• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Vliv užívání doplňku stravy s rybím tukem na omega3 index a vybrané kognitivní funkce u aktivně sportujících žáků druhého stupně základních škol
[Effect of fish oil food supplement consumption on omega 3 index and selected cognitive functions in actively sport pupils in the second stage of primary schools]

Pavel Suchánek, Hana Střítecká, Jitka Tomešová, Veronika Kuncířová, Lenka Šaurová, Klára Duškova, Nikola Wolfová, Margarita Iliopulu, Jaroslav A. Hubáček, Věra Lánská

. 2021 ; 22 (2) : 110-115. [pub] 20210709

Jazyk čeština Země Česko

Typ dokumentu práce podpořená grantem

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc21022935

Tuky z mořských ryb a v nich obsažené omega3 polynenasycené dlouhořetězcové mastné kyseliny (EPA a DHA) mají zásadní vliv nejen na riziko srdečně cévních onemocnění, ale také na kognitivní funkce. Testovali jsme účinek do stravy přidaných 800 mg EPA a 1 200 mg DHA na den, obsažených v rybím oleji, na kognitivní funkce (memorování, koordinace a soustředění) intenzivně sportujících chlapců (N = 169, věk 10-15 let). Intervenovaná skupina konzumovala po dobu 6 měsíců 2 čajové lžičky oleje denně. Všichni chlapci denně zapisovali jídelníček a pravidelně podstupovali antropometrické analýzy pro vyloučení zásadních změn ve stravovacích a pohybových zvyklostech. Studii dokončilo celkem 121 chlapců (82 v intervenované a 39 v kontrolní skupině). Přidání definovaného množství EPA a DHA do stravy bylo verifikováno stanovením omega3 indexu z kapilární krve. Změny v omega3 indexu korelovaly s výsledky psychologického Bourdonova testu. Výsledky testu potvrdily statisticky významnou souvislost mezi hodnotou omega3 indexu s úrovní kognitivních funkcí mladých sportovců (zlepšení o 63 % v intervenované vs. o 43 % u kontrolní skupiny P = 0,0001; P = 0,007 po adjustaci na věk).

Omega3 long-chain fatty acids (EPA and DHA) from fish oil have a major impact not only on the risk of cardiovascular diseases but also on cognitive functions. We tested the effect of EPA and DHA contained in fish oil on cognitive functions (memorization, coordination, and concentration) in intensely sporting boys (N = 169, age 10-15 years). The group under intervention consumed 2 teaspoons of oil daily for 6 months. All boys regularly summarize the dietary intake questionnaire and underwent anthropometric analyzes to rule out major changes in eating and exercise habits. A total of 121 boys completed the study (82 in the intervention group and 39 in the control group). The change in the EPA and DHA in the diet was measured by determining the omega3 index from capillary blood. Changes in the omega3 index statistically significant relationship with the results of the psychological Bourdon test. The test results confirmed the correlation between the value of the omega3 index and the level of cognitive functions of soccer players (improvement by 63% in the intervention vs. by 43% in the control group P = 0.0001; P = 0.007 after age adjustment).

Effect of fish oil food supplement consumption on omega 3 index and selected cognitive functions in actively sport pupils in the second stage of primary schools

