-
Je něco špatně v tomto záznamu ?
Prevence rozvoje potravinové alergie, role výživy a mikrobiomu
[Prevention of the development of food allergy, the role of nutrition and the microbiome]
Eliška Kopelentová, Andrea Poloučková, Zuzana Jirásková Zákostelská, Dagmar Šrůtková, Tomáš Thon, Anna Šedivá, Helena Tlaskalová-Hogenová
Status minimální Jazyk čeština Země Česko
Celosvětový nárůst alergických onemocnění podnítil hledání preventivních strategií, které by tento negativní trend zvrátily, přičemž zvláštní pozornost je věnována výživě těhotných a kojících žen a kojenců. Mateřská strava by měla být pestrá bez rutinního vylučování určitých potravin. Pro zdravé kojence se doporučuje výlučné kojení během prvních 4–6 měsíců života. Praxe podávání částečných nebo vysokých hydrolyzátů mléčné bílkoviny rizikovým kojencům, kteří nemohou být kojeni, se opouští. Pevná strava by měla být kojencům zaváděna mezi 4.–6. měsícem věku dítěte, nejlépe při pokračujícím kojení. Všechny potraviny včetně potravinových alergenů by měly být postupně zavedeny do jednoho roku věku dítěte, a to i u dětí s vysokým rizikem z hlediska rozvoje alergie. Zachování rozmanitosti kojenecké výživy je zásadní. Pestrá strava matky a kojence podporuje zrání střevního mikrobiomu a může mít ochranný účinek proti vzniku alergií.
The global increase in allergic diseases has prompted a search for preventive strategies to reverse this negative trend, with particular attention paid to the nutrition of pregnant and breastfeeding women, as well as infants. Maternal diets should be diverse, without routinely excluding certain foods. Exclusive breastfeeding during the first 4–6 months of life is recommended for healthy infants. The practice of administering partially or extensively hydrolyzed protein formulas to high-risk infants who cannot be breastfed has largely been discontinued. Solid foods should be introduced between the 4th and 6th months of an infant’s life, with all foods, including common allergens, introduced gradually up to the age of one year, even in children at high risk of allergy. Maintaining diversity in infant nutrition is essential. A varied maternal and infant diet supports the maturation of the gut microbiome and may have a protective effect against the development of allergies
Prevention of the development of food allergy, the role of nutrition and the microbiome
Literatura
- 000
- 00000naa a2200000 a 4500
- 001
- bmc25018425
- 003
- CZ-PrNML
- 005
- 20250820115304.0
- 007
- ta
- 008
- 250820s2025 xr a f 000 0|cze||
- 009
- AR
- 040 __
- $a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
- 041 0_
- $a cze $b eng
- 044 __
- $a xr
- 100 1_
- $a Kopelentová, Eliška $7 xx0230923 $u Ústav imunologie UK 2. LF a FN Motol
- 245 10
- $a Prevence rozvoje potravinové alergie, role výživy a mikrobiomu / $c Eliška Kopelentová, Andrea Poloučková, Zuzana Jirásková Zákostelská, Dagmar Šrůtková, Tomáš Thon, Anna Šedivá, Helena Tlaskalová-Hogenová
- 246 31
- $a Prevention of the development of food allergy, the role of nutrition and the microbiome
- 504 __
- $a Literatura
- 520 3_
- $a Celosvětový nárůst alergických onemocnění podnítil hledání preventivních strategií, které by tento negativní trend zvrátily, přičemž zvláštní pozornost je věnována výživě těhotných a kojících žen a kojenců. Mateřská strava by měla být pestrá bez rutinního vylučování určitých potravin. Pro zdravé kojence se doporučuje výlučné kojení během prvních 4–6 měsíců života. Praxe podávání částečných nebo vysokých hydrolyzátů mléčné bílkoviny rizikovým kojencům, kteří nemohou být kojeni, se opouští. Pevná strava by měla být kojencům zaváděna mezi 4.–6. měsícem věku dítěte, nejlépe při pokračujícím kojení. Všechny potraviny včetně potravinových alergenů by měly být postupně zavedeny do jednoho roku věku dítěte, a to i u dětí s vysokým rizikem z hlediska rozvoje alergie. Zachování rozmanitosti kojenecké výživy je zásadní. Pestrá strava matky a kojence podporuje zrání střevního mikrobiomu a může mít ochranný účinek proti vzniku alergií.
- 520 9_
- $a The global increase in allergic diseases has prompted a search for preventive strategies to reverse this negative trend, with particular attention paid to the nutrition of pregnant and breastfeeding women, as well as infants. Maternal diets should be diverse, without routinely excluding certain foods. Exclusive breastfeeding during the first 4–6 months of life is recommended for healthy infants. The practice of administering partially or extensively hydrolyzed protein formulas to high-risk infants who cannot be breastfed has largely been discontinued. Solid foods should be introduced between the 4th and 6th months of an infant’s life, with all foods, including common allergens, introduced gradually up to the age of one year, even in children at high risk of allergy. Maintaining diversity in infant nutrition is essential. A varied maternal and infant diet supports the maturation of the gut microbiome and may have a protective effect against the development of allergies
- 700 1_
- $a Poloučková, Andrea, $d 1972- $7 xx0118289 $u Ústav imunologie UK 2. LF a FN Motol $u Allergomedia, s.r.o.
- 700 1_
- $a Jirásková-Zákostelská, Zuzana $7 xx0117342 $u Mikrobiologický ústav AV ČR
- 700 1_
- $a Šrůtková, Dagmar $7 _AN123179 $u Mikrobiologický ústav AV ČR
- 700 1_
- $a Thon, Tomáš $7 _AN119176 $u Mikrobiologický ústav AV ČR
- 700 1_
- $a Šedivá, Anna, $d 1955- $7 xx0000191 $u Ústav imunologie UK 2. LF a FN Motol
- 700 1_
- $a Tlaskalová, Helena, $d 1938- $7 jn20000402365 $u Mikrobiologický ústav AV ČR
- 773 0_
- $t Alergie $x 1212-3536 $g Roč. 27, č. 2 (2025), s. 94-98 $w MED00011406
- 856 41
- $u https://www.tigis.cz/casopisy/pro-lekare/alergie22 $y stránka časopisu = web stránka
- 910 __
- $a ABA008 $b B 2139 $c 8 $y 0 $z 0
- 990 __
- $a 20250820102529 $b ABA008
- 991 __
- $a 20250820121525 $b ABA008
- 999 __
- $a min $b bmc $g 2378613 $s 1256555
- BAS __
- $a 3
- BMC __
- $a 2025 $b 27 $c 2 $d 94-98 $i 1212-3536 $m Alergie $n Alergie (Praha Print) $x MED00011406
- LZP __
- $a NLK 2025-29/dk