• Je něco špatně v tomto záznamu ?

Prevence rozvoje potravinové alergie, role výživy a mikrobiomu
[Prevention of the development of food allergy, the role of nutrition and the microbiome]

Eliška Kopelentová, Andrea Poloučková, Zuzana Jirásková Zákostelská, Dagmar Šrůtková, Tomáš Thon, Anna Šedivá, Helena Tlaskalová-Hogenová

. 2025 ; 27 (2) : 94-98.

Status minimální Jazyk čeština Země Česko

Perzistentní odkaz   https://www.medvik.cz/link/bmc25018425

Celosvětový nárůst alergických onemocnění podnítil hledání preventivních strategií, které by tento negativní trend zvrátily, přičemž zvláštní pozornost je věnována výživě těhotných a kojících žen a kojenců. Mateřská strava by měla být pestrá bez rutinního vylučování určitých potravin. Pro zdravé kojence se doporučuje výlučné kojení během prvních 4–6 měsíců života. Praxe podávání částečných nebo vysokých hydrolyzátů mléčné bílkoviny rizikovým kojencům, kteří nemohou být kojeni, se opouští. Pevná strava by měla být kojencům zaváděna mezi 4.–6. měsícem věku dítěte, nejlépe při pokračujícím kojení. Všechny potraviny včetně potravinových alergenů by měly být postupně zavedeny do jednoho roku věku dítěte, a to i u dětí s vysokým rizikem z hlediska rozvoje alergie. Zachování rozmanitosti kojenecké výživy je zásadní. Pestrá strava matky a kojence podporuje zrání střevního mikrobiomu a může mít ochranný účinek proti vzniku alergií.

The global increase in allergic diseases has prompted a search for preventive strategies to reverse this negative trend, with particular attention paid to the nutrition of pregnant and breastfeeding women, as well as infants. Maternal diets should be diverse, without routinely excluding certain foods. Exclusive breastfeeding during the first 4–6 months of life is recommended for healthy infants. The practice of administering partially or extensively hydrolyzed protein formulas to high-risk infants who cannot be breastfed has largely been discontinued. Solid foods should be introduced between the 4th and 6th months of an infant’s life, with all foods, including common allergens, introduced gradually up to the age of one year, even in children at high risk of allergy. Maintaining diversity in infant nutrition is essential. A varied maternal and infant diet supports the maturation of the gut microbiome and may have a protective effect against the development of allergies

Prevention of the development of food allergy, the role of nutrition and the microbiome

Bibliografie atd.

Literatura

000      
00000naa a2200000 a 4500
001      
bmc25018425
003      
CZ-PrNML
005      
20250820115304.0
007      
ta
008      
250820s2025 xr a f 000 0|cze||
009      
AR
040    __
$a ABA008 $d ABA008 $e AACR2 $b cze
041    0_
$a cze $b eng
044    __
$a xr
100    1_
$a Kopelentová, Eliška $7 xx0230923 $u Ústav imunologie UK 2. LF a FN Motol
245    10
$a Prevence rozvoje potravinové alergie, role výživy a mikrobiomu / $c Eliška Kopelentová, Andrea Poloučková, Zuzana Jirásková Zákostelská, Dagmar Šrůtková, Tomáš Thon, Anna Šedivá, Helena Tlaskalová-Hogenová
246    31
$a Prevention of the development of food allergy, the role of nutrition and the microbiome
504    __
$a Literatura
520    3_
$a Celosvětový nárůst alergických onemocnění podnítil hledání preventivních strategií, které by tento negativní trend zvrátily, přičemž zvláštní pozornost je věnována výživě těhotných a kojících žen a kojenců. Mateřská strava by měla být pestrá bez rutinního vylučování určitých potravin. Pro zdravé kojence se doporučuje výlučné kojení během prvních 4–6 měsíců života. Praxe podávání částečných nebo vysokých hydrolyzátů mléčné bílkoviny rizikovým kojencům, kteří nemohou být kojeni, se opouští. Pevná strava by měla být kojencům zaváděna mezi 4.–6. měsícem věku dítěte, nejlépe při pokračujícím kojení. Všechny potraviny včetně potravinových alergenů by měly být postupně zavedeny do jednoho roku věku dítěte, a to i u dětí s vysokým rizikem z hlediska rozvoje alergie. Zachování rozmanitosti kojenecké výživy je zásadní. Pestrá strava matky a kojence podporuje zrání střevního mikrobiomu a může mít ochranný účinek proti vzniku alergií.
520    9_
$a The global increase in allergic diseases has prompted a search for preventive strategies to reverse this negative trend, with particular attention paid to the nutrition of pregnant and breastfeeding women, as well as infants. Maternal diets should be diverse, without routinely excluding certain foods. Exclusive breastfeeding during the first 4–6 months of life is recommended for healthy infants. The practice of administering partially or extensively hydrolyzed protein formulas to high-risk infants who cannot be breastfed has largely been discontinued. Solid foods should be introduced between the 4th and 6th months of an infant’s life, with all foods, including common allergens, introduced gradually up to the age of one year, even in children at high risk of allergy. Maintaining diversity in infant nutrition is essential. A varied maternal and infant diet supports the maturation of the gut microbiome and may have a protective effect against the development of allergies
700    1_
$a Poloučková, Andrea, $d 1972- $7 xx0118289 $u Ústav imunologie UK 2. LF a FN Motol $u Allergomedia, s.r.o.
700    1_
$a Jirásková-Zákostelská, Zuzana $7 xx0117342 $u Mikrobiologický ústav AV ČR
700    1_
$a Šrůtková, Dagmar $7 _AN123179 $u Mikrobiologický ústav AV ČR
700    1_
$a Thon, Tomáš $7 _AN119176 $u Mikrobiologický ústav AV ČR
700    1_
$a Šedivá, Anna, $d 1955- $7 xx0000191 $u Ústav imunologie UK 2. LF a FN Motol
700    1_
$a Tlaskalová, Helena, $d 1938- $7 jn20000402365 $u Mikrobiologický ústav AV ČR
773    0_
$t Alergie $x 1212-3536 $g Roč. 27, č. 2 (2025), s. 94-98 $w MED00011406
856    41
$u https://www.tigis.cz/casopisy/pro-lekare/alergie22 $y stránka časopisu = web stránka
910    __
$a ABA008 $b B 2139 $c 8 $y 0 $z 0
990    __
$a 20250820102529 $b ABA008
991    __
$a 20250820121525 $b ABA008
999    __
$a min $b bmc $g 2378613 $s 1256555
BAS    __
$a 3
BMC    __
$a 2025 $b 27 $c 2 $d 94-98 $i 1212-3536 $m Alergie $n Alergie (Praha Print) $x MED00011406
LZP    __
$a NLK 2025-29/dk

Najít záznam

Citační ukazatele

Nahrávání dat ...

Možnosti archivace

Nahrávání dat ...