Citace poskytuje Crossref.org

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc21022935
003      
CZ-PrNML
005      
20211101150536.0
007      
ta
008      
210913s2021 xr d f 000 0|cze||
009      
AR
024    7_
$a 10.36290/psy.2021.022 $2 doi
040    __
$a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Suchánek, Pavel, $u Institut klinické a experimentální medicíny, Praha $u Institut dietologie a výživy, Praha $d 1972- $7 xx0016857
245    10
$a Vliv užívání doplňku stravy s rybím tukem na omega3 index a vybrané kognitivní funkce u aktivně sportujících žáků druhého stupně základních škol / $c Pavel Suchánek, Hana Střítecká, Jitka Tomešová, Veronika Kuncířová, Lenka Šaurová, Klára Duškova, Nikola Wolfová, Margarita Iliopulu, Jaroslav A. Hubáček, Věra Lánská
246    31
$a Effect of fish oil food supplement consumption on omega 3 index and selected cognitive functions in actively sport pupils in the second stage of primary schools
520    3_
$a Tuky z mořských ryb a v nich obsažené omega3 polynenasycené dlouhořetězcové mastné kyseliny (EPA a DHA) mají zásadní vliv nejen na riziko srdečně cévních onemocnění, ale také na kognitivní funkce. Testovali jsme účinek do stravy přidaných 800 mg EPA a 1 200 mg DHA na den, obsažených v rybím oleji, na kognitivní funkce (memorování, koordinace a soustředění) intenzivně sportujících chlapců (N = 169, věk 10-15 let). Intervenovaná skupina konzumovala po dobu 6 měsíců 2 čajové lžičky oleje denně. Všichni chlapci denně zapisovali jídelníček a pravidelně podstupovali antropometrické analýzy pro vyloučení zásadních změn ve stravovacích a pohybových zvyklostech. Studii dokončilo celkem 121 chlapců (82 v intervenované a 39 v kontrolní skupině). Přidání definovaného množství EPA a DHA do stravy bylo verifikováno stanovením omega3 indexu z kapilární krve. Změny v omega3 indexu korelovaly s výsledky psychologického Bourdonova testu. Výsledky testu potvrdily statisticky významnou souvislost mezi hodnotou omega3 indexu s úrovní kognitivních funkcí mladých sportovců (zlepšení o 63 % v intervenované vs. o 43 % u kontrolní skupiny P = 0,0001; P = 0,007 po adjustaci na věk).
520    9_
$a Omega3 long-chain fatty acids (EPA and DHA) from fish oil have a major impact not only on the risk of cardiovascular diseases but also on cognitive functions. We tested the effect of EPA and DHA contained in fish oil on cognitive functions (memorization, coordination, and concentration) in intensely sporting boys (N = 169, age 10-15 years). The group under intervention consumed 2 teaspoons of oil daily for 6 months. All boys regularly summarize the dietary intake questionnaire and underwent anthropometric analyzes to rule out major changes in eating and exercise habits. A total of 121 boys completed the study (82 in the intervention group and 39 in the control group). The change in the EPA and DHA in the diet was measured by determining the omega3 index from capillary blood. Changes in the omega3 index statistically significant relationship with the results of the psychological Bourdon test. The test results confirmed the correlation between the value of the omega3 index and the level of cognitive functions of soccer players (improvement by 63% in the intervention vs. by 43% in the control group P = 0.0001; P = 0.007 after age adjustment).
650    _2
$a dítě $7 D002648
650    _2
$a lidé $7 D006801
650    _2
$a mladiství $7 D000293
650    _2
$a mužské pohlaví $7 D008297
650    _2
$a kyselina eikosapentaenová $x terapeutické užití $7 D015118
650    _2
$a kyseliny dokosahexaenové $x terapeutické užití $7 D004281
650    12
$a omega-3 mastné kyseliny $x terapeutické užití $7 D015525
650    12
$a kognice $7 D003071
650    _2
$a klinická studie jako téma $7 D000068456
653    00
$a Bourdonův test
655    _2
$a práce podpořená grantem $7 D013485
700    1_
$a Střítecká, Hana, $u Katedra vojenského vnitřního lékařství a vojenské hygieny, Fakulta vojenského zdravotnictví, Univerzita Obrany, Hradec Králové $u Institut dietologie a výživy, Praha $d 1975- $7 pna2010563402
700    1_
$a Tomešová, Jitka $u Katedra antropologie a genetiky člověka, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova, Praha $u Institut dietologie a výživy, Praha $7 xx0071680
700    1_
$a Kuncířová, Veronika $u Institut dietologie a výživy, Praha $7 xx0265632
700    1_
$a Šaurová, Lenka $u PROINTEPO - SŠ, ZŠ a MŠ s. r. o., Hradec Králové $7 xx0265747
700    1_
$a Dušková, Klára $u Katedra vojenského vnitřního lékařství a vojenské hygieny, Fakulta vojenského zdravotnictví, Univerzita Obrany, Hradec Králové $7 _AN111818
700    1_
$a Wolfová, Nikola $u Institut dietologie a výživy, Praha $7 xx0265063
700    1_
$a Iliopulu, Margarita $u Institut dietologie a výživy, Praha $7 xx0264983
700    1_
$a Hubáček, Jaroslav, $u Institut klinické a experimentální medicíny, Praha $u Třetí interní klinika, I. lékařská fakulta, Univerzita Karlova, Praha $d 1966- $7 nlk20050169367
700    1_
$a Lánská, Věra $u Institut klinické a experimentální medicíny, Praha $7 xx0062305
773    0_
$t Psychiatrie pro praxi $x 1213-0508 $g Roč. 22, č. 2 (2021), s. 110-115 $w MED00011609
856    41
$u https://www.psychiatriepropraxi.cz/artkey/psy-202102-0009_vliv_uzivani_doplnku_stravy_s_rybim_tukem_na_omega3_index_a_vybrane_kognitivni_funkce_u_aktivne_sportujicich_za.php $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 2221 $c 599 $y p $z 0
990    __
$a 20210913 $b ABA008
991    __
$a 20211101150547 $b ABA008
999    __
$a ok $b bmc $g 1710770 $s 1143419
BAS    __
$a 3
BAS    __
$a PreBMC
BMC    __
$a 2021 $b 22 $c 2 $d 110-115 $e 20210709 $i 1213-0508 $m Psychiatrie pro praxi $x MED00011609
LZP    __
$c NLK109 $d 20211101 $b NLK111 $a Actavia-MED00011609-20210913

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...