Enzymatic processing of bioactive glycosides from natural sources
Jazyk angličtina Země Německo Médium print
Typ dokumentu časopisecké články, práce podpořená grantem
PubMed
21626742
Knihovny.cz E-zdroje
- MeSH
- antibakteriální látky metabolismus MeSH
- biologické přípravky metabolismus MeSH
- glykosidy metabolismus MeSH
- glykosylace MeSH
- potraviny MeSH
- protinádorové látky metabolismus MeSH
- Publikační typ
- časopisecké články MeSH
- práce podpořená grantem MeSH
- Názvy látek
- antibakteriální látky MeSH
- biologické přípravky MeSH
- glykosidy MeSH
- protinádorové látky MeSH
A number of biologically active natural products are glycosides. Often, the glycosidic residue is crucial for their activity. In other cases, glycosylation only improves their pharmacokinetic parameters. Enzymatic modification of these glycosides - both extension of the glycoside moiety and its selective trimming - is advantageous due to their selectivity and mildness of the reaction conditions in the presence of reactive and sensitive complex aglycones. Enzymatic reactions enable the resulting products to be used as "natural products", e.g., in nutraceuticals. This chapter concentrates on naturally occurring glycosides used in medicine but also in the food and flavor industry (e.g., sweeteners). Both "classical" and modern methods will be discussed.