledem na úspěch nutriční terapie.

Highlights: 1. Assessment of a patient's habitual dietary pattern or intake of specific foods and beverages is important in identifying whether diet is contributory to his/her stone formation risk. 2. Dietary assessment is a skill practiced by dietitians; non-dietitians who assess their patients' diets should be aware of and avoid common pitfalls to obtaining accurate information. 3. The 24-hour urine analysis and the stone composition report are not surrogates for dietary assessment as food-derived compounds that may appear in urine or renal calculi are subject to multiple metabolic processes after ingestion and during circulation. 4. A dietary recommendation should be applied directly to the alleged dietary contributor to stone risk. 5. If diet is not contributing stone formation, or if a patient is already eating according to a dietary recommendation aimed at controlling a specific stone risk factor, then no amount of recommending dietary change will elicit improvement in his/her stone risk. 6. Providing dietary recommendations that are not linked to stone risk factors may (a.) overwhelm the patient with multiple, unnecessary recommendations, (b.) mislead him/her about which recommendation(s) have priority, and/or (c.) provide false hope about the potential for success of nutrition therapy.

Dietary assessment of patients who form kidney stones

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc15028443
003      
CZ-PrNML
005      
20150930094848.0
007      
ta
008      
150903s2015 xr f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Penniston, K. L. $u Department of Urology University of Wisconsin
245    10
$a Dietologické vyšetření pacientů s ledvinnými kameny / $c Penniston K. L.
246    31
$a Dietary assessment of patients who form kidney stones
520    3_
$a Hlavní body: 1. Hodnocení obvyklých stravovacích návyků pacienta nebo hodnocení příjmu konkrétních potravin a nápojů pomůže objasnit, zda strava přispívá k riziku vzniku litiázy, nebo nikoli. 2. Dietologické vyšetření by měl provádět zkušený dietolog; lékaři, kteří se nespecializují na tuto problematiku, by se měli vyvarovat častých chyb, kterých se obvykle dopouští lékaři bez kvalifikace v dietologii. 3. 24hod sběr moči a rozbor složení litiázy nejsou ekvivalentní alternativou dietologickému hodnocení, neboť látky (ze stravy) obsažené v moči nebo ledvinných kamenech podléhají po konzumaci mnohačetným metabolickým procesům. 4. Dietetická doporučení by měla být stanovena konkrétně pro předpokládaný dietetický rizikový faktor. 5. V případě, že se strava nepodílí na vzniku litiázy nebo pacient již dodržuje dietetická doporučení zaměřená na kontrolu konkrétních rizikových faktorů, pravděpodobně pak jakákoli další změna stravovacích návyků nepovede ke snížení rizika vzniku litiázy. 6. Poskytnutí dietetických doporučení, která nesouvisejí s rizikem vzniku litiázy, může (a.) pacienta zahltit zbytečnými informacemi, (b.) zmást priority jednotlivých doporučení a/nebo (c.) poskytnout pacientovi plané naděje s ohledem na úspěch nutriční terapie.
520    9_
$a Highlights: 1. Assessment of a patient's habitual dietary pattern or intake of specific foods and beverages is important in identifying whether diet is contributory to his/her stone formation risk. 2. Dietary assessment is a skill practiced by dietitians; non-dietitians who assess their patients' diets should be aware of and avoid common pitfalls to obtaining accurate information. 3. The 24-hour urine analysis and the stone composition report are not surrogates for dietary assessment as food-derived compounds that may appear in urine or renal calculi are subject to multiple metabolic processes after ingestion and during circulation. 4. A dietary recommendation should be applied directly to the alleged dietary contributor to stone risk. 5. If diet is not contributing stone formation, or if a patient is already eating according to a dietary recommendation aimed at controlling a specific stone risk factor, then no amount of recommending dietary change will elicit improvement in his/her stone risk. 6. Providing dietary recommendations that are not linked to stone risk factors may (a.) overwhelm the patient with multiple, unnecessary recommendations, (b.) mislead him/her about which recommendation(s) have priority, and/or (c.) provide false hope about the potential for success of nutrition therapy.
650    _2
$a stravovací zvyklosti $7 D005247
650    12
$a nefrolitiáza $x dietoterapie $x prevence a kontrola $7 D053040
650    _2
$a dietoterapie $x metody $x využití $7 D004035
650    _2
$a vápník $x moč $7 D002118
650    _2
$a oxaláty $x moč $7 D010070
650    _2
$a kyseliny $x moč $7 D000143
650    _2
$a kyselina močová $x moč $7 D014527
650    _2
$a pití $7 D004326
650    _2
$a nutriční terapie $7 D044623
773    0_
$w MED00013312 $t Urologické listy $x 1214-2085 $g Roč. 13, č. 2 (2015), s. 5-10
856    41
$u https://www.prolekare.cz/casopisy/urologicke-listy/2015-2/dietologicke-vysetreni-pacientu-s-ledvinnymi-kameny-52993 $y plný text volně dostupný
910    __
$a ABA008 $b B 2326 $c 917 $y 4 $z 0
990    __
$a 20150903 $b ABA008
991    __
$a 20150930095028 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1089309 $s 911509
BAS    __
$a 3
BAS    __
$a PreBMC
BMC    __
$a 2015 $b 13 $c 2 $d 5-10 $i 1214-2085 $m Urologické listy $x MED00013312 $y 76759
LZP    __
$c NLK183 $d 20150905 $b NLK118 $a Meditorial-20150903

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...