máta peprná [Mentha piperita]
- Termíny
-
Mentha piperita
-
Mentha x piperita
Peppermint
Vytrvalá bylina z čeledi hluchavkovité (Lamiaceae), rodu máta (Mentha). Je to přirozený hybrid máty vodní a máty klasnaté (Mentha aquatica × Mentha spicata). Listy máty obsahují silici (1 až 2 %) s hlavními složkami mentolem (asi 50 %) a menthonem (asi 10 %). Tyto látky mají blahodárné účinky na činnost trávicího ústrojí. Máta pomáhá odstraňovat křeče, povzbuzuje vylučování trávících šťáv, působí protizánětlivě a proti nadýmání. Též podporuje funkci přídatných orgánů - jater, slinivky břišní a žlučníku. Inhalace máty pomáhá při zánětech dýchacích cest. Podstata působení mentolu spočívá ve snižování napětí hladkého svalstva. Mentol vyvolává také pocit chladu a znecitlivuje, proto se ztrácí nepříjemné pocity jako je například svědění. Při nechutenství se podává mátový čaj, máta působí i proti nespavosti, stresu a bolestem hlavy. Čerstvé listy se používají do omáček, moučníků, nápojů a salátů. (upraveno podle Wikipedie 2019 http://www.cs.wikipedia.org/)
A plant genus of the family LAMIACEAE that is the source of peppermint oil.
- DUI
- D036142 MeSH Prohlížeč
- CUI
- M0042619
- Předchozí užití
- Plant Extracts (1973-2002)
- Historická pozn.
- 2003; for PEPPERMINT use MENTHA PIPERITA (NM) 1973-2002
- Veřejná pozn.
- 2003; PEPPERMINT was indexed under PLANT EXTRACTS 1973-2002
Povolená podhesla
- AH
- anatomie a histologie
- CH
- chemie
- CY
- cytologie
- EM
- embryologie
- EN
- enzymologie
- PH
- fyziologie
- GE
- genetika
- IM
- imunologie
- CL
- klasifikace
- ME
- metabolismus
- MI
- mikrobiologie
- PO
- otrava
- PS
- parazitologie
- GD
- růst a vývoj 1
- AE
- škodlivé účinky 1
- TO
- toxicita
- DE
- účinky léků 1
- RE
- účinky záření
- UL
- ultrastruktura
- VI
- virologie
peppermint oil Chemical MeSH Prohlížeč