-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Vliv užívání doplňku stravy s rybím tukem na omega3 index a vybrané kognitivní funkce u aktivně sportujících žáků druhého stupně základních škol
[Effect of fish oil food supplement consumption on omega 3 index and selected cognitive functions in actively sport pupils in the second stage of primary schools]
Pavel Suchánek, Hana Střítecká, Jitka Tomešová, Veronika Kuncířová, Lenka Šaurová, Klára Duškova, Nikola Wolfová, Margarita Iliopulu, Jaroslav A. Hubáček, Věra Lánská
Jazyk čeština Země Česko
Typ dokumentu práce podpořená grantem
- Klíčová slova
- Bourdonův test,
- MeSH
- dítě MeSH
- klinická studie jako téma MeSH
- kognice * MeSH
- kyselina eikosapentaenová terapeutické užití MeSH
- kyseliny dokosahexaenové terapeutické užití MeSH
- lidé MeSH
- mladiství MeSH
- omega-3 mastné kyseliny * terapeutické užití MeSH
- Check Tag
- dítě MeSH
- lidé MeSH
- mladiství MeSH
- mužské pohlaví MeSH
- Publikační typ
- práce podpořená grantem MeSH
Tuky z mořských ryb a v nich obsažené omega3 polynenasycené dlouhořetězcové mastné kyseliny (EPA a DHA) mají zásadní vliv nejen na riziko srdečně cévních onemocnění, ale také na kognitivní funkce. Testovali jsme účinek do stravy přidaných 800 mg EPA a 1 200 mg DHA na den, obsažených v rybím oleji, na kognitivní funkce (memorování, koordinace a soustředění) intenzivně sportujících chlapců (N = 169, věk 10-15 let). Intervenovaná skupina konzumovala po dobu 6 měsíců 2 čajové lžičky oleje denně. Všichni chlapci denně zapisovali jídelníček a pravidelně podstupovali antropometrické analýzy pro vyloučení zásadních změn ve stravovacích a pohybových zvyklostech. Studii dokončilo celkem 121 chlapců (82 v intervenované a 39 v kontrolní skupině). Přidání definovaného množství EPA a DHA do stravy bylo verifikováno stanovením omega3 indexu z kapilární krve. Změny v omega3 indexu korelovaly s výsledky psychologického Bourdonova testu. Výsledky testu potvrdily statisticky významnou souvislost mezi hodnotou omega3 indexu s úrovní kognitivních funkcí mladých sportovců (zlepšení o 63 % v intervenované vs. o 43 % u kontrolní skupiny P = 0,0001; P = 0,007 po adjustaci na věk).
Omega3 long-chain fatty acids (EPA and DHA) from fish oil have a major impact not only on the risk of cardiovascular diseases but also on cognitive functions. We tested the effect of EPA and DHA contained in fish oil on cognitive functions (memorization, coordination, and concentration) in intensely sporting boys (N = 169, age 10-15 years). The group under intervention consumed 2 teaspoons of oil daily for 6 months. All boys regularly summarize the dietary intake questionnaire and underwent anthropometric analyzes to rule out major changes in eating and exercise habits. A total of 121 boys completed the study (82 in the intervention group and 39 in the control group). The change in the EPA and DHA in the diet was measured by determining the omega3 index from capillary blood. Changes in the omega3 index statistically significant relationship with the results of the psychological Bourdon test. The test results confirmed the correlation between the value of the omega3 index and the level of cognitive functions of soccer players (improvement by 63% in the intervention vs. by 43% in the control group P = 0.0001; P = 0.007 after age adjustment).
Institut dietologie a výživy Praha
Institut klinické a experimentální medicíny Praha
Katedra antropologie a genetiky člověka Přírodovědecká fakulta Univerzita Karlova Praha
PROINTEPO SŠ ZŠ a MŠ s r o Hradec Králové
Třetí interní klinika 1 lékařská fakulta Univerzita Karlova Praha
Effect of fish oil food supplement consumption on omega 3 index and selected cognitive functions in actively sport pupils in the second stage of primary schools
Citace poskytuje Crossref.org
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc21022935
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20211101150536.0
- 007
- ta
- 008
- 210913s2021 xr d f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 024 7_
- $a 10.36290/psy.2021.022 $2 doi
- 040 __
- $a ABA008 $b cze $d ABA008 $e AACR2
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Suchánek, Pavel, $u Institut klinické a experimentální medicíny, Praha $u Institut dietologie a výživy, Praha $d 1972- $7 xx0016857
- 245 10
- $a Vliv užívání doplňku stravy s rybím tukem na omega3 index a vybrané kognitivní funkce u aktivně sportujících žáků druhého stupně základních škol / $c Pavel Suchánek, Hana Střítecká, Jitka Tomešová, Veronika Kuncířová, Lenka Šaurová, Klára Duškova, Nikola Wolfová, Margarita Iliopulu, Jaroslav A. Hubáček, Věra Lánská
- 246 31
- $a Effect of fish oil food supplement consumption on omega 3 index and selected cognitive functions in actively sport pupils in the second stage of primary schools
- 520 3_
- $a Tuky z mořských ryb a v nich obsažené omega3 polynenasycené dlouhořetězcové mastné kyseliny (EPA a DHA) mají zásadní vliv nejen na riziko srdečně cévních onemocnění, ale také na kognitivní funkce. Testovali jsme účinek do stravy přidaných 800 mg EPA a 1 200 mg DHA na den, obsažených v rybím oleji, na kognitivní funkce (memorování, koordinace a soustředění) intenzivně sportujících chlapců (N = 169, věk 10-15 let). Intervenovaná skupina konzumovala po dobu 6 měsíců 2 čajové lžičky oleje denně. Všichni chlapci denně zapisovali jídelníček a pravidelně podstupovali antropometrické analýzy pro vyloučení zásadních změn ve stravovacích a pohybových zvyklostech. Studii dokončilo celkem 121 chlapců (82 v intervenované a 39 v kontrolní skupině). Přidání definovaného množství EPA a DHA do stravy bylo verifikováno stanovením omega3 indexu z kapilární krve. Změny v omega3 indexu korelovaly s výsledky psychologického Bourdonova testu. Výsledky testu potvrdily statisticky významnou souvislost mezi hodnotou omega3 indexu s úrovní kognitivních funkcí mladých sportovců (zlepšení o 63 % v intervenované vs. o 43 % u kontrolní skupiny P = 0,0001; P = 0,007 po adjustaci na věk).
