vitamin K [Vitamin K]
Lipidový kofaktor, který je nezbytný pro normální srážení krve. Bylo identifikováno několik forem vitaminu K: vitamin K 1 (fytomenadion) pocházející z rostlin, vitamin K 2 (menachinon) z bakterií a syntetický vitamin K 3 (menadion). Provitamíny vitamínu K 3 po alkylaci in vivo vykazují antifibrinolytickou aktivitu vitamínu K. Dobrými zdroji vitamínu K jsou zelená listová zelenina, játra, sýr, máslo a vaječný žloutek.
A lipid cofactor that is required for normal blood clotting. Several forms of vitamin K have been identified: VITAMIN K 1 (phytomenadione) derived from plants, VITAMIN K 2 (menaquinone) from bacteria, and synthetic naphthoquinone provitamins, VITAMIN K 3 (menadione). Vitamin K 3 provitamins, after being alkylated in vivo, exhibit the antifibrinolytic activity of vitamin K. Green leafy vegetables, liver, cheese, butter, and egg yolk are good sources of vitamin K.
- Anotace
- /ther use: coordinate disease with /drug ther, not /diet ther
- DUI
- D014812 MeSH Prohlížeč
- CUI
- M0022806
- CAS
- Vitamin K
Kombinace
- nedostatek
- nedostatek vitaminu K
Povolená podhesla
- AG
- agonisté 0
- AA
- analogy a deriváty 2
- AN
- analýza 8
- AI
- antagonisté a inhibitory 80
- AD
- aplikace a dávkování 66
- BI
- biosyntéza 0
- CS
- chemická syntéza 0
- CH
- chemie 6
- HI
- dějiny 2
- EC
- ekonomika 0
- PK
- farmakokinetika 4
- PD
- farmakologie 19
- PH
- fyziologie 15
- GE
- genetika 0
- IM
- imunologie 1
- IP
- izolace a purifikace 3
- CL
- klasifikace 2
- BL
- krev 7
- ME
- metabolismus 32
- UR
- moč 0
- CF
- mozkomíšní mok 0
- ST
- normy 2
- PO
- otrava 0
- AE
- škodlivé účinky 21
- TU
- terapeutické užití 85
- TO
- toxicita 2
- RE
- účinky záření 0
- SD
- zásobování a distribuce 0