-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
LC omega-3 mastné kyseliny a možnosti zvýšení jejich spotřeby ve školním stravování
[LC omega-3 fatty acids and possibilities of their increasein school catering]
M. Pešek, J. Schuster, Z. Jedlinski J. Svobodová
Status minimální Jazyk čeština Země Česko
LC omega-3 mastné kyseliny jsou ve stravě populace České republiky dlouhodobě deficitní složkou. Protože mohou významně zlepšit zdravotní stav, je třeba hledat způsoby, jak jejich příjem zvýšit. Příležitostí je školní stravování. Kde určená norma spotřeby ryb jako zdroje těchto kyselin již neodpovídá současným požadavkům na výživu. Cílem práce je zpracování návrhu na její změnu. Potřebná analytická data o složení ryb a rybích produktů byla čerpána z domácích a zahraničních potravinářských databází. Vypočtené a tabelované součty obsahů omega-3 mastných kyselin EPA a DHA v 100 gramech jednotlivých druhů ryb a jejich hmotnost odpovídající doporučené denní spotřebě EPA a DHA omega-3 mastných kyselin může sloužit jako dosud chybějící pomůcka při sestavování a kontrole jídelníčků z hlediska zastoupení omega-3 mastných kyselin.
LC omega-3 fatty acids are a long term deficit component in the diet of the population of theCzech republic. They can significantly improve health and it is necessary to look for ways to increasetheir income.The opportunity is school meals, where the specified standard of consumption of fishas source of these acids no longer meet current nutritional requirements.The aim of the work is todevelop a proposal for its change.The necessary data on the composition of fish and fish products weredrawn from domestic and foreign food databases.Calculated and tabulated sums of EPA and DHAfatty acids in 100 grams of individual fish species and products and their weight corresponding tothe recommended daily intake of EPA and DHA fatty acids still be a missing aid in compiling andcontrolling the diet in terms of omega-3fatty acids.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta Katedra tělesné výchovy a sportu
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta Katedra výchovy ke zdrav
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Pedagogická fakulta Katedra výchovy ke zdraví
LC omega-3 fatty acids and possibilities of their increasein school catering
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc21007460
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20210316142007.0
- 007
- ta
- 008
- 210315s2020 xr d f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 024 7_
- $2 doi $a 10.32725/sk.2020.058
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Pešek, Milan $7 _AN091381 $u Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta, Katedra výchovy ke zdraví
- 245 10
- $a LC omega-3 mastné kyseliny a možnosti zvýšení jejich spotřeby ve školním stravování / $c M. Pešek, J. Schuster, Z. Jedlinski J. Svobodová
- 246 31
- $a LC omega-3 fatty acids and possibilities of their increasein school catering
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a LC omega-3 mastné kyseliny jsou ve stravě populace České republiky dlouhodobě deficitní složkou. Protože mohou významně zlepšit zdravotní stav, je třeba hledat způsoby, jak jejich příjem zvýšit. Příležitostí je školní stravování. Kde určená norma spotřeby ryb jako zdroje těchto kyselin již neodpovídá současným požadavkům na výživu. Cílem práce je zpracování návrhu na její změnu. Potřebná analytická data o složení ryb a rybích produktů byla čerpána z domácích a zahraničních potravinářských databází. Vypočtené a tabelované součty obsahů omega-3 mastných kyselin EPA a DHA v 100 gramech jednotlivých druhů ryb a jejich hmotnost odpovídající doporučené denní spotřebě EPA a DHA omega-3 mastných kyselin může sloužit jako dosud chybějící pomůcka při sestavování a kontrole jídelníčků z hlediska zastoupení omega-3 mastných kyselin.
- 520 9_
- $a LC omega-3 fatty acids are a long term deficit component in the diet of the population of theCzech republic. They can significantly improve health and it is necessary to look for ways to increasetheir income.The opportunity is school meals, where the specified standard of consumption of fishas source of these acids no longer meet current nutritional requirements.The aim of the work is todevelop a proposal for its change.The necessary data on the composition of fish and fish products weredrawn from domestic and foreign food databases.Calculated and tabulated sums of EPA and DHAfatty acids in 100 grams of individual fish species and products and their weight corresponding tothe recommended daily intake of EPA and DHA fatty acids still be a missing aid in compiling andcontrolling the diet in terms of omega-3fatty acids.
- 700 1_
- $a Schuster, Jan $7 mzk2008463910 $u Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta, Katedra výchovy ke zdrav.
- 700 1_
- $a Jedlinski, Zdeněk $7 xx0258346 $u Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta, Katedra tělesné výchovy a sportu
- 700 1_
- $a Svobodová, Jana $7 xx0258353 $u Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Pedagogická fakulta, Katedra výchovy ke zdraví
- 773 0_
- $t Studia Kinantropologia $x 1213-2101 $g Roč. 21, č. 3 (2020), s. 253-259 $w MED00177467
- 856 41
- $u https://sk.pf.jcu.cz/archive.php $y stránka časopisu
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2658 $c 868 $y 0 $z 0
- 990 __
- $a 20201120123714 $b ABA008
- 991 __
- $a 20210316141917 $b ABA008
- 999 __
- $a min $b bmc $g 1631445 $s 1127806
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2020 $b 21 $c 3 $d 253-259 $i 1213-2101 $m Studia Kinantropologia $x MED00177467
- LZP __
- $a NLK 2021-12/dk