Detail
Článek
Článek online
FT
Medvik - BMČ
  • Je něco špatně v tomto záznamu ?

Vliv zdanění a ceny na nezdravé potravinové a nápojové komodity
[Impact of taxation and price on unhealthy food and beverage commodities]

Jindřich Fiala

. 2025 ; 80 (1) : 4-8.

Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc25011918

Digitální knihovna NLK
Zdroj

E-zdroje Online

Článek se zabývá vlivem ceny na snížení spotřeby vybraných nezdravých komodit, jmenovitě cukrem slazených nápojů, potravin s nepříznivou nutriční hodnotou a alkoholu. Jako hlavní zdroj dat byl využit recentně zveřejněný zastřešující přehled. V něm bylo do konečného výběru a zpracování zahrnuto 7 systematických přehledů, které provedly metaanalýzu vztahu mezi cenou a poptávkou a dohromady zahrnují 235 studií. Z výsledků vyplývá, že zvýšení ceny u všech komodit je spojeno se snížením poptávky, a to bez ohledu na rozdíly ve velikosti účinku u jednotlivých komodit nebo populací. 10% zvýšení ceny výrobku bylo spojeno s mediánem snížení poptávky o 9,1 % u cukrem slazených nápojů, 6,0 % u potravin s nepříznivou nutriční hodnotou a 1,4 % u alkoholu. Důkazy tedy podporují zvýšení zdanění/ceny jako účinné politické opatření pro snižování spotřeby nezdravých komodit s přínosem pro veřejné zdraví.

The article deals with the effect of price on reducing consumption of selected unhealthy commodities, namely sugar-sweetened beverages, unhealthy foods and alcohol. A recently published umbrella review was used as the main source of evidence. In it, 7 systematic reviews were included in the final selection and treatment, which performed a meta-analysis of the relationship between price and demand and together include 235 studies. The results show that a price increase for all commodities is associated with a reduction in demand, regardless of differences in effect size for individual commodities or populations. A 10% increase in product price was associated with a median reduction in demand of 9.1% for sugar-sweetened beverages, 6.0% for junk food, and 1.4% for alcohol. Thus, the evidence supports tax/price increases as an effective policy measure for reducing consumption of unhealthy commodities with public health benefits.

Impact of taxation and price on unhealthy food and beverage commodities

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc25011918
003      
CZ-PrNML
005      
20250804161117.0
007      
ta
008      
250507s2025 xr ad f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Fiala, Jindřich, $d 1959- $7 nlk20010099061 $u Ústav veřejného zdraví, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita, Brno
245    10
$a Vliv zdanění a ceny na nezdravé potravinové a nápojové komodity / $c Jindřich Fiala
246    31
$a Impact of taxation and price on unhealthy food and beverage commodities
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Článek se zabývá vlivem ceny na snížení spotřeby vybraných nezdravých komodit, jmenovitě cukrem slazených nápojů, potravin s nepříznivou nutriční hodnotou a alkoholu. Jako hlavní zdroj dat byl využit recentně zveřejněný zastřešující přehled. V něm bylo do konečného výběru a zpracování zahrnuto 7 systematických přehledů, které provedly metaanalýzu vztahu mezi cenou a poptávkou a dohromady zahrnují 235 studií. Z výsledků vyplývá, že zvýšení ceny u všech komodit je spojeno se snížením poptávky, a to bez ohledu na rozdíly ve velikosti účinku u jednotlivých komodit nebo populací. 10% zvýšení ceny výrobku bylo spojeno s mediánem snížení poptávky o 9,1 % u cukrem slazených nápojů, 6,0 % u potravin s nepříznivou nutriční hodnotou a 1,4 % u alkoholu. Důkazy tedy podporují zvýšení zdanění/ceny jako účinné politické opatření pro snižování spotřeby nezdravých komodit s přínosem pro veřejné zdraví.
520    9_
$a The article deals with the effect of price on reducing consumption of selected unhealthy commodities, namely sugar-sweetened beverages, unhealthy foods and alcohol. A recently published umbrella review was used as the main source of evidence. In it, 7 systematic reviews were included in the final selection and treatment, which performed a meta-analysis of the relationship between price and demand and together include 235 studies. The results show that a price increase for all commodities is associated with a reduction in demand, regardless of differences in effect size for individual commodities or populations. A 10% increase in product price was associated with a median reduction in demand of 9.1% for sugar-sweetened beverages, 6.0% for junk food, and 1.4% for alcohol. Thus, the evidence supports tax/price increases as an effective policy measure for reducing consumption of unhealthy commodities with public health benefits.
650    07
$a lidé $7 D006801 $2 czmesh
650    07
$a obchod $7 D003132 $2 czmesh
650    17
$a daně $7 D013660 $2 czmesh
650    07
$a alkoholické nápoje $7 D000434 $2 czmesh
650    07
$a cukrovinky $7 D002182 $2 czmesh
653    10
$a nezdravé potraviny
653    00
$a spotřeba potravin
773    0_
$t Výživa a potraviny $x 1211-846X $g Roč. 80, č. 1 (2025), s. 4-8 $w MED00011119
856    41
$u https://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2025/04/zdaneni.pdf $y plný text volně přístupný
910    __
$a ABA008 $b B 187 $c 141 $y 0 $z 0
990    __
$a 20250502155631 $b ABA008
991    __
$a 20250804161808 $b ABA008
999    __
$a kom $b bmc $g 2316548 $s 1249008
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2025 $b 80 $c 1 $d 4-8 $i 1211-846X $m Výživa a potraviny $n Výživa potraviny $x MED00011119
LZP    __
$c NLK109 $d 20250804 $a NLK 2025-09/kv

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...