Piper nigrum [Piper nigrum]
- Termíny
-
bílý pepř
černý pepř
pepřovník černý
-
Black Pepper
White Pepper
Tropická ovíjivá liána čeledi Piperaceae, jejíž bobule se používají jako nejrozšířenější koření - pepř (černý, bílý, zelený i červený). Bobule obsahují tři hlavní složky: pryskyřice dodávající peprnou chuť, aromatické silice, od nichž pochází osobitá vůně, a alkaloid piperin dráždící sliznice a podporující trávení. Kromě koření mají využití i v asijské medicíně. (upraveno podle Wikipedie 2020 http://www.cs.wikipedia.org/)
A plant species in the PIPERACEAE plant family. It is a common spice on foods and is used medicinally to increase gastrointestinal assimilation of other supplements and drugs. Piperine is a key component. Black pepper is picked unripe and heaped for a few days to ferment. White Pepper is the ripe fruit dehulled by maceration in water.
- Anotace
- see entry terms at CAPSICUM for other types of pepper
- DUI
- D029222 MeSH Prohlížeč
- CUI
- M0384133
- Historická pozn.
- 2002; for BLACK PEPPER use SPICES 1993-2001; for WHITE PEPPER use SPICES 1998-2001
- Veřejná pozn.
- 2002; for BLACK PEPPER see BLACK PEPPER 2001-2015; for WHITE PEPPER see SPICES 1998-2001
Povolená podhesla
- AH
- anatomie a histologie 0
- CH
- chemie 0
- CY
- cytologie 0
- EM
- embryologie 0
- EN
- enzymologie 0
- PH
- fyziologie 0
- GE
- genetika 0
- IM
- imunologie 0
- CL
- klasifikace 0
- ME
- metabolismus 0
- MI
- mikrobiologie 0
- PO
- otrava 0
- PS
- parazitologie 0
- GD
- růst a vývoj 0
- AE
- škodlivé účinky 0
- TO
- toxicita 0
- DE
- účinky léků 0
- RE
- účinky záření 0
- UL
- ultrastruktura 0
- VI
- virologie 0