-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Dietologické vyšetření pacientů s ledvinnými kameny
[Dietary assessment of patients who form kidney stones]
Penniston K. L.
Jazyk čeština Země Česko
- MeSH
- dietoterapie metody využití MeSH
- kyselina močová moč MeSH
- kyseliny moč MeSH
- nefrolitiáza * dietoterapie prevence a kontrola MeSH
- nutriční terapie MeSH
- oxaláty moč MeSH
- pití MeSH
- stravovací zvyklosti MeSH
- vápník moč MeSH
Hlavní body: 1. Hodnocení obvyklých stravovacích návyků pacienta nebo hodnocení příjmu konkrétních potravin a nápojů pomůže objasnit, zda strava přispívá k riziku vzniku litiázy, nebo nikoli. 2. Dietologické vyšetření by měl provádět zkušený dietolog; lékaři, kteří se nespecializují na tuto problematiku, by se měli vyvarovat častých chyb, kterých se obvykle dopouští lékaři bez kvalifikace v dietologii. 3. 24hod sběr moči a rozbor složení litiázy nejsou ekvivalentní alternativou dietologickému hodnocení, neboť látky (ze stravy) obsažené v moči nebo ledvinných kamenech podléhají po konzumaci mnohačetným metabolickým procesům. 4. Dietetická doporučení by měla být stanovena konkrétně pro předpokládaný dietetický rizikový faktor. 5. V případě, že se strava nepodílí na vzniku litiázy nebo pacient již dodržuje dietetická doporučení zaměřená na kontrolu konkrétních rizikových faktorů, pravděpodobně pak jakákoli další změna stravovacích návyků nepovede ke snížení rizika vzniku litiázy. 6. Poskytnutí dietetických doporučení, která nesouvisejí s rizikem vzniku litiázy, může (a.) pacienta zahltit zbytečnými informacemi, (b.) zmást priority jednotlivých doporučení a/nebo (c.) poskytnout pacientovi plané naděje s ohledem na úspěch nutriční terapie.
Highlights: 1. Assessment of a patient's habitual dietary pattern or intake of specific foods and beverages is important in identifying whether diet is contributory to his/her stone formation risk. 2. Dietary assessment is a skill practiced by dietitians; non-dietitians who assess their patients' diets should be aware of and avoid common pitfalls to obtaining accurate information. 3. The 24-hour urine analysis and the stone composition report are not surrogates for dietary assessment as food-derived compounds that may appear in urine or renal calculi are subject to multiple metabolic processes after ingestion and during circulation. 4. A dietary recommendation should be applied directly to the alleged dietary contributor to stone risk. 5. If diet is not contributing stone formation, or if a patient is already eating according to a dietary recommendation aimed at controlling a specific stone risk factor, then no amount of recommending dietary change will elicit improvement in his/her stone risk. 6. Providing dietary recommendations that are not linked to stone risk factors may (a.) overwhelm the patient with multiple, unnecessary recommendations, (b.) mislead him/her about which recommendation(s) have priority, and/or (c.) provide false hope about the potential for success of nutrition therapy.
Dietary assessment of patients who form kidney stones
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc15028443
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20150930094848.0
- 007
- ta
- 008
- 150903s2015 xr f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Penniston, K. L. $u Department of Urology University of Wisconsin
- 245 10
- $a Dietologické vyšetření pacientů s ledvinnými kameny / $c Penniston K. L.
- 246 31
- $a Dietary assessment of patients who form kidney stones
- 520 3_
- $a Hlavní body: 1. Hodnocení obvyklých stravovacích návyků pacienta nebo hodnocení příjmu konkrétních potravin a nápojů pomůže objasnit, zda strava přispívá k riziku vzniku litiázy, nebo nikoli. 2. Dietologické vyšetření by měl provádět zkušený dietolog; lékaři, kteří se nespecializují na tuto problematiku, by se měli vyvarovat častých chyb, kterých se obvykle dopouští lékaři bez kvalifikace v dietologii. 3. 24hod sběr moči a rozbor složení litiázy nejsou ekvivalentní alternativou dietologickému hodnocení, neboť látky (ze stravy) obsažené v moči nebo ledvinných kamenech podléhají po konzumaci mnohačetným metabolickým procesům. 4. Dietetická doporučení by měla být stanovena konkrétně pro předpokládaný dietetický rizikový faktor. 5. V případě, že se strava nepodílí na vzniku litiázy nebo pacient již dodržuje dietetická doporučení zaměřená na kontrolu konkrétních rizikových faktorů, pravděpodobně pak jakákoli další změna stravovacích návyků nepovede ke snížení rizika vzniku litiázy. 6. Poskytnutí dietetických doporučení, která nesouvisejí s rizikem vzniku litiázy, může (a.) pacienta zahltit zbytečnými informacemi, (b.) zmást priority jednotlivých doporučení a/nebo (c.) poskytnout pacientovi plané naděje s ohledem na úspěch nutriční terapie.
- 520 9_
- $a Highlights: 1. Assessment of a patient's habitual dietary pattern or intake of specific foods and beverages is important in identifying whether diet is contributory to his/her stone formation risk. 2. Dietary assessment is a skill practiced by dietitians; non-dietitians who assess their patients' diets should be aware of and avoid common pitfalls to obtaining accurate information. 3. The 24-hour urine analysis and the stone composition report are not surrogates for dietary assessment as food-derived compounds that may appear in urine or renal calculi are subject to multiple metabolic processes after ingestion and during circulation. 4. A dietary recommendation should be applied directly to the alleged dietary contributor to stone risk. 5. If diet is not contributing stone formation, or if a patient is already eating according to a dietary recommendation aimed at controlling a specific stone risk factor, then no amount of recommending dietary change will elicit improvement in his/her stone risk. 6. Providing dietary recommendations that are not linked to stone risk factors may (a.) overwhelm the patient with multiple, unnecessary recommendations, (b.) mislead him/her about which recommendation(s) have priority, and/or (c.) provide false hope about the potential for success of nutrition therapy.
- 650 _2
- $a stravovací zvyklosti $7 D005247
- 650 12
- $a nefrolitiáza $x dietoterapie $x prevence a kontrola $7 D053040
- 650 _2
- $a dietoterapie $x metody $x využití $7 D004035
- 650 _2
- $a vápník $x moč $7 D002118
- 650 _2
- $a oxaláty $x moč $7 D010070
- 650 _2
- $a kyseliny $x moč $7 D000143
- 650 _2
- $a kyselina močová $x moč $7 D014527
- 650 _2
- $a pití $7 D004326
- 650 _2
- $a nutriční terapie $7 D044623
- 773 0_
- $w MED00013312 $t Urologické listy $x 1214-2085 $g Roč. 13, č. 2 (2015), s. 5-10
- 856 41
- $u https://www.prolekare.cz/casopisy/urologicke-listy/2015-2/dietologicke-vysetreni-pacientu-s-ledvinnymi-kameny-52993 $y plný text volně dostupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2326 $c 917 $y 4 $z 0
- 990 __
- $a 20150903 $b ABA008
- 991 __
- $a 20150930095028 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1089309 $s 911509
- BAS __
- $a 3
- BAS __
- $a PreBMC
- BMC __
- $a 2015 $b 13 $c 2 $d 5-10 $i 1214-2085 $m Urologické listy $x MED00013312 $y 76759
- LZP __
- $c NLK183 $d 20150905 $b NLK118 $a Meditorial-20150903