The evolution of taste and perinatal programming of taste preferences
Jazyk angličtina Země Česko Médium print
Typ dokumentu časopisecké články, přehledy
PubMed
30484669
DOI
10.33549/physiolres.934026
PII: 934026
Knihovny.cz E-zdroje
- MeSH
- chuť fyziologie MeSH
- čich fyziologie MeSH
- lidé MeSH
- plod fyziologie MeSH
- předškolní dítě MeSH
- přijímání potravy fyziologie MeSH
- těhotenství MeSH
- věkové faktory MeSH
- Check Tag
- lidé MeSH
- předškolní dítě MeSH
- těhotenství MeSH
- ženské pohlaví MeSH
- Publikační typ
- časopisecké články MeSH
- přehledy MeSH
Taste is important for food intake. The fetus first experiences taste through amniotic fluid, and later via mother's milk. Early human experience with taste has a key importance for later acceptance of food. Dietary behavior is determined by the interaction of many different factors. The development of the olfactory and taste receptors begins at 7-8 weeks of gestation. An early sensitive period probably exists when flavor preference is established. Sweet taste is preferred in early childhood; this is the reason why children are at increased risk of over-consuming saccharides. Gustatory sensitivity declines with age. The threshold for the perception of each basic taste differs, and is established genetically. In this review, we summarize published data on taste preferences and its development and changes during life.
Citace poskytuje Crossref.org