Biodegradable packing materials from hydrolysates of collagen waste proteins
Jazyk angličtina Země Spojené státy americké Médium print-electronic
Typ dokumentu časopisecké články, práce podpořená grantem
PubMed
17376664
DOI
10.1016/j.wasman.2007.02.003
PII: S0956-053X(07)00047-5
Knihovny.cz E-zdroje
- MeSH
- balení výrobků * MeSH
- kolagen chemie MeSH
- odstraňování zdravotnického odpadu metody MeSH
- proteinové hydrolyzáty chemie MeSH
- průmyslový odpad MeSH
- zachování přírodních zdrojů metody MeSH
- Publikační typ
- časopisecké články MeSH
- práce podpořená grantem MeSH
- Názvy látek
- kolagen MeSH
- odstraňování zdravotnického odpadu MeSH
- proteinové hydrolyzáty MeSH
- průmyslový odpad MeSH
Enzymatic hydrolysates of waste collagen proteins (H), from current industrial manufacture (leather, edible meat product casings, etc.) of mean molecular mass 20-30 kDa by a reaction with dialdehyde starch (DAS), produces hydrogels applicable as biodegradable (or even edible) packaging materials for food, cosmetic and pharmaceutical products. Thermo-reversibility of prepared hydrogels is given by concentrations of H and DAS in a reaction mixture. At concentrations of H 25-30% (w/w) and that of DAS 15-20% (related to weight of hydrolysate), thermo-reversible hydrogels arise, which can be processed into packaging materials by a technique similar to that of soft gelatin capsules (SGC). Exceeding the limit of 20% DAS leads to hydrogels that are thermo-reversible only in part, a further increase in DAS concentration then leads to thermo-irreversible gels whose processing into biodegradable packaging materials necessitates employment of other procedures.
Citace poskytuje Crossref.org