• Je něco špatně v tomto záznamu ?

LC omega-3 mastné kyseliny a možnosti zvýšení jejich spotřeby ve školním stravování
[LC omega-3 fatty acids and possibilities of their increasein school catering]

M. Pešek, J. Schuster, Z. Jedlinski J. Svobodová

. 2020 ; 21 (3) : 253-259.

Status minimální Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc21007460

LC omega-3 mastné kyseliny jsou ve stravě populace České republiky dlouhodobě deficitní složkou. Protože mohou významně zlepšit zdravotní stav, je třeba hledat způsoby, jak jejich příjem zvýšit. Příležitostí je školní stravování. Kde určená norma spotřeby ryb jako zdroje těchto kyselin již neodpovídá současným požadavkům na výživu. Cílem práce je zpracování návrhu na její změnu. Potřebná analytická data o složení ryb a rybích produktů byla čerpána z domácích a zahraničních potravinářských databází. Vypočtené a tabelované součty obsahů omega-3 mastných kyselin EPA a DHA v 100 gramech jednotlivých druhů ryb a jejich hmotnost odpovídající doporučené denní spotřebě EPA a DHA omega-3 mastných kyselin může sloužit jako dosud chybějící pomůcka při sestavování a kontrole jídelníčků z hlediska zastoupení omega-3 mastných kyselin.

LC omega-3 fatty acids are a long term deficit component in the diet of the population of theCzech republic. They can significantly improve health and it is necessary to look for ways to increasetheir income.The opportunity is school meals, where the specified standard of consumption of fishas source of these acids no longer meet current nutritional requirements.The aim of the work is todevelop a proposal for its change.The necessary data on the composition of fish and fish products weredrawn from domestic and foreign food databases.Calculated and tabulated sums of EPA and DHAfatty acids in 100 grams of individual fish species and products and their weight corresponding tothe recommended daily intake of EPA and DHA fatty acids still be a missing aid in compiling andcontrolling the diet in terms of omega-3fatty acids.

LC omega-3 fatty acids and possibilities of their increasein school catering

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc21007460
003      
CZ-PrNML
005      
20210316142007.0
007      
ta
008      
210315s2020 xr d f 000 0|cze||
009      
AR
024    7_
$2 doi $a 10.32725/sk.2020.058
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Pešek, Milan $7 _AN091381 $u Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta, Katedra výchovy ke zdraví
245    10
$a LC omega-3 mastné kyseliny a možnosti zvýšení jejich spotřeby ve školním stravování / $c M. Pešek, J. Schuster, Z. Jedlinski J. Svobodová
246    31
$a LC omega-3 fatty acids and possibilities of their increasein school catering
504    __
$a Literatura
520    3_
$a LC omega-3 mastné kyseliny jsou ve stravě populace České republiky dlouhodobě deficitní složkou. Protože mohou významně zlepšit zdravotní stav, je třeba hledat způsoby, jak jejich příjem zvýšit. Příležitostí je školní stravování. Kde určená norma spotřeby ryb jako zdroje těchto kyselin již neodpovídá současným požadavkům na výživu. Cílem práce je zpracování návrhu na její změnu. Potřebná analytická data o složení ryb a rybích produktů byla čerpána z domácích a zahraničních potravinářských databází. Vypočtené a tabelované součty obsahů omega-3 mastných kyselin EPA a DHA v 100 gramech jednotlivých druhů ryb a jejich hmotnost odpovídající doporučené denní spotřebě EPA a DHA omega-3 mastných kyselin může sloužit jako dosud chybějící pomůcka při sestavování a kontrole jídelníčků z hlediska zastoupení omega-3 mastných kyselin.
520    9_
$a LC omega-3 fatty acids are a long term deficit component in the diet of the population of theCzech republic. They can significantly improve health and it is necessary to look for ways to increasetheir income.The opportunity is school meals, where the specified standard of consumption of fishas source of these acids no longer meet current nutritional requirements.The aim of the work is todevelop a proposal for its change.The necessary data on the composition of fish and fish products weredrawn from domestic and foreign food databases.Calculated and tabulated sums of EPA and DHAfatty acids in 100 grams of individual fish species and products and their weight corresponding tothe recommended daily intake of EPA and DHA fatty acids still be a missing aid in compiling andcontrolling the diet in terms of omega-3fatty acids.
700    1_
$a Schuster, Jan $7 mzk2008463910 $u Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta, Katedra výchovy ke zdrav.
700    1_
$a Jedlinski, Zdeněk $7 xx0258346 $u Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta, Katedra tělesné výchovy a sportu
700    1_
$a Svobodová, Jana $7 xx0258353 $u Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta, Katedra výchovy ke zdraví
773    0_
$t Studia Kinantropologia $x 1213-2101 $g Roč. 21, č. 3 (2020), s. 253-259 $w MED00177467
856    41
$u https://sk.pf.jcu.cz/archive.php $y stránka časopisu
910    __
$a ABA008 $b B 2658 $c 868 $y 0 $z 0
990    __
$a 20201120123714 $b ABA008
991    __
$a 20210316141917 $b ABA008
999    __
$a min $b bmc $g 1631445 $s 1127806
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2020 $b 21 $c 3 $d 253-259 $i 1213-2101 $m Studia Kinantropologia $x MED00177467
LZP    __
$a NLK 2021-12/dk

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...