- 520 9_
- $a Omega3 long-chain fatty acids (EPA and DHA) from fish oil have a major impact not only on the risk of cardiovascular diseases but also on cognitive functions. We tested the effect of EPA and DHA contained in fish oil on cognitive functions (memorization, coordination, and concentration) in intensely sporting boys (N = 169, age 10-15 years). The group under intervention consumed 2 teaspoons of oil daily for 6 months. All boys regularly summarize the dietary intake questionnaire and underwent anthropometric analyzes to rule out major changes in eating and exercise habits. A total of 121 boys completed the study (82 in the intervention group and 39 in the control group). The change in the EPA and DHA in the diet was measured by determining the omega3 index from capillary blood. Changes in the omega3 index statistically significant relationship with the results of the psychological Bourdon test. The test results confirmed the correlation between the value of the omega3 index and the level of cognitive functions of soccer players (improvement by 63% in the intervention vs. by 43% in the control group P = 0.0001; P = 0.007 after age adjustment).
- 650 _2
- $a dítě $7 D002648
- 650 _2
- $a lidé $7 D006801
- 650 _2
- $a mladiství $7 D000293
- 650 _2
- $a mužské pohlaví $7 D008297
- 650 _2
- $a kyselina eikosapentaenová $x terapeutické užití $7 D015118
- 650 _2
- $a kyseliny dokosahexaenové $x terapeutické užití $7 D004281
- 650 12
- $a omega-3 mastné kyseliny $x terapeutické užití $7 D015525
- 650 12
- $a kognice $7 D003071
- 650 _2
- $a klinická studie jako téma $7 D000068456
- 653 00
- $a Bourdonův test
- 655 _2
- $a práce podpořená grantem $7 D013485
- 700 1_
- $a Střítecká, Hana, $u Katedra vojenského vnitřního lékařství a vojenské hygieny, Fakulta vojenského zdravotnictví, Univerzita Obrany, Hradec Králové $u Institut dietologie a výživy, Praha $d 1975- $7 pna2010563402
- 700 1_
- $a Tomešová, Jitka $u Katedra antropologie a genetiky člověka, Přírodovědecká fakulta, Univerzita Karlova, Praha $u Institut dietologie a výživy, Praha $7 xx0071680
- 700 1_
- $a Kuncířová, Veronika $u Institut dietologie a výživy, Praha $7 xx0265632
- 700 1_
- $a Šaurová, Lenka $u PROINTEPO - SŠ, ZŠ a MŠ s. r. o., Hradec Králové $7 xx0265747
- 700 1_
- $a Dušková, Klára $u Katedra vojenského vnitřního lékařství a vojenské hygieny, Fakulta vojenského zdravotnictví, Univerzita Obrany, Hradec Králové $7 _AN111818
- 700 1_
- $a Wolfová, Nikola $u Institut dietologie a výživy, Praha $7 xx0265063
- 700 1_
- $a Iliopulu, Margarita $u Institut dietologie a výživy, Praha $7 xx0264983
- 700 1_
- $a Hubáček, Jaroslav, $u Institut klinické a experimentální medicíny, Praha $u Třetí interní klinika, I. lékařská fakulta, Univerzita Karlova, Praha $d 1966- $7 nlk20050169367
- 700 1_
- $a Lánská, Věra $u Institut klinické a experimentální medicíny, Praha $7 xx0062305
- 773 0_
- $t Psychiatrie pro praxi $x 1213-0508 $g Roč. 22, č. 2 (2021), s. 110-115 $w MED00011609
- 856 41
- $u https://www.psychiatriepropraxi.cz/artkey/psy-202102-0009_vliv_uzivani_doplnku_stravy_s_rybim_tukem_na_omega3_index_a_vybrane_kognitivni_funkce_u_aktivne_sportujicich_za.php $y plný text volně přístupný
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2221 $c 599 $y p $z 0
- 990 __
- $a 20210913 $b ABA008
- 991 __
- $a 20211101150547 $b ABA008
- 999 __
- $a ok $b bmc $g 1710770 $s 1143419
- BAS __
- $a 3
- BAS __
- $a PreBMC
- BMC __
- $a 2021 $b 22 $c 2 $d 110-115 $e 20210709 $i 1213-0508 $m Psychiatrie pro praxi $x MED00011609
- LZP __
- $c NLK109 $d 20211101 $b NLK111 $a Actavia-MED00011609-20210913