-
Something wrong with this record ?
Imaginace jídla a jeho konzumace: čím více na to myslíme, tím méně toho sníme
[How imagination influences consummation: the more you think about it, the less you eat]
Lukáš Michele, Simona Liptáková, Alexandra Ocásková, Hana Hlobilová, Tereza Kašková, Agáta Přikrylová, Martin Vaculík, Jakub Procházka
Language Czech Country Czech Republic
Digital library NLK
Source
NLK
Directory of Open Access Journals
from 2007
Open Access Digital Library
from 2007-01-01
ROAD: Directory of Open Access Scholarly Resources
from 2007
- MeSH
- Imagination MeSH
- Humans MeSH
- Feeding Behavior * psychology MeSH
- Research MeSH
- Check Tag
- Humans MeSH
Studie je replikací experimentu, který přinesl podporu pro hypotézu, že lidé představující si konzumaci jídla sní následně méně jídla než lidé, kteří si konzumaci jídla nepředstavovali. Replikace byla provedena na vzorku 77 vysokoškolských studentů, kteří byli náhodně rozděleni do tří skupin podle různých druhů imaginace. V porovnání s replikovanou studií byl pro analýzy použit větší zkoumaný soubor, byla ověřována úspěšnost manipulace s nezávislou proměnnou a zkoumaným osobám za účast ve výzkumu nebyla nabízena žádná odměna. Na rozdíl od replikované studie nebyl zaznamenán statisticky významný vliv druhu imaginace konzumace jídla na jeho pozdější skutečnou konzumaci. Výsledky nepodporují výsledky původního experimentu a ukazují, že původní výsledky mohly být jen důsledkem náhody. Jsou potřeba další replikace, aby bylo zřejmé, zda je efekt imaginace konzumace na zkonzumované množství jídla skutečný.
This study is a replication of an experiment that has supported a hypothesis that people imagining a consumption of food before its real consumption eat less food than without the prior imagination. The sample consisted of 77 university students who were randomly assigned into three groups varying by amount of imagined objects being consumed. A larger sample has been collected, the level of predictor variable manipulation has been controlled and a no compensation has been offered to the participants in comparison to the replicated study. On the contrary to the primary study, no significant effect of the type of imagined consumption on the consecutive consumption has been found. Results do not support results of the original study and suggest the original study’s outcome might have been achieved at random. More replication is necessary to be able to assess whether the effect of imagination on food consumption is real.
How imagination influences consummation: the more you think about it, the less you eat
References provided by Crossref.org
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc19032807
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20200422151044.0
- 007
- cr|cn|
- 008
- 190925s2019 xr d fs 000 0|cze||
- 009
- eAR
- 024 7_
- $a 10.29364/epsy.340 $2 doi
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Michele, Lukáš $7 xx0240398 $u Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity, Brno
- 245 10
- $a Imaginace jídla a jeho konzumace: čím více na to myslíme, tím méně toho sníme / $c Lukáš Michele, Simona Liptáková, Alexandra Ocásková, Hana Hlobilová, Tereza Kašková, Agáta Přikrylová, Martin Vaculík, Jakub Procházka
- 246 31
- $a How imagination influences consummation: the more you think about it, the less you eat
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Studie je replikací experimentu, který přinesl podporu pro hypotézu, že lidé představující si konzumaci jídla sní následně méně jídla než lidé, kteří si konzumaci jídla nepředstavovali. Replikace byla provedena na vzorku 77 vysokoškolských studentů, kteří byli náhodně rozděleni do tří skupin podle různých druhů imaginace. V porovnání s replikovanou studií byl pro analýzy použit větší zkoumaný soubor, byla ověřována úspěšnost manipulace s nezávislou proměnnou a zkoumaným osobám za účast ve výzkumu nebyla nabízena žádná odměna. Na rozdíl od replikované studie nebyl zaznamenán statisticky významný vliv druhu imaginace konzumace jídla na jeho pozdější skutečnou konzumaci. Výsledky nepodporují výsledky původního experimentu a ukazují, že původní výsledky mohly být jen důsledkem náhody. Jsou potřeba další replikace, aby bylo zřejmé, zda je efekt imaginace konzumace na zkonzumované množství jídla skutečný.
- 520 9_
- $a This study is a replication of an experiment that has supported a hypothesis that people imagining a consumption of food before its real consumption eat less food than without the prior imagination. The sample consisted of 77 university students who were randomly assigned into three groups varying by amount of imagined objects being consumed. A larger sample has been collected, the level of predictor variable manipulation has been controlled and a no compensation has been offered to the participants in comparison to the replicated study. On the contrary to the primary study, no significant effect of the type of imagined consumption on the consecutive consumption has been found. Results do not support results of the original study and suggest the original study’s outcome might have been achieved at random. More replication is necessary to be able to assess whether the effect of imagination on food consumption is real.
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 12
- $a stravovací zvyklosti $x psychologie $7 D005247
- 650 _2
- $a imaginace $7 D007092
- 650 _2
- $a výzkum $7 D012106
- 700 1_
- $a Liptáková, Simona $7 xx0240400 $u Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity, Brno
- 700 1_
- $a Ocásková, Alexandra $7 xx0240406 $u Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity, Brno
- 700 1_
- $a Hlobilová, Hana $7 xx0240404 $u Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity, Brno
- 700 1_
- $a Kašková, Tereza $7 xx0240405 $u Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity, Brno
- 700 1_
- $a Přikrylová, Agáta $7 xx0240395 $u Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity, Brno
- 700 1_
- $a Procházka, Jakub, $d 1983- $7 mub2010600124 $u Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity, Brno
- 700 1_
- $a Vaculík, Martin, $d 1973- $7 jo2002159915 $u Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity, Brno
- 773 0_
- $t E-psychologie $x 1802-8853 $g Roč. 13, č. 2 (2019), s. 1-13 $w MED00174310
- 856 41
- $u https://e-psycholog.eu/pdf/Michele_etal.pdf $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b online $y p $z 0
- 990 __
- $a 20190925100333 $b ABA008
- 991 __
- $a 20200422151044 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1446702 $s 1071314
- BAS __
- $a 3 $a 4
- BMC __
- $a 2019 $b 13 $c 2 $d 1-13 $i 1802-8853 $m E-psychologie $x MED00174310
- LZP __
- $c NLK109 $d 20200422 $a NLK 2019-37/